Turkka Lehtinen: Vždy budu modrý a bílý!

25. dubna 2010, CD

Finský sympaťák, kterého ve finále zdobil již slušný "play-off" vous, se v těchto dnech rozhoduje, zda ve Vítkovicích zůstane i dalším rok. Turkka Lehtinen bude dlouho vzpomínat na momenty z finálových bitev českého play-off. Přinášíme rozhovor.

 

Čau Ture! Jak se máš, co teď, po konci tvé druhé sezony ve Vítkovicích, děláš?
"Mám se dobře, díky. Stále se zotavuji z několika drobnějších zranění z play-off, ale není to nic vážného. Hlavně jsem moc šťastný, že jsem se zde mohl vrátit a letošní sezónu hrát. A i to stříbro je den ode dne jasnější. Pro mě to bude vzpomínka na tým, který hrál jako šampion!"

Jak trávíš dny?
"Užívám si volna. Chodím na dlouhé procházky po přírodě s naším psem Binim, chatuji s přáteli z Finska, hraji PS3, vařím nějaké dobré jídlo a příležitostně si dopřávám zlatavý mok s vitamíny ;) A samozřejmě využívám každý volný okamžik k tomu jít si zahrát si florbal s přáteli!"

Pojďme zpátky k vrcholu sezony. Proč druzí? Kde jste udělali chybu?
"Dobrá otázka, ale asi ji nedokážu zodpovědět. Finále bylo bitvou dvou opravdu dobrých týmů s minimálními rozdíly a v těchto zápasech bývá vítězem ten šťastnější. Jen můžu říct, že jsme byli lepší ve třech z pěti zápasů, ale tento rok to nestačilo. Ale je to sport. Jak říkáme ve Finsku, míček je kulatý (a může jít kamkoli)."

Co si myslíš o atmosféře v zápasech play-off na Dubině a v Porubě? Můžeš nějak porovnat naše a finské fanoušky? Byla to (ve 4.finále) největší návštěva na florbale, před kterou jsi hrál?
"Je nemožné srovnat naše fanoušky s finskými, protože ve Finsku prostě nic takového není! Naši fanoušci jsou součástí vítkovické rodiny a oni nás nutí chtít hrát den ode dne lépe. Musel bych vzít 10 000 Finů, abych vytvořil stejnou atmosféru, kterou vytvořilo 2000 našich a to si nedělám legraci! Čtvrté finále bylo zcela určitě nejlepším florbalovým zápasem, který jsem kdy zažil, ať už jako hráč či jako fanoušek. Dlužíme velké Díky každému, kdo nás přišel během sezony podpořit. A speciálně Ultras!"

Jaký byl nejsladší moment finále?
"Celá ta představa hrát v Porubě před našimi lidmi. Byl to skvělý pocit kráčet na plochu s vědomím, jak si nás všichni cení, stejně jako my si ceníme jich. To je to, co dělá tak skvělým být součástí vítkovické rodiny."

A nejhorší okamžik?
"Jednoznačně posledních deset minut čtvrtého finále. Byli jsme tak blízko k tomu vyhrát titul před našimi přáteli, rodinami a fanoušky, ale nějak nám to proklouzlo mezi prsty. Myslím, že to byl rozhodující okamžik celé finálové série. Bylo by to snažší, kdybychom hráli špatně během celého utkání, ale byli jsme jasně lepším týmem a věděli jsme to..."

Jsi tedy se sezonou jako takovou spokojený?
"Určitě ano. Občas jsme během sezony hráli špatné zápasy, ale je nemožné udržet potřebnou motivaci celou dobu. Faktem je, že opravdové zápasy začínají s příchodem play-off a tam jsme ukázali, jak dobře můžeme hrát, když je zapotřebí um, týmový duch a bojová nálada."

Zůstaneš ve Vítkovicích i další rok?
"To je otázka, na kterou teď musím hodně odpovídat. Opravdu bych tady moc rád zůstal, ale jak už jsem řekl tolikrát, nejsem už nejmladší z týmu a musím začít myslet také na jiné věci v životě. Tady si to opravdu užívám. Florbal, přátele, atmosféru. Takže až příjde čas rozhodnutí, nebude to lehké. Vše, co můžu řict je, že jsem dosud neudělal žádné rozhodnutí. A ať už bude jakékoli, vždycky budu modrý a bílý!"

Kdy se vracíš domů do Finska? Zůstaneš na Fat Pipe, Czech Open...? Kde tě můžou fanoušci vidět?
"Odjíždím v půli května, takže mám pořád dost času užít si zdejší jaro. Opravdu rádi sedíme s Ninou a Tummpim v kavárnách v centru města. Ale předtím, než odjedu, ještě stihnu Salming Cup s několika mými přáteli. Fat Pipe mi bohužel letos unikne kvůli svatbě mého přítele, ale Czech Open je stále otevřený. Bohužel statisticky je právě tento rok tím rokem, kdy by měl International Company (výběr, za který Turkka hrává, pozn. aut.) vyhrát Fat Pipe Cup (2008 semifinále, 2009 finále, 2010 vítězství! :) )"

Ture, díky moc za všechno, co jsi pro Vítkovice v této sezoně udělal. A také za tento rozhovor.
"Já děkuji za to, že jsem se zde mohl cítit jako doma! Pěkné léto všem!!!"

 

Rozhovor s Turkkou Lehtinenem vytvořil a přeložil Roman Sladký
Foto: Martin Neužil, Jiří Zerzoň, Roša