Jak to vidí kapitáni

30. března 2012, CD

Před startem semifinálových bitev přinášíme zajímavý dvojrozhovor s kapitány elitních týmů Honzou Jelínkem a Andy Pastuškovou.

Gratulujeme k postupu do semifinále. Jak by jste zhodnotili úspěšnou sérii čtvrtfinálovou?
ANDREA PASTUŠKOVÁ:
Děkujeme ke gratulaci. Čtvrtfinále bylo velkou prověrkou na nadcházející semifinále. Holky z Remedicum hrály odhodlaně a bojovně. První zápas byl z naší strany hodně špatný, v dalších čtyřech zápasech jsme začaly hrát zodpovědněji a uvědomily si, že začalo play off.

JAN JELÍNEK: Díky, od začátku jsme věřili, že zvládneme sérii ukončit co nejdříve a musím říct, že jsme zaslouženě postoupili. Ikdyž první dva zápasy byly výsledkově velmi vyrovnané, ale naštěstí pro nás jsme je urvali a rozhodně se nám dýchalo po domácích zápasech lépe (lépe než kdy předtím při čtvrtfinále s Brnem). Brno se snažilo nám hru co nejvíce znepříjemňovat a je třeba říct, že se jim to většinou dařilo, naštěstí ale rozhodla naše kvalita.

 

Jak zatím probíhá letošní kapitánování, poslouchají vás spoluhráči(spoluhráčky)? 
ANDREA PASTUŠKOVÁ:
Mé první kapitánování probíhá zatím dobře. Snažím se a záleží mi na tom, abych byla holkám dobrou kapitánkou. Holky určitě poslouchají.
JAN JELÍNEK: Já žádný zásadní problém letos nevidím, někdy mi je na škodu, že jsem až moc demokratický kapitán a všechny trochu důležitější podněty se snažím diskutovat s klukama v šatně, aby nás bylo spokojených co nejvíc... A na Tokiho každotýdenní připomínky, že bychom měli znova volit a kapitánem by rozhodně byl on a zavedl nové pořádky už jsem si zvykl.

 

Co očekáváte od semifinále a co by mohlo na soupeře platit?
ANDREA PASTUŠKOVÁ: Semifinále bude hodně bojovné, kde nikdo nedá nic zadarmo. Oba týmy chtějí okusit chuť superfinále. S Fbš se setkáváme potřetí v řadě v semifinále se zápornou bilancí 0:6 na zápasy. My víme, co na ně platí, ony znají nás. Pokud budeme chtít tuto sérii vyhrát, musíme se vyvarovat zbytečných chyb a na hřišti táhnout za jeden provaz.
JAN JELÍNEK: Semifinále bude tuhý boj, jak všichni víme. Tradičně se hlavně soustředíme na nás, když naše hra bude dostatečně kvalitní a budeme se soustředit na to, abychom předvedli koncentrovaný a cílevědomý výkon, postoupíme. Musíme hrát aktivně, být disciplinovaní a proměňovat šance.

 

Už se v kabině rozjely nějaké play-off rituály?
ANDREA PASTUŠKOVÁ: Rituály samozřejmě s holkami máme, ale žádné speciální.
JAN JELÍNEK: Ano, před zápasem nechybí citrony s cukrem a také úprava našich vousů je trochu jiná než obvykle. Bohužel však vzhledem k průměrnému věku našeho týmu jsme na to zatím nejvíc dojeli asi Hečis a já, ale snad půjdeme až do finále a i těm mladším něco vyraší.

 

Jak tipujete vývoj série opačných pohlaví?
ANDREA PASTUŠKOVÁ:
Naším chlapům rozhodně věřím a držím palce. Podle mě jejich kombinační hra vyhraje, nad chodovskou odhodlaností konečně postoupit do finále. Konečný stav série nedovedu odhadnout, ale po vyrovnaném boji postoupí Vítkovice.
JAN JELÍNEK: Musím přiznat, že jsem vlivem životních okolností začal trochu ženskou extraligu v posledních měsících sledovat... Myslím si, že papírově je ženská série podobně vyrovnaná jako naše. Kdyby v Superfinále hrály oba naše celky, tak by to bylo skvělé, takže věřím v postup nás i žen.

 

Dokážete si představit mít na povel kabinu toho druhého?
ANDREA PASTUŠKOVÁ:
Raději si to nedokážu představit :).
JAN JELÍNEK: To je dost těžké takhle říct, drtivou většinu holek osobně neznám... Co se týče naší šatny, řekl bych, že jsme dost specifická banda plná spoluvlastníků Aukra, severomoravských byznysmenů a obdivovatelů P. Kožušníka, poloprofesionálních hráčů Xboxu, překupníků se psy, ale také matematických mozků budoucnosti, či košických cestovatelů a zrzavých mafiánů :) Chci říct, že člověk musí být velmi specifický, aby k nám zapadl, ale nechci Andy podceňovat, třeba zrovna ona by to zvládla. Prozatím si radši asi každý budeme "šéfovat" na svém písečku :)