Ženy na úvod roku nepřesvědčivé

09. ledna 2012, Redakce

Ženy o uplynulém víkendu odehrály dva extraligové zápasy na domácí půdě. Nejprve souboj s bezprostředním sousedem v tabulce, čtvrtým Libercem a poté v neděli s posledním týmem soutěže z Trutnova.


1.SC WOOW Vítkovice – Crazy Girls Liberec 5:7 (1:0, 4:2, 0:5)

Na úvod roku 2012 čekal Vítkovice tým Liberce a stejně jako loni, kdy rok 2011 začínaly rovněž se stejným soupeřem, avšak na jeho půdě, se ani tentokrát začátek roku ženám nevydařil. Ačkoli tomu dlouho nic nenasvědčovalo.

      Úvodní dějství nepřineslo příliš zajímavý florbal, hra byla vyrovnaná a těžko nabírala tempo, když je třeba připomenout, že ženy vlivem mistrovství světa měly téměř dvouměsíční zápasovou pauzu. Z vážnějších situací nejprve zahrozil Liberec, když Paulovičová trefila břevno, poté přeci jen více šancí měly Vítkovice a jednu z nich dokázaly zúročit. Po více než roce se do extraligové sestavy vrátila Hana Sládečková a rychlou orientací po vysokém náhozu Niemcové poslala Vítkovice do vedení.
      Do druhého dějství si Vítkovice přinesly oslabení, když těsně před koncem první třetiny byla vyloučena Vašíčková. Liberec nelenil a srovnal skóre už po sedmnácti vteřinách po dorážce vyražené střely. Vítkovice si však nachystaly rychlou odpověď. Quittková poslala chytrý balón před branku, kde jej v pádu do sítě usměrnila Zuzana Macurová. A hned po rozehrání Vítkovice zvýšily, když Pastušková chytře napadala a donutila liberecké k chybě a Hana Sládečková prokázala, jak dokáže vyřešit své gólové šance s chladnou hlavou. V další desetiminutovce kralovaly brankářky, ale třináctá minuta byla znovu vítkovická. Vašíčková chytře středem uvolnila Zuzanu Macurovou, která se dokázala trefit z otočky ze střední vzdálenosti. A znovu hned po rozehrávce si počíhala na chybu soupeře Hana Sládečková a tentokrát bekhendovou kličkou zkompletovala při svém návratu na hrací plochu hattrick. Vítkovice vedly 5:1 a začaly hrát až moc v poklidu, což stihla strestat hostující Matějková, kterou nechaly hráčky v modrém až příliš snadno nastřelit míček do skrumáže a po nedohodě obrany a brankářky proskočil až do sítě. Po druhé třetině tak vedly Vítkovice 5:2 a nic nenasvědčovalo kolapsu z dějství třetího.
      V něm jakoby nastoupily jiná mužstva. Liberec vsadil vše na jednu kartu se snahou zdramatizovat výsledek. To naopak vítkovické hráčky se ze hry zcela vytratily, nestíhaly osobní souboje, odešla přesnost přihrávky a najednou byly u všeho pozdě. Výsledkem bylo pět postupných branek, z nichž mného inkasované se dají označit jako více než hodně laciné a zbytečné, které zcela otočily skóre na konečných 5:7. Vítkovicím nepomohl ani time-out, ani power-play a jedinou vážnější šancí tak byla tyčka Hašové v závěrečném náporu. Vítkovice tak po kolapsu v závěrečném dějství na úvod roku prohrály a nechaly se přiblížit soupeře v tabulce na pětibodový rozdíl.

branky a nahrávky: H. Sládečková (Niemcová), Macurová (Quittková), H. Sládečková, Macurová (Vašíčková), H. Sládečková (Pastušková) – Mlejnková (Kabeláková), Matějková (Koníčková), Cinkánová (Leierová), Leierová (Matějková), Koníčková (Leierová), Mlejnková, Dostalíková (Mlejnková)

sestava Vítkovic: Meichsnerová – Novakovská, Vašíčková, Macurová, Quittková (30. Ferenčíková), Hašová – Niemcová, Vobořilová, Pastušková, Kociánová, H.Sládečková – Voláková, Mandátová, Šrotová, Hubáčková, Enenkelová



1.SC WOOW Vítkovice – FBK 001 Trutnov–Nové Město 10:1 (1:0, 3:0, 6:1)

V nedělním utkání nastoupily Vítkovice odhodlaně se snahou odčinit sobotní třetí třetinu, což se jim výsledkově nakonec povedlo. Výkon to však rovněž zdaleka nebyl v mnoha měřítcích ideální a do dalších kol se budou muset z vánoční pohody již více přeorientovat na ostré extraligové boje. Soupeř z Trutnova se od začátku zaměřil na defenzivu a v úvodním dějství mu tato taktika vycházela, když vítkovická děvčata sice měla výraznou herní převahu, ale ve finální fázi nepůsobila příliš přesvědčivě. K úvodnímu gólu tak musela pomoci až přesilová hra a dorážka kapitánky Andy Pastuškové po střele Hašové.
      Do druhé třetiny nastoupily Vítkovice přeci jen s přesnější koncovkou a odměnou jim bylo v tomto dějství několik pohledných akcí a především začínaly přibývat čárky na kontě vstřelených branek. A to už od úvodu, kdy se v 22. minutě prosadila po hezké kombinaci celé pětice střelou do odkryté brány Anna Niemcová. Další dva zásahy si Vítkovice schovaly do 29.minuty, když nejprve ekvilibristicky sklepla nastřelený míček Andy Pastušková a poté po přiťuknutí Sládečkové vymíchala hostující brankářku Klára Kociánová. Po dvou třetinách tak byl stav utkání 4:0.
      Třetí dějství pak již Vítkovice nepřipustily jakkoli dramatizovat a naopak své skóre průběžně navyšovaly. Jedinou vadou na kráse tak byl jen čistý úspěch soupeřek, který zkazil čisté konto brankářce Hance Ranochové. Skóre uzavřela v přesilové hře desátou týmovou brankou Tamara Hašová a utkání tak skončilo 10:1.

branky a nahrávky: Pastušková (Hašová), Niemcová (Vobořilová), Pastušková (Niemcová), Kociánová (H.Sládečková), Hašová (Macurová), Ferenčíková (Enenkelová), Žďárská (vlastní branka), Kovalská (H.Sládečková), Ferenčíková (Niemcová), Hašová (Macurová) – Marková (E.Imlaufová)

sestava Vítkovic: Ranochová – Mandátová, Vašíčková, Macurová, Hašová, Quittková – Niemcová, Vobořilová, Ferenčíková, Enenkelová, Pastušková – Kovalská, Voláková, H.Sládečková (45. Metzová), Kociánová, Hubáčková (40. Šrotová)