Vítkovické ženy A: „Naše cíle se po Vánocích nemění, chceme do finále!“

01. ledna 2011, Redakce

Přinášíme novoroční rozhovor s trenérem ženského A-týmu Tomášem Martiníkem.

 

Je pro vás současné umístění v tabulce plněním předsezónních cílů?
"Určitě ano! Chtěli jsme letos od prvních zápasů sbírat body, co to jen půjde a tím si co nejdříve zajistit postup do play-off a potažmo umístění v první čtyřce. Nechtěli jsme, jako se nám to stalo loni, sezónu zachraňovat v posledním zápase. Nutno říci, že letos jsme měli start jako z partesu. Soupeře jsme přehrávali, dařilo se nám střelecky i v obraně. Zvládli jsme bez velkých problému i zápasy s týmy, s kterými nám to v minulosti moc nešlo. V tuto chvíli nám naše postavení v tabulce a bodový náskok dává skoro jistotu umístění v první čtyřce, a to nám umožňuje se více v klidu připravovat na rozhodující zápasy v play-off."

Jak s týmem zacloumal výprask 1:13 na hřišti Herbadentu?
"Asi víc než míň. Do té doby se nám dařilo, dokázali jsme v prodloužení porazit i Bohemku a měli jsme na Herbadent chuť. Ale pak do toho trošku zasáhly okolnosti, byla repre pauza, rušily se kvůli tomu tréninky a narušil se rytmus. S odstupem času vidíme, že jsme na Herbadent jeli dost nepřipravení a ony nás za to jaksepatří potrestaly. Ale více než ten výprask s týmem podle nás zatřáslo zranění  Hanky Sládečkové. Tým si v tu chvíli moc dobře uvědomoval, o koho do konce sezóny přichází a že to bez Hanky bude složitější, mělo to pak asi i vliv na další následné zápasy."

Před sezónou jste avizovali snahu hrát atraktivnější  florbal. Povedlo se?
"To musí asi především zhodnotit nezaujatí a nebo diváci. Ale z našeho pohledu v něčem ano. Myslíme si, že hrajeme více do útoku a přímočařeji. Mnohdy sice ještě převládá spíše snaha a jistá jednoduchost či nahodilost než vědomá propracovanost, ale jisté pokroky jsou a snažíme se to postupně zlepšovat. Gólů dáváme dost, šancí míváme hodně, ještě si tak odpustit ty zbytečné ztráty míčku po nepřesných či nezpracovaných přihrávkách. Kvalitní a chytrá rozehrávka – to je to co nás pálí! A to je věcí všech, nejen obránců."

Plní nové hráčky naše představy?
"Jak které! Denisa Ferenčíková se adaptovala velmi dobře, její výkony rostou, možná by to chtělo větší produktivitu, ale její čas ještě přijde. Slušné výkony předvádí i Verča Enenkelová, ale u ní je třeba zkrotit tu její živelnost až splašenost, v posledních zápasech si o místo říká Petra Mandátová. Další nové hráčky (Vlaďka Skalíková, Monika Léblová) střídají lepší utkání s nevýraznými, chybí tam stabilita výkonů, ale to je problém skoro všech hráček, těch nových i těch ostřílených. Máme hodně mladých hráček a ty ještě nejsou schopny stejně kvalitně fungovat v tréninku i v zápase. Některé si na tréninku svou prací o místo v sestavě říkají a pak to v zápase ne a ne prodat (Lucka Šrotová, ale třeba i Terka Voláková) a u jiných zase víme, že by i mohly hrát, ale na tréninku jako by ani nebyly (Edita a Hanka Hendrychovy). Celkově máme kde brát, nadějné juniorky jsou (a nejen ty už jmenované), ale do extraligy vede cesta jen přes dřinu a odhodlání se prosadit a taky ledasco obětovat."

Co nás v nejbližším období čeká a na čem budeme pracovat?
"Už před vánočními svátky jsme měli 3-týdenní zimní přípravu, dobíjeli jsme baterky, které postupně docházely a v posledních zápasech to už bylo na našich výkonech hodně znát. Po Novém roce na to ještě navážeme a pak už se budeme připravovat na těžký závěr základní části a play-off. Chceme minimálně potvrdit naše současné postavení a pokusit se ho i vylepšit, tzn.být po základní části třeba druzí. Potřebujeme rovněž stabilizovat sestavu, po zranění Hanky Sládečkové se nám to trošku rozpadlo a zatím se to né úplně podařilo srovnat. Zapracovat ještě musíme na přesilovce, i na  dalších standartních situacích a už zmiňované rozehrávce."

Před sezónou jsme avizovali útok na finále, platí to dál?
"Jednoznačně! I po Vánocích se naše cíle nemění, chceme do finále. Poznali jsme sílu soupeřů, předvedli jsme tu naši a myslíme si, že náš cíl je dosažitelný. Ovšem play-off má své kouzlo a zrádnost zároveň. Ono už i letošní čtvrtfinále nebude jednoduché a může se urodit překvapení a stačí málo: lehké podcenění, chvilková ztráta herní pohody, trocha smůly či štěstí a to nepočítáme zranění. Play-off je ale ještě daleko, teď se chceme soustředit na konec základní části a na zlepšení našich florbalových dovedností. A až přijdou ty dny D, budeme věřit v sílu našeho týmu a v touhu po vítězstvích."