Junioři mistry ČR!!!

17. dubna 2006, MiniCD

Kdo nebyl v sobotu večer v hale pražské Sparty, neuvěří. Stal se zde pravý nefalšovaný florbalový zázrak!


   Ve dne 15.dubna v  12:50 se ze Svinovského vlakového nádraží vydal juniorský tým směr Praha, vstříc poslednímu a rozhodujícímu zápasu sezóny. Něco před šestou dorazil na halu Sparty. Přípravy na vyvrcholení juniorské ligy probíhaly na obou stranách ve vysokém tempu, čekalo se na krásný florbalový večer.

   Na stařičké palubovce se zápas rozbíhal opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu. Po bezbrankové první třetině udělaly v úvodu druhého dějství první chybu Vítkovičtí a tu pohotově využil Šebek. To však hostující tým nepoložilo, ba naopak. O necelých 5 minut později proměnil Tomašíkovu nabídku střelou pod Rytychovu nohu Sladký a hned v zápětí si spolupráci oba hráči zopakovali, když se Tomašík prosadil rychlou a umístěnou střelou po výjezdu od mantinelu po přihrávce Sladkého. Rázem to bylo 2:1 pro Vítkovice a za tohoto stavu se také odcházelo podruhé do kabin. I přes lehčí střevní potíže se Tomašík do utkání znovu zapojil, aby však mohl jen sledovat jak se podařilo pražským Future zápas otočit. Nejprve skrytou střelou v přesilovce a pak, čtyři minuty do konce, strhli vedeni na svou stranu. Drama však teprve začínalo!

   V čase 17:29 byl v brejkové situaci evidentně faulován Sladký, když mu při střelecké příležitosti obránce Future zablokoval hůl. V napjaté atmosféře pak v přerušení došlo k diskuzi mezi Vítkovickým centrem a rozhodčím Sýkorou. Následoval dvouminutový trest za nesportovní chování. Při poklidné přesilovce Future, při které drželi balónek na hokejkách většinou Pražané, už jen málokdo věřil, že pohár pro mistra ligy nezůstane v Praze.
Běželo posledních 15 sekund, Vítkovice již v plném počtu napadaly soupeře na jejich polovině. A úspěšně. Ryneš vyhodil míček za mantinel v čase 19:58. Rozhodčí přerušili hru, na což nereagovali hráči Future, kteří již vběhli ve vítězném opojení na hřiště.
Ukázalo se, že předčasně! Po krátkém přerušení hry se k rozehrávce na polovině hrací plochy postavil Martin Vladař a Lukáš Hrubý, před brankou clonili Sladký, Ťopek a hrdina 5.finále Jan Jelínek! Dvě sekundy stačily Vítkovickým hráčům na to, aby vyrovnali ztracený zápas! Vladař přihrál od hrazení Hrubému, ten bez přípravy vyslal na Rytycha poslední střelu, kterou těsně před ním tečoval přesně k tyči Jelínek! V zápise byl uveden čas 19:59! Celá střídačka vběhla za šťastným střelcem a početný tábor těch nejvěrnějších fanoušků explodoval radostí!

   Neuvěřitelné se stalo skutečností a utkání tak pokračovalo desetiminutovým prodloužením. V něm měli obrovskou šanci rozhodnout Sladký s Hanicem, ale finálovou tajenku rozluštil až v osmé minutě nastavení po Tomašíkově příhře z rohu Vladař! Druhý obrat byl dokonán, nesmírná eufórie a nadšení zavládlo na straně Vítkovic, naopak Future zbyly jen oči pro pláč, když v posledních vteřinách přišlo o titul Mistra ČR.
Ten připadl hráčům Vítkovic, pro které již čtvrtá finálová účast v řadě přinesla druhé zlaté medaile! Naši junioři tak oplatili pražským Future loňskou porážku na Ostravské půdě, ale nutno dodat, po mnohem sladším vítězství!

   Své komentáře k nádhernému zápasu přikládají útočník Tomáš Sladký a také Pavel Brus, který celé drama musel sledovat bohužel jen za střídačky.

"Byl to neuvěřitelný zápas. To, co jsme dokázali, se nepovede každý den. Myslím, že takový průběh zápasu už asi nikdo z nás nezažije. Pro většinu to byl poslední zápas v juniorské kategorii, o to více si takového vítězství vážíme a ceníme!" popsal své pocity po zápase Sladký a ke svému vyloučení jěště dodává: "Ten rozhodčí mě asi nemá moc v lásce, vyloučit hráče v 5.finále dvě a půl minuty dokonce za slovo 'ne' mi připadá při nejmenším zvláštní."

   Obránce Brus, jenž k zápasu nenastoupil pro natáhnutý stehenní sval ze 3.zápasu, pak dodává: "Znám naši sílu a proto jsem si ani nepřipouštěl, že bychom mohli prohrát. Jsem rád, že se na nás za celou sezónu alespoň jednou usmálo štěstí a my jsme se dokázali 'vyhrabat z hrobu'." vystihuje trefně Brus. A je tomu skutečně tak. Pokud ve čtvrtém utkání dokázaly Vítkovice za stavu 3:4 necelé tři minuty před koncem otočit zápas ve vlastním oslabení na 5:4, tak teď se skutečně dokázali vyhrabat z hrobu a nakonec přeci jen dobýt Prahu.

   Po výsledcích 10:4, 2:3p, 1:2, 5:4 a 4:3p se tedy misty ČR v kategorii juniorů stávají 1.SC SSK Vítkovice!