Vítkovice jedou do Havířova již v pátek

11. ledna 2012, CD

16.kolo Fortuna extraligy bude mít páteční předehrávku. Tu obstará moravskoslezské derby Havířov-Vítkovice.

Mezi oběma celky probíhají čilé hráčské transfery. V sezoně 2009/10 poprvé nakoukl do extraligy v havířovském dresu vítkovický brankář Vít Schulmeister. Extraligový dres Torpeda oblékli v posledních letech i vítkovičtí hráči Jan Zindulka, Jan Komínek, Tomáš Kohút či Michal Smetana. Naopak ve Vítkovicích strávil dvě sezony Jiří Juhaňák a pak je tu Filip Heczko, který, ač odchovanec Havířova, obléká momentálně dres Vítkovic. 
      Heczko strávil v Havířově dva měsíce co by hostující hráč a nastupoval jak na pozici obránce, tak i v ofenzivní linii. Ačkoli byl na hřišti hodně vidět, připsal si za devět zápasů pouze branku a asistenci. Na konci prosince mu hostování skončilo a teď tedy v pro něj pikantním souboji nastoupí v zápase Havířov-Vítkovice v modrém dresu Vítkovic.

      Havířov co by letošní nováček extraligy může být s momentálním umístěním v tabulce spokojený. Je na pátém míště a vytoužený postup do play-off je reálný. Avšak jedním dechem je třeba říct, že týmy na šestém a sedmém místě mají stejně bodů (22) a osmá Mladá Boleslav jen o bod méně. Našlapanou situaci kolem linie oddělující play-off a play-down zhušťuje ještě Future (18 bodů) a Bohemians (17, zápas k dobru).

      Vítkovice se vyhřívají na špici tabulky, i když o pozici lídra přišly v posledním kole, kdy je o skóre předstihl Chodov. Tatran Střešovice má zatím na vedoucí tandem ztrátu šesti bodů, ovšem pražské derby s Bohemians k dobru.
      Stejně jako loni se i letos budou soupeři pro čtvrtfinále volit a tak není vyloučeno, že se právě Vítkovice a Havířov o semifinále poperou spolu. Záleží ještě na mnoha okolnostech.

      Poslední vzájemný zápas se odehrál letos 13.října na Dubině za přítomnosti kamer České televize. Vítkovice v tomto utkání bohatém na góly zvítězily přesvědčivě 10:5.
      Jelikož loni Havířov bojoval v 1.lize o návrat do nejvyšší soutěže, poslední utkání na havířovské půdě se datuje až do roku 2009. Tehdy v půlce listopadu vyhrály Vítkovice i zásluhou dvou branek Jiří Juhaňáka 5:3. Nyní bude teď dvacetiletý útočník hájit žlutočerné barvy domácího Havířova.

 

HISTORICKÁ BILANCE VZÁJEMNÝCH ZÁPASŮ:

1. SC Vítkovice - Torpedo Havířov

 zákl.část:     29   20 - 0 - 5 - 0 - 4   182:89
 play-off:      18   11 - 0 - 0 - 2 - 5    88:69
--------------------------------------------------
 celkem:        47   31 - 0 - 5 - 2 - 9   270:158