Junioři utekli hrobníkovi z lopaty

09. dubna 2006, CD

Výborným výkonem doslova vydřeli junioři Vítkovic páté rozhodující finále juniorské extraligy

   Čtvrtý finálový zápas nabídl divákům v Ostravě skutečně strhující podívanou. Před solidně zaplněnou nově postavenou halou v Ostravě-Dubině ze sebe oba týmy vydaly maximum. Nakonec rozhodl velký bojovník Jiří Mojžíšek brankou necelé tři minuty před koncem ve vlastním oslabení.

   Zraněného Bruse nahradil v základní sestavě Kološ, jinak oba týmy nastoupily oproti sobotnímu zápasu beze změn. Future nepůsobilo od začátku tak zakřiknutě jako v sobotu, hra byla poměrně vyrovnaná. Úvodní branky se diváci dočkali v 19.minutě. Kiprovovo nahození z vlastní poloviny Urban přes směsici těl před vlastní brankou neviděl, a tak Future po první třetině vedlo.

   Na začátku druhé části byl vyloučen hostující Michálek, ale ani druhou přesilovku v zápase Vítkovice nevyužily. Naopak pět vteřin po vypršení trestu nachytal Urbana opět střelou z úctyhodné vzdálenosti Ryneš. Vítkovice se pak křečovitě snažily stáhnout brankový náskok soupeře alespoň na rozdíl jediné branky. To se podařilo až v třetí přesilovce v utkání. Hrubý našel shozením na mantinel Sladkého a ten konečně prostřelil výborného Rytycha. V 37.minutě se prezentoval výbornou individuální akcí Šimek a blafákem zvýšil na 3:1 pro Future. Takový byl i stav po dvou třetinách.

   Infarktovou třetinu začly Vítkovice obrovským tlakem, který korunoval kontaktní brankou po Vladařově příhře z rohu hřiště na střed Tomašík. Množství šancí pochytal opět skvělý Rytych. Na Ťopkovu střelu ze středu z 50.minuty ale nestačil. Dvě minuty na to ale všechny zmrazil po krkolomné rozehrávce domácích Šebek a Future opět vedlo. Čtyři minuty před koncem si vzaly Vítkovice oddechový čas. Obrovské šance spálil Hrubý, aby pak právě on a Sladký dotlačili míček v čase 56:37 počtvrté do branky bezmocného Rytycha. V tu nejnevhodnější dobu byl pak vyloučen Ťopek za sekání a Future mohlo utkání rozhodnout v přesilovce. Po sérii fantastických zákroků Urbana pak utekl po křídle Hrubý a střílenou přihrávku nadzvedl před Rytychem všudybyl Mojžíšek a poslal Vítkovice poprvé v utkání do vedení. Hala explodovala popáté.

   Z tlaku Future, který ještě znásobilo odvoláním brankáře, již nebylo nic a Vítkovice si tak po vynikajícím výkonu vynutili pátý rozhoduící zápas juniorského finále.

   Dvěma brankami se na vítězství podílel i Tomáš Sladký. Ten zhodnotil ve zkratce obě víkendová utkání. "Včera jsem soupeře jednoznačně přestříleli, ale nedokázali jsme šance využít. V dnešním, pro diváky určitě atraktivním zápase, jsme střeleckou smůlu protrhli až v poslední třetině. Naštěstí! Byl to fyzicky i psychicky velmi náročný zápas. Jsme moc rádi, že jsme se s Ostravou rozloučili vítězstvím a za týden si zahrajeme o titul."

   Pátý zápas se odehraje v sobotu 15.dubna v Praze pravděpodobně v hale pražské Sparty.