Extraligové ženy v premiérovém víkendu stoprocentní.

21. září 2009, Redakce

O uplynulém víkendu se naplno rozhořely boje extraligy žen. Vítkovice poslal los pro úvodní kolo na půdu brněnských Židenic, respektive Olomouce, a tedy do role papírových favoritů. Ženy si s tímto předpokladem bezpečně poradily a přivezly si tak první sbírku bodů do nově se tvořící ligové tabulky.

TJ Sokol Brno Židenice – 1.SC WOOW Vítkovice 3:7 (0:3, 1:2, 2:2)

Vstup do sezóny se odehrál v hale VUT Brno. Ve vítkovickém dresu si premiéru extraligové premiéry odbyly novicky Eva a Hana Sládečkovy a Veronika Vobořilové, ex-permiéru po herních pauzách pak novopečená kapitánka Michaela Kuzmíková a brankářka Lucie Šrámková, která se také při absenci Lenky Kubíčkové ihned postavila do vítkovické svatyně. Absentovaly pak ze zdravotních důvodů Tamara Hašová a rovněž Zuzana Vašíčková.
Nástup do zápasu jak bývá u začátku soutěže klasické se nesl v duchu opatrnosti obou celků, jedinou vážnější šanci spálila Novakovská. Od desáté minuty však vzaly vítkovické holky utkání pevně do svých rukou a postupně si dokráčely do konce třetiny pro bezpečný tříbrankový náskok. Trefily se po zaváhání domácí gólmanky Urbánková, po akci 2 na 1 Šteifová a po chytrém přiťuknutí Macurové Soňa Schaffnerová. Ve druhé třetině se hra opět zklidnila a z nudy vyvedla diváky pouze povedená střela Gaidové z křídle znamenající navýšení vedení. Ke slovu však přišly i domácí hráčky, konkrétně Svobodová, která po zaváhání obrany při standardní situaci překonala bezmocnou Šrámkovou. Židenice si poté povzbuzeny golem vytvořily mírnou převahu, tu však zanedlouho utla přesnou střelou k tyči po nahrávce z rohu Andrea Pastušková. Třetí třetina pak přinesla co do branek sice nejpočetnější, co do předvedené hry však nejslabší část hry. Tempo viditelně odpadlo a na obou stranou se střídala směsice nepřeností, nedůrazu s jen výjimečně světlými momenty. Ten první pro domácí zaznamenala Girgleová, když po samostatné akci využila nepřesnosti ve vítkovické defenzivy. Vzápětí si však hrubku vybrala i obrana domácích a rovněž po samostatné akci v pohodě skorovala Kuzmíková. Další branky pak přinesla poslední dvouminutovka. Další z hrubek domácích potrestala střelo ze středu hřiště Urbánková a pro změnu nedůraz ve vítkovické obraně závěrečnou brankou na konečných 3:7 domácí Brošová. Úvodní utkání tak skončilo přesvědčivým vítězstvím Vítkovic po zejména ve druhé polovině utkání spíše udržovacím výkonu.

FBS Olomouc – 1.SC WOOW Vítkovice 2:8 (1:2, 1:2, 0:4)
Tak jako první zápas vítkovických žen skončil, tak ten druhý začal. Utkání s Olomoucí odstartovalo ve velice vlažném tempu s množstvím nepřesností na obou stranách. Vítkovice si držely mírnou převahu, ovšem nic kloudného se jim vymyslet nepodařilo a když už jim domácí po chybách šance nabídly, tak je hráčky Vítkovic doslova zahodily, jako v případě Hany Zamastilové. Vedení tak přinesl až ukázkový důraz kapitánky Kuzmíkové, která se nejlépe zorientovala ve skrumáži před brankou soupeřek. V sedmnácté minutě pak přišel asi jediný hezčí florbalový moment úvodní třetiny, kdy po nacvičeném signálu ze standardní situace zvýšila vedení Tereza Urbánková. Dvoubrankové vedení však vydrželo pouze minutu a s přispěním tečí bránících hráček snížila šťastně Horáková.
 Ani druhá část příliš změnu v průběhu utkání nepřinesla. Vítkovice měly mírnou převahu a více šancí, stále však s množstvím nepřesností. Přesto hned v úvodu třetiny skórovala Šteifová, když dorazila střelu Kuzmíkové. V následující minutě však zaspala vítkovická obrana a Pavlíková se tváří v tvář golmance nemýlila. Utkání poté upadlo do ještě větší letargie, kterou probrala až v 35.minutě Pastušková, kdy svou dalekonosnou nahrávkou našla v brejku Terezu Urbánkovou a ta nekompromisně prostřelila domácí brankářku.
 Až třetí třetina přinesla ze strany Vítkovic pohledný florbal s daleko větší aktivitou a zaujetím. Výsledkem pak byla sprška devatenácti střel na domácí branku, z nichž čtyři skončily v síti. První zaznamenala hned v úvodu chytrou střelou Macurová. V 49.minutě pak přišly dva slepené góly. Nejprve po déletrvajícím tlaku byla úspěšná po teči střely Pastuškové svou úvodní extraligovou brankou Eva Sládečková a hned vzápětí po rozehrání využila zmatku v domácí obraně aktivním forčekováním Schaffnerová a pro Gaidovou už bylo jednoduché přidat sedmou branku. Stejná dvojice si obdobnou spolupráci zopakovala ještě v 57.minutě a dala tak definitivní podobu výsledku.
 Vítkovice tak přivezly z úvodního venkovního dvouutkání 6bodů a za čtrnáct dní je čekají na domácí půdě týmy Elite Praha a FBŠ Bohemians Praha.