Vítkovické ženy zakončily přípravu třetím místem

07. září 2009, MiV

O víkendu proběhl v Ostravě mezinárodní turnaj žen, jehož se účastnily týmy vítkovických žen, extraligové áčko a prvoligové béčko. Pro oba týmy se jednalo o generální zkoušku před ligou, avšak u extraligového týmu poznamenanou, kromě posledního zápasu o třetí místo, absencí hráček Macurové, Urbánkové a brankářky Kubíčkové, plnících si své reprezentační povinnosti.


Ženy A
 Pro extraligové hráčky byl začátek turnaje přímo hororový, proti slovenskému extraligovému celku ŠK 98 Pruské předvedly mdlý výkon, bez jakéhokoli nasazení a kvality a od větší prohry, než již tak ostudných 0:5, je zachránila pouze výborně chytající Lucie Šrámková, později vyhlášena nejlepší turnajovou brankářkou.
 V dalším skupinovém utkání čekalo hráčky ostravské Pepino. Sestava oživena oproti prvnímu zápasu mladou krví juniorského útoku sester Sládečkových doplněna o debutantku mezi dospělými Kláru Kociánovou předvedla daleko kvalitnější výkon a částečně tak odčinila blamáž z prvního skupinového utkání. Vítězství 1:0 zařídila spolupráce právě zmiňovaných sester, asistovala Hana střílela po výjezdu zpoza brány Eva.
 Ve třetím zápase přišel papírově nejslabší soupeř, tým ze Slavičína a předpoklady se vyplnily. Vítkovice měly utkání plně pod kontrolou a nebýt nepřesnosti v zakončení, mohl být výsledek daleko jednoznačnější, než konečný 2:0 po brankách Šteifové a Kuzmíkové.
 V závěrečném utkání skupiny se utkaly Vítkovice s dalším extraligovým týmem FBS Olomouc. V utkání podaly Vítkovice asi svůj nejlepší výkon na turnaji a zvládly jej s přesvědčivou lehkostí. První branku zařídila po dorážce Gaidová, druhý po kombinaci celé pětky ukázkovou ranou pod víko Hašová a definitivní podobu výsledku dala rovněž po pohledné kombinaci s Kuzmíkovou Hana Zamastilová. Ve skupinovém účtování nakonec Vítkovice i přes prohru v prvním zápase získaly primát a do play-off postupovaly nejvýše nasazené.

Ženy B
 Prvoligový nováček, vítkovické ženské béčko, začalo turnaj zápasem s jedním z favoritů, loňským vítězem turnaje, extraligovým pražským Elite. Na zápase bylo znát, že tempo odpovídá brzkému rannímu času, přesto dokázaly vítkovické ženy favoritovi srdnatě vzdorovat a místy zatápět. Nakonec však z boje odešly poraženy nejtěsnějším možným rozdílem po výsledku 0:1.
 I ve druhém zápase čekal jako soupeř zástupce extraligy, brněnský Sokol Židenice. Utkání se nezačalo vyvíjet zrovna nejlépe, když se už ve třetí minutě dostal soupeř do vedení. Zbytek zápasu si však Vítkovice získaly převahu a převážně šlo o dobývání brněnské branky, které nakonec slavilo úspěch, když čtyři minuty před koncem vyrovnala po asistenci Jany Zamastilové Martiníková.
 Ve třetím zápase čekal ženy tým De-Wils, kde se protentokrát situace změnila a do role favoritek vstupovaly ony. Svou roli naplnily však pouze výsledkově, kdy po úvodním náporu a vedení 1:0 po brance Léblové tempo a snaha viditelně opadly a žádnou další změnu skóre již utkání nepřineslo.
 Závěrečné utkání skupiny přineslo souboj s polským ligovým KS Gorce Nowy Targ. Utkání hrané v pozdějších hodinách bylo poznamenáno únavou obou týmů, kdy aktivita se přesouvala ze strany na stranu především podle situace, kdo zrovna potřeboval dát gol. Do vedení se dostaly Polky, za Vítkovice vyrovnala Voláková. Po změně stran získal opět vedení Nowy Targ, aby výsledné vyrovnání zajistila ukázkovou tečí Martiníková. Konečná remíza znamenala při stejném bodovém součtu horší skore a pikantní, ikdyž nikým si nepřející záležitost v podobě čtvrtfinálového zápasu Vítkovice A – Vítkovice B.

