Zhodnocení sezóny ligy žákyň 1. SC WOOW Vítkovice

03. května 2010, Klára

Nově založená kategorie žákyň 1. SC WOOW Vítkovice se potýkala s mnoha prvotinami. Namísto úleku z novo si z nich kategorie udělala své přednosti. Bylo co objevovat a zdolávat, což nás všechny bavilo…

 

Tým jako takový tvoří kolektiv. Jak jsem již předeslala, kategorie žaček je nová, holky se tedy až na pár výjimek neznaly. Stěžejním úkolem tedy pro nás trenérky bylo vytvoření pozitivního klimatu na trénincích, tj. koordinovat soupeřivost, třenice, náročnost tréninků, spokojenost a soudržnost týmu. Myslím si, že se nám tento cíl podařil po strategickém plnění cílů dílčích splnit.

Snad pozitivní atmosféra na trénincích napomohla k poctivé účasti všech hráček na tréninkových jednotkách a občasný příchod hráček nových.

Snažili jsme se, aby se holkám tréninky líbily a jakákoliv činnost spjatá s florbalem pro ně byla pouze radostí, nikoliv starostí či dokonce strastí. Nejen proto jsme na jednom z turnajů pořádané v místní FatPipe aréně uskutečnili „meeting“ týmu, kdy se holky mohly k dění na trénincích, turnajích i čemukoliv jinému v této souvislosti vyjádřit. Holky odpovídaly na otázky týkajících se vyhovuje/nevyhovuje, změnit/nezměnit, jinak/stejně, zlepšit/zhoršit, přidat/ubrat, apod. Výsledkem tohoto brainstormingu byla pro nás velmi důležitá zpětná vazba, na jejímž podkladě dále strukturujeme naši práci. Holkám bylo vysvětleno, proč jsou některé tréninkové fáze, popř. cvičení nutné a dostaly odpovědi na otázky, které by běžně nevyslovily.

Co se týče herních dovedností a zkušeností žákyň, není třeba komentovat více, než: Každá z hráček ze sebe během sezóny vydala maximum ze svých možností. Každá individuální hráčka udělala co možná největší individuální pokrok. Holky se naučily základy, na kterých je nutno dále stavět. Důkazem, že tréninky měly svůj přínos je fakt, že úzkou elitu výběru žákyň zastoupily z celkového počtu 9 hráček hned 3 vítkovické hráčky (totéž se povedlo už jen FBS Olomouc). Jmenovitě se jedná o Lucii Miksovou, Janu Urbánkovou a Terezu Slavíkovou. Tímto se začalo plnit přání tatínka: „Věřím, že některé hráčky budou v pozdějším věku reprezentovat naši zemi ve florbale.“ (Jaroslav Urbánek)

 

Na závěr sezóny máme v plánu realizovat „ukončení sezóny“, jejímž obsahem budou florbalové i neflorbalové hry venku i v tělocvičně včetně přenocování v OSVČ Ostrčilova, která nám byla po celý rok vstřícným a dokonale vybaveným tréninkovým domovem. Rovněž plánujeme zápas rodičů proti žačkám a pevně věříme, že se jej zúčastní i rodiče, kteří nejsou pravidelnými hosty našich florbalových klání.

 

Článek doplním o vyjádřením k sezóně několika lidí, kteří mají s našim týmem „co do činění“:

 

Myslím si, že i když spousta holek hraje první rok, tak se nám sezóna celkem vydařila, i přestože jsme všechny zápasy nezahrály kladně. Myslím si, že s holkama a trenérkama byla spolupráce velmi pěkná a doufám, že příští rok budeme ještě lepší.“ (Tereza Slavíková, kapitánka)

 

Začátek sezóny nevypadal podle našich představ. Brankářka se učila chytat, hráčky se učily základní věci s míčkem nikdo nečekal, že ostatní týmy přijedou v tak silných sestavách. Avšak, když jsme se lépe poznaly, i na tom hřišti to vypadalo jinak. Holky se začaly snažit a brankářka se zlepšila k nepoznání J Na konci sezóny byl vidět na všech velký pokrok.“ (Lucie Miksová, kapitánka)

 

Patříme mezi rodiče, kteří nikdy nevynechali ani jeden turnaj žaček, a proto si troufáme o hodnocení sezóny: U holek jsou vidět pokroky. I když nejsou v tabulce na čelním místě, je vidět, že jsou pro hru zapálené a stále lepší. Trenérky mají na hráčky pozitivní vliv. Dokážou stmelit kolektiv a předávat zkušenosti. Věříme, že příští sezóna bude ještě úspěšnější.“

(Dagmar Kociánová a Rostislav Sodzávičný, rodiče brankářky)

 

Za úspěšnou sezónu děkujeme nejen hráčkám, ale taky rodičům, babičkám a dědečkům!

 

Klára Fialová