Novoroční seznace na Dubině!

10. ledna 2010, DaMi

Dnes poprvé v roce 2010 vyběhli svěřenci Radomíra Mrázka na hrací palubovku. V rámci 15. kola Fortuna Extraligy přijelo do Ostravy Znojmo, poslední tým tabulky, který před utkáním neměl v tabulce ani bod.


      Začátek zápasu byl vlažný, první oživení slibovala až přesilovka v páté minutě, dvě minuty vyfasoval domácí Juhaňák za blokování hole. Hostům ale první přesilovka vůbec nevyšla, naopak po půlminutě se po chybě Slámy dostal do úniku Vít Hrubý, Dejmal jej ale vychytal. Další dvě příležitosti měl posléze také Mojžíšek, ale branku nevstřelil. Na druhé straně se rovněž bez úspěchu snažil skórovat Mikeš. Po deseti minutách hry zkusil dnes poprvé a rozhodně ne naposledy střelu z větší vzdálenosti Mustakallio, trefil Dejmala do masky. Ve 14. minutě přišel vzruch na obou stranách, nejprve si hostující obrana málem srazila míček do vlastní branky, druhou svatyni musel hájit akrobaticky proti střele Vrány Ciompa. Čas 16:00 a zbytečné vyloučení Lehtinena znamenalo druhou přesilovku hostí. I napodruhé však více ze hry měl oslabený domácí tým a když ani nápor na konci třetiny již za hry pět na pět gól nepřinesl, šlo se do šaten za stavu 0:0.

      Také druhá třetina začala ospale, Znojemští se po pauze stále více začali osmělovat, což znamenalo, že hře ubyly šance a přibylo soubojů na půli hřiště. V čase 26:15 vstřelil první branku Tuomas Mustakallio, když proměnil svůj několikátý pokus ze střední vzdálenosti. Vedení ale domácím nevydřelo dlouho. Už v za 24 sekund vyrovnal Roman Houbal, když pohotově dorazil míček do odkryté branky po akci dva na jednoho.  Za dalších 230 vteřin šlo Znojmo do vedení, když se po přihrávce Mikeše prosadil Vít Bárta. Vedení posadilo hosty na koně, do konce třetiny byli aktivnějším celkem, který diktoval tempo hry. Vítkovice tedy po dvou třetinách prohrávaly se Znojmem 1:2.

      Třetí perioda zápasu se nesla ve znamení obléhání branky znojemského gólmana Dejmala, ten ale držel akcie svého týmu místy až neuvěřitelnými zákroky nad vodou. Vše podstatné se odehrálo až v posledních čtyřech minutách. Nejprve si v čase 55:59 vybral domácí lodivod Mrázek oddechový čas, vzápětí sice Peš spálil tisíciprocentní tutovku, 1:3 to ale bylo o chvíli později, když chybu Kološe zužitkoval Bárta. Minutu a půl před koncem nabídli hosté špatným střídáním Vítkovicím přece jen možnost ještě zvrátit průběh zápasu. Přesilovku již po několika sekundách využil tvrdou ranou z první pod břevno Pavel Brus. Vítkovice mohly ještě vyrovnat, ale to by Juhaňákově gólové střele ze středu hřiště nesměl stát v cestě fantastický zákrok Dejmala.

 

Je tedy možné, že už 9. ledna se událo největší překvapení roku 2010.

 

Foto: Jiří Zerzoň