Play-off
Souboj áčka s béčkem přinesl pěkný florbal, v přátelském duchu, ovšem s patřičným nasazením a bojovností. Větší kvalita se přeci jen na straně extraligistek ve hře projevovala a vliv měla i na narůstající skóre. První dvě branky zařídila Šteifová, třetí přidala po skvěle zvládnutém samostatném úniku Hašová. Poté se ze střední vzdálenosti trefily Kuzmíková a Niemcová, aby definitivní podobu výsledku dala znovu Kuzmíková, celkově nejproduktivnější hráčka Vítkovic na turnaji. Z postupu se tak radovalo po zásluze áčko.
 V semifinále čekalo ostravské FBC. Utkání se vítkovickým hráčkám příliš nevyvedlo, za soupeřem zaostávaly jak v nasazení, tak v individuálních činnostech a osobních soubojích a výsledkem z toho byla historicky první prohra s FBC v ženské kategorii. Soupeřky nastoupily do utkání aktivně a odměnou jim byla branka Solkové po individuální akci. I nadále byla vidět velká snaha a nasazení soupeřek, se kterým se vítkovické ženy nebyly schopné vyrovnat z čehož nakonec vyplynul po nedůrazu druhý gol z dorážky opět exvítkovické Solkové. Po zisku dvoubrankového vedení soupeřky přeci jen v tempu polevily a i vítkovické hráčky se dostaly do hry a k několika šancím, přičemž tu největší spálila netrefením odkryté branky Gaidová. Vzápětí zafungovalo známé otřepané pravidlo nedáš dostaneš. Po školácké hrubce v obraně zůstala zcela sama před brankou Polzerová a i přes snahu a zákrok brankářky Šrámkové se nakonec míček se štěstím došoural za brankovou čáru. Zbytek utkání se pak vedl v podobě pozorně bránícího FBC a marné snahy o změnu skore ze strany Vítkovic. Jiskřičku naděje přeci jen vykřesala pět minut před koncem snížením Schaffnerová, ale to bylo ze strany Vítkovic vše. K další změně skore už nevedla ani závěrečná power-play, a to ani přesto, že si děvčata zkusily téměř přes minutu neplánovaně hru v sedmi, čímž ale spíše pobavily, než že by dosáhly kýženého efektu. Postup do finále tedy nevyšel, radoval se pozdější celkový vítěz, tým FBC.
 V závěrečném boji o třetí místo už mohly Vítkovice využít z reprezentačního srazu se vrátivších Urbánkové s Macurovou. V brance dostala poprvé od začátku příležitost juniorka Meischnerová. Soupeřky z pražského Elite v utkání částečně doplatily na užší kádr a únavu. Nicméně i Vítkovice předvedly daleko lepší a koncentrovanější výkon, než v semifinále a to vše zúročily jak herně, kdy po celý zápas měly převahu, tak výsledkově. O úvodní dvě branky se po aktivním nástupu postaraly Hanka Sládečková a Kuzmíková. Poté opět při několika hrubkách obrany tým podržela gólmanka a tím zcela utlumila jakékoli další ambice pražanek na bronzovou medaily. Naopak Vítkovicím se povedlo pojistit vítězství šťastnou brankou  Vašíčkové a vyhnáním pavouků po bombě Evy Sládečkové. Po výsledku 4:0 si tak Vítkovice A zajistily konečné třetí místo na turnaji.


Turnajové výsledky Vítkovic:
Vítkovice B – Elite Praha 0:1
Vítkovice A – ŠK 98 Pruské 0:5
Vítkovice A – FBC Ostrava 1:0
Vítkovice B – Sokol Židenice 1:1
Vítkovice A – SK Snipers Slavičín 2:0
Vítkovice B - De-Wils 1:0
Vítkovice A – FBS Olomouc 3:0
Vítkovice B – KS Gorce Nowy Targ 2:2
Vítkovice A – Vítkovice B 6:0
Vítkovice A – FBC Ostrava 1:3
Vítkovice A – Elite Praha 4:0