Ženy na moravském turné stoprocentní

13. února 2012, redakce

Extraliga žen o víkendu pokračovala dalšími dvěma koly. Vítkovice cestovaly na půdu týmu Olomouce resp. Židenic a změřily síly se soupeři bojujícími o postup do play-off.


FBS Olomouc – 1.SC WOOW Vítkovice 2:10 (0:1, 1:4, 1:5)

Vítkovice se v utkání na menším olomouckém hřišti rozehřívaly pomaleji. Z úvodní třetiny tak vybočila jen krásná nahrávka Kateřiny Quittkové, ze které střelou do prázdné branky profitovala Hana Sládečková. Zbytek třetiny však spíše nabídl úpornou domácí obranu a trvalou ale veskrze sterilní převahu Vítkovic bez vážnějších šancí.
      Až ve druhé třetině začala přestávat olomoucká obrana stačit vytrvalému tlaku vítkovických hráček. A tak přišly i góly, nejprve po standardní situaci se míček dostal až k Anně Niemcové a ta si věděla rady. Prakticky v následujícím střídání uplatnila důraz a chytrost Hana Sládečková a předložila šanci Lucii Šrotové a ta ji beze zbytku využila. V 28. minutě přidaly Vítkovice další dvě slepené branky, když nejprve využila přesilovku pohotovou střelou Andrea Pastušková a vzápětí se po důrazu na brankovišti míček odrazil ke Kláře Kociánové, která jej bekhendem usměrnila do sítě. Čestného úspěchu se dočkaly ve třetině i domácí, když střela do chumlu těl před brankou proskákala brankářce Kluzové až do sítě. Po dvou třetinách tak na světelné tabuli svítilo skóre 1:5 pro hostující Vítkovice.
      V úvodu závěrečné třetiny dohrávaly Vítkovice přesilovku a jejím využitím z hokejky Zuzany Macurové daly rychle zapomenout jakékoli snaze domácích o případnou dramatizaci utkání. Olomouc pak sice ještě dokázala snížit, ale poslední patnáctiminutovka zápasu už byla pouze vítkovická a konečný počet vstřelených branek se zaokrouhlil na desítce.

branky a nahrávky: Volná, Pařízková (Matulíková) - H. Sládečková (Quittková), Niemcová (Ferenčíková), Šrotová (H.Sládečková), Pastušková (Niemcová), Kociánová, Macurová (Pastušková), Enenkelová (Ferenčíková), Hašová (Macurová), Hašová (Macurová), Enenkelová

sestava Vítkovic: Kluzová – Mandátová, Vašíčková, Niemcová, Vobořilová, Kovalská, Novakovská – Šrotová, Macurová, Hašová – Ferenčíková, Enenkelová, Pastušková – Kociánová, H.Sládečková, Quittková



TJ Sokol Brno Židenice – 1.SC WOOW Vítkovice 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

      Ve druhém utkání čekal na Vítkovice v neděli v Brně tým Židenic. Domácí posíleny výhrou na ostravským FBC a tím posunem na pozici zajišťující play-off nastoupily do utkání houževnatě a s chutí. I hráčky Vítkovic působily oproti sobotnímu utkání kompaktněji a tak bylo k vidění rozhodně zajímavé utkání. Především mu však dominovalo paličství vítkovických střelkyň, ze kterého snad už i brněnští hasiči museli vyhlásit pohotovost. V úvodní desetiminutovce si Vítkovice vytvořily soustavný tlak, ovšem výborná domácí brankářka Měrková a již zmíněný paličský syndrom zapříčinily, že gól padl možná z nejméně nápadné akce a přesně se trefila z dálky Andrea Pastušková. Domácí však z jednoho z brejků využily nedůraz před vítkovickou brankou a povedlo se jim vyrovnat. Ve zbytku třetiny se pak vítkovické hráčky vzájemně trumfovaly v tom, kdo zahodí větší šanci a tak ikdyž skóre střeleckých pokusů na branku bylo po úvodním dějství 20:4! pro Vítkovice, na ukazateli skóre svítilo 1:1.
      Druhé dějství začalo tam kde skončilo to úvodní, tj. několika zahozenými šancemi Vítkovic a možná tak trochu spravedlivým trestem, když brněnská útočnice Asfourová vítkovickým střelkyním tečí předvedla co znamená pohotovost v zakončení. Gól však na obrazu hry příliš nezměnil, domácí úporně bránily a semtam vyrážely k brejkům, Vítkovice svíraly soupeře, ale v zakončení se jim nedařilo a tak musela vše protrhnout až v 37. minutě jako správná kapitánka Andrea Pastušková a razantní střelou už tentokrát domácí brankářce šanci nedala.
      Až třetí dějství a jeho úvod zlomily utkání nejen herně, ale i výsledkově na vítkovickou stranu. Hned v úvodu Macurová chytře prostrčila na brankoviště na Tamaru Hašovou a ta dokázala kolem ležící brankářky protlačit míček do sítě. O tři minuty později pak přišel další klíčový okamžik, tentokrát ve vítkovické defenzivě, když po hrubce v rozehrávce hasila obrana šanci Židenic jen za cenu trestného střílení. Pokus Dernerové však dokázala Anna Meichsnerová vykrýt a v následné přesilovce vypíchla míček Šrotová, v úniku tři na jednoho předložila Zuzaně Macurové a ta dokázala co v tomto zápase byl pro Vítkovice téměř nadlidský úkol, totiž trefit prázdnou bránu. Domácí se poté sice snažily z utkáním ještě něco provést, brzdily je však vlastní nepřesnosti a tak měly zápas až do závěru pod kontrolou Vítkovice a ukončily jej pro tento den stylově, když Hana Sládečková dvakrát za sebou z očí do očí proti domácí gólmance neuspěla. Vítkovice tak nakonec zvítězily 4:2 a hřát je určitě může sobotní střelecký apetit a nedělní předvedený výkon a jakmile dokáží skloubit obě věci dohromady, bude určitě ještě lépe.

branky a nahrávky: Asfourová (Dernerová), Asfourová (Matveeva) – Pastušková (Niemcová), Pastušková (Ferenčíková), Hašová (Macurová), Macurová (Šrotová)

sestava Vítkovic: Meichsnerová – Mandátová, Vašíčková, Niemcová, Skalíková, Novakovská, Voláková – Šrotová, Macurová, Hašová – Ferenčíková, Enenkelová, Pastušková – H.Sládečková, Z.Hubáčková, Quittková