Rostislav Kohút: Zlepšit obranu pomáhá cvičení s názvem NHL

31. května 2012, CD

Sezonu z pohledu trenéra přípravky, elévů a mladších žáků hodnotil trenér Rostislav Kohút.

Jak jsi spokojený s herním projevem během celé sezony? Co se na hře zlepšilo?
V přípravce jsem s herním projevem po celou sezónu spokojený. Děti se naučily správně kontrolovat balónek (před tělem, na čepeli a s hlavou nahoře). V zápasech byly k vidění souboje jeden na jednoho, pěkné nahrávky a samozřejmě góly. Naopak chyběl ten správný náboj, ten, který jsme viděli jen v zápasech s Remedicem. Bohužel tohle je způsobeno hrou v pěti, proto jsme na protest začali nasazovat méně hráčů do pole, ať si děti na hřišti nedávají navzájem přednost a dostanou se do hry hned všichni. Trenéři našich soupeřů to na štěstí nevzali jako „nefér“ jednáni, pochopili myšlenku a hráli s námi v menším počtu na hřišti. Hra začala mít tu správnou šťávu a herní projev nejen našeho družstva se zlepšil. 
 
    To elévové a mladší žáci na začátku sezóny stříleli hodně branek, ale hodně branek padlo po střelbě z dálky. To bylo pro nás trenéry varováni, protože jsme se v zápasech neučili šanci na gól připravit. A když na nás vletěl soupeř, který měl v týmu hráče o 20-30cm větší, tak byl problém se ke střelbě dostat. Proto jsme museli začít více kombinovat a učit se hrát pod tlakem s hlavou nahoře. Od různých průpravných her na rozvoj kreativity, tréninkem na kontrolu balónku a jeden na jednoho jsme se dostali tam, kde jsme teď. Kluci se snaží nic neudělat zbytečně, hra má myšlenku a je pohledná. Umíme se dostat do brankové příležitostí jak individuální akcí, tak i kombinacemi. Teď odstraňujeme detaily, které se tykají pohybu hráče s míčkem, tak aby míček nebyl zbytečně na jednom místě ale naopak byl neustále v pohybu proti bráně soupeře. Na tréninku zlepšujeme i obranu, pomáhá nám cvičení s názvem „NHL“. :)

Naplnily se předsezonní plány co do práce s týmem a jednotlivci?
Nenaplnily. Už letos jsme chtěli trumfnout „Barcelonu“, ale zjistili jsme, že je ještě na čem pracovat. :-D S jednotlivci jsme spokojeni, protože šli individuálně hodně nahoru. Velký skok vidím hlavně v koordinaci pohybu.

Překvapil někdo během sezony? Např. svým přístupem, motivačním chováním vzhledem k ostatním členům v týmu?
V mladších žácích mě překvapil Honza Hranický svým projevem a potvrdil nám, že dát mu kapitánskou pásku byla správná volba.

Který/které momenty v sezoně ti utkvěly v hlavě?
U přípravky turnaj v Muglinově, kde jsme předvedli nejlepší výkon v téhle sezóně a celý turnaj na konec vyhráli. U elévů stojí za připomenutí 1. místo na setkáni elévů v Brně, kde se prezentovali opravdu výjimečným výkonem. To mladší žáci mi udělají radost teprve na Prague games. :-)
     
Obrovská zkušenost pro mě byla vést regionální výběr moravskoslezského kraje, se kterým jsme vyhráli turnaj v Dubňanech. Turnaje se účastnilo i 5 vítkovických hráčů, což je taky známka kvality.

Co čeká tvůj tým v blízké budoucnosti?
Máme za sebou posun kategorií a do června se budeme stále zlepšovat. Přípravka jede na konci června na Hummel Open Game a výběr elévků a mladších žáků začátkem července na Prague Games. Na konci července proběhne v Odrách letní soustředění a v záři začíná sezóna 2012/2013.
     
Máme připravené i přestupy, ale o těch budeme informovat nejdříve 1.7. ;-)