Junioři: hodnocení sezony

29. května 2010, MD

Trenér Michal Deus hodnotí uplynulou sezonu juniorů. Ti získaly bronzové medaile, když po nešťastném semifinále s Brnem smetli v (na nějakou dobu posledním) utkání o třetí místo na zimním stadioně v Ostravě-Porubě FbŠ Bohemians 9:3.

 

      V tomto ligovém ročníku se v juniorech utvořil velice silný tým. Někteří mužstvo opustili. Namísto nich přišli mladí. Podařilo se nám do týmu zabudovat nové kluky, kteří přišli odjinud. Mančaft se pohodlně vypořádal s absencí takových opor, jakými bezesporu jsou Tokoš, Suchánek, Hrubý, Juhaňák, kteří hrají prim v áčku. Ročníky 90 a 91 dozrály v opravdové lídry a tahouny, ročníky 92 a 93 se po loňské ,,okoukávací“ sezoně již plně adaptovaly a tak jediným úkolem bylo tomuto týmu nasadit lesk, styl a řád. Lesk bych doložil nějakými, dejme tomu, těmi statistikami, které ovšem pro nás po celý ročník nebyly důležité, čímž mě kluci naprosto překvapili. Pravda, na to se nehraje. Ale 193 nastřílených branek, pouze 81 inkasovaných (nejlepší obrana v lize), poměr střel dvakrát, třikrát větší než soupeř, druhé místo po základní části, třetí celkem, 3 frajeři v první desítce kanady, nějaká ta repre, určitě stojí za zmínku.

      Pro mě však daleko důležitější faktory jsou již zmiňované styl a řád. Celou sezonu, s výjimkou dvou utkání, jsme odehráli na tři kompletní lajny. Zdobil nás především agresivní pressing, který dělal každému soupeři nemalé problémy. Každým zápasem a tréninkem jsme se zlepšovali. Práce na malém prostoru, pod tlakem, držení míčku, nahrávka, zpracování, střela, dorážka. Na první pohled žádné složitosti, ovšem nepotkal jsem v lize tým, který by tyto herní prvky a základy ovládal. Ve všech těchto činnostech jsme šli nahoru – všichni. Kluci chtěli pracovat a to je pak radost trénovat takový mančaft. Samozřejmě, já jako trenér jsem nebyl vždy spokojen, stále je co zlepšovat a vím, že jsme mohli být ještě lepší. Ale na druhou stranu hodnotím sezonu z celkového hlediska, tudíž rozhodně posun vpřed. Myslím, že Radek Mrázek má v budoucnu z čeho vybírat :).

      A konečně řád. Minulou sezonu jsme se všichni především poznávali, kluci museli pochopit, co vlastně to po nich chci a budu chtít. Jakým stylem se budeme prezentovat, co budu očekávat a naopak co mohou oni očekávat ode mne. Každý člověk má jakousi svou mentální stránku. A naším společným úkolem bylo vytvořit z každého stránky stranu jednu, stranu silnou, sportovní, kolektivní a především kamarádskou. Stranu vítkovickou. Dnes můžu s úspěchem říci, že je splněno. Jednota, disciplína a sportovní duch nás zdobil po celou sezonu.

      Těm, kteří věkem přecházejí do mužů, přeji hodně štěstí. Se zbytkem již brzy na tréninku.

      Jsem hrdý na svůj tým, jsem hrdý právem. Dokázali jste hodně. Ale nezapomeňte, že je stále co zlepšovat, stále je na čem pilovat, stále je co opakovat. Pracujte, pracujte a bavte se!

Díky za sezonu a zdar!

Michal Deus