Kam dokráčí Vítkovice? Přes Liberec určitě

04. března 2010, KrJ

Fejeton Jiřího Kroupy o nadcházejím play-off a šancích Vítkovic.

 

      O tomto víkendu se nám rozběhnou boje v play off. Hráči s oblibou říkají, že jde o jinou soutěž, v českém florbale to ale zase tak úplně neplatí. Náboj má určitě jiný charakter, ale play off hrají potažmo jedni a ti samí. Přesto letos si v Moravskoslezském kraji atmosféru této „nadstavby“ můžete vychutnat jen díky týmu Vítkovic. Havířovu se ve spodních tabulkách ligy zalíbilo, a tak si dají play down repete a v případě ostravského Bix se ukázalo, že káru řítící se z prudkého kopce se nedaří zastavit a příští dny stráví obdobně jako havířovští florbalisté. Třinec z florbalové mapy pomalu mizí i v 1. lize. Celkově je na tom Morava bledě. Znojmo podniklo razantní řez až příliš pozdě a počáteční ztrátu již nebylo možné dohnat. Druhým zástupcem v play off je tak Brno, leč Buldoci jsou týmem konzervativním a držícím se tradic. Jinak řečeno čtvrtfinále bývá jejich konečnou a případný postup přes Chodov by byl velkým jihomoravským miráklem. Ale zpět k Vítkovicím.

      Týmu Radomíra Mrázka a kapitána Pavla Bruse se letos nedařilo úplně podle představ. Odchody byly znát, a nebylo jich málo, příchodů ale též nebylo poskrovnu. Lesk loňské zlaté medaile mohl zastínit někomu mysl, a ten pak tvrdě narazil. U mladších hráčů možná věc pochopitelná, ale asi nejeden fanoušek čekal více od kluků ročníku narození 86, kteří by díky svým zkušenostem měli tým táhnout. V případě trojice Hrubý Lukáš, Vladař a Kološ tomu však platilo až s blížícím se koncem základní části. I to je ale příslib pro vyřazovací boje. Minimálně větší přísun v kanadském bodování by jste zřejmě očekávali od Juhaňáka. Na druhou stranu kouč Mrázek dokázal do týmu více implementovat další mladíky z juniorského týmu. Osa zůstává tradiční. Dobrá brankářská dvojice, na becích kvalitní Brus a Patrik Suchánek a všeobecně univerzální Tomašík s Jelínkem. Síla finských blesků se ukáže až od soboty dál.

      Liberec? Vtipně to vystihnul Marcel Suchánek, který v rozhovoru pro vítkovický web označil hru soupeře za fyzicky náročnou, leč ne ve stylu dynamiky běhání, ale permanence osobních soubojů. Ideální průprava na test fyzické a hlavně psychické odolnosti Vítkovických, v případě postupu optimální připravenost na hru potencionálního soupeře z Mladé Boleslavi. Od soupeře z Podještědí nelze očekávat atraktivní ofenzivní hru, charakter hry bude spíše ve stylu české lidovky Klepe bubeníček, klepe na vrata. Pro dobro florbalu jen dodejme, že se ony gólová vrata otevřou snad co nejčastěji. Vítkovice se na play off dozajisté připravují svědomitě, důkazem budiž zařazení speciálních tréninků a videa. Pokud chtějí atakovat opět příčky nejvyšší a zdolat bájnou metu v podobě obhajoby, musí být Liberec pokořen a pro dobro hráčů v co možno v nejkratší době.