Petr Kološ: Chci alespoň jednu sezonu odehrát jen s vítězstvími

21. dubna 2010, CD

Letos hyperproduktivní vítkovický obránce se ohlíži za úspěšnou ligovou sezonu, za finálovou sérií s Tatranem a zamýšlí se hlouběji nad českým florbalem. Jako odměnu za své výkony byl vybrán do nominace na nadcházející akademické MS ve Švédsku.

Blíží se akademické mistrovství světa. Česká republika jede na šampionát vysokoškoláků v pozici vicemistra. Svěřenci trenéra Procházky získali před dvěma lety historické stříbrné medaile. Letos vede český tým dvojice Skružný-Zahálka a do jejich nominace se vlezla hned sedmice Vítkovičáků. Brus, Hrubý L., Jelínek, Kološ, Tomašík, Ťopek a Vladař a rovněž Tomáš Sladký, hrající momentálně ve švýcarském St.Gallenu... Petře, jak se těšíš na šampionát? Překvapila tě nominace?
"Mě překvapí každá nominace, samozřejmě to beru jako svůj dílčí úspěch za to, co jsem florbalu obětoval. Ale beru to s velkým respektem, protože je zde mnoho dobrých hráčů, které jsem v tomhle minisouboji porazil. A musím poděkovat taky Vítkovicím, bez kterých bych se nikdy na tuto akci nedostal. Od svého trenéra, spoluhráčů, přes vedení až po poslednmího fanouška na tribuně."

Jak vidíš šance českého týmu? Podaří se zopakovat stříbrný úspěch z minulého mistrovství?
"Já jsem typ hráče, který nemá jiné cíle, než ty nejvyšší. Samozřejmě hodnocení proběhne až po turnaji, ale teď předem tam jedu za cílem nejvyšším a myslím si, že ten tým, který máme, je schopný se k tomu cíli přiblížit."

Myslíš, že na tvou nominaci měly vliv skvělé výkony v play-off? Na obránce jsi byl velice produktivní!
"Já jsme byl velmi dobře připravený v hlavě. Mé výkony v sezoně možná nevypadaly zrovna úchvatně, ale musíte pochopit, že člověk ladí formu a dává všechno až do těch finálových bojů, což je v naší lize play-off. Aby to nevyznělo špatně, já jsem prostě ten typ, co si zkouší během sezony pár věcí, které by mohl uplatnit v rozhodující fázi. A musím říct, že tohle byla moje nejlepší sezona, co se týče produktivity. Ale to celé bych vyměnil za zisk titulu."

Střílel jsi důležité branky, na zimním stadionu v Ostravě-Porubě jsi vždy otevíral skóre. Vzpomínáš si na ty branky. Byly jsi dost podobné..
"Určitě si na ty branky pamatuji. A jen doufám, že se ve mně něco konečně otevřelo a že se nebudu bát takhle střílet častěji. Teď bych vám je mohl popsat, ale první branka padla jen díky videu, které jsme měli ve čtvrtek. Všiml jsem si pár detailů v jejich obraně a prostě jsem využil chyby soupeře. Ten druhý gól byla skvělá střela od půlky, která mi fakt sedla 20 nad led..."

Škoda, že Vítkovice nedotáhly skvěle rozjetý 4.zápas do vítězného konce. Co se stalo?
"Ten zápas mi bude ležet ještě hodně dlouho v žaludku. Já na něj mám svůj názor a nevím, jestli ho zde nějak zveličovat. Prostě jsme druhou a třetí třetinu nezahráli moc dobře. Spojily se tam všechny špatné události a okolnosti... Ale ta atmosféra, která tam byla, to jsou mé florbalové okamžiky, na které si budu pamatovat do konce svého života a děkuji všem, kteří tam byli..."

Měl jsi na hokejce čtvrtý gól, když jsi ve 42.minutě jel trestné střílení. Jak se jezdí nájezdy proti jednomu z nejlepších brankářů v této disciplíně?
"Tomáš je v tomhle velmi dobrý gólman. A co se týče nájezdů, tak pro mě asi největší soupeř z gólmanů. Myslím, že Milan Garčar má velmi dobrou školu, protože jezdit nájezdy na takového gólmana, to vás naučí pořádně... Já jsem si to projížděl v hlavě a už vím, kde jsem udělal chybu a musím říct, že to i poznamenalo finále z minulého rioku... Příště budu zase o něco lepší."

Šel bys na samostatný nájezd i po 70 minutách za nerozhodného stavu?
"Určitě bych na to šel, pokud by mě trenér nasadil. Co se týče nájezdů, tak si věřím a pokud se na něj stoprocentně soustředím, tak si myslím, že ze 70% ho dám. Což si myslím je slušná produktivita :)"

V posledních vteřínách zápasu jsi byl kousíček od senzačního vyrovnání na 4:4, diváci už radosti vykřikli "gól", ale míček v brance nebyl. Jak daleko jsi byl od trefy?
"No, to jsem asi mohl být slavný. Kdybych to dal... Bylo to tak blízko, jak jen mohlo na to, aby to nebyl gol. Prostě to byla tyčka. Slyšel jsem od svých spoluhráčů, že si Tomáš posunul branku, takže by to možná byl gól, kdyby to neudělal, ale na to se už nikdo neptá. Gól to nebyl a to mě moc mrzí."

Z posledních tří let máš tři medaile z nejvyšší české soutěže. Dvě stříbrné a jednu zlatou. To není špatné...
"Ne že není špatné, ale je to fantastické! Na to, jak mladý máme tým, na to, kolik lidi odešlo z mistrovského týmu, to je pro nás velký úspěch. Určitě příští rok pojedeme opět na cíle nejvyšší. A můj cíl, než ukončím kariéru, je alespoň jednu sezonu odehrát jen s vitězstvími a dostat se co nejvýše na Poháru mistrů. Ale pro to tady musí být stabilní tým, který by na sobě pracoval. Třeba jako Tatran, který hraje pospolu několik let a myslím si, že to jde hodně poznat."

Jak celkově hodnotíš letošní sezonu? Kladně, nebo je to spíše neúspěch?
"Jako hráč Vítkovic určitě kladně. Byli jsme poprvé na Poháru mistrů, kde jsme si zahráli s nejlepšími celky na planetě. Celá ta sezona nás poučila v tom, že to, že tým nedělá název, ale hráči. A pokud nebudeme chtít vyhrávat, tak dokážeme prohrát úplně s každým, viz. Znojmo. Taky jsme si dokázali, že pokud makáme, dřeme a dáváme do toho více než soupeř, tak můžeme porazit i mistrovský Tatran o 7 gólů. Teď je to jenom na nás, abychom si to všechno uvědomili a zapamatovali. A jestli bych se na to díval z pozice hráče florbalu, tak si myslím, že se florbal v Česku velmi zvedá, popularita roste čím dál víc a právě proto by tady měli funkcionáři a vedení unie myslet na to, aby se snažili v Česku udržet florbalová jména. Když se podíváme na kluby jako Pepino, Future a další, tak prostě když vám odejdou největší hráči pryč, tak kvalitě naší ligy to moc nepřidá. To se stalo, nedá se to vrátit, ale momentálně rostou nové tváře florbalu a ty bychom měli v lize udržet. Tváře, které přilákají více sponzorů a více diváků. Je to všechno v přímé úměře. A právě proto by se lidi nahoře měli zajímat o tyhle věci, než jen, že je super, že odešel ten hráč do Švédska a ten do Švýcarska..."

Díky, Petře, za super rozhovor!
"Taky děkuji za rozhovor. A brzkým titulům zdar!"


Rozhovor: CD
Foto: Zerzoň