Češi proti Finům neuspěli

22. května 2006, CD

Česká reprezentace poprvé na MS ve Švédsku prohrála. V souboji favoritů skupiny B podlehla Finsku 3:6.

   V základní sestavě se objevil pouze jediný ze tří zástupců Vítkovic. Ve třetí obraně vedle kapitána Daniela Folty nastoupil benjamínek české reprezentace Pavel Brus.

   Češi nezačali zrovna dobře a ve 12.minutě prohrávali s kombinačně hrajícími Finy 0:2. Za dvě minuty nás vrátil do hry střelou z dálky Hanzlík a v 17.minutě dovršil skore první třetiny po Ostřanského přesilovkové přihrávce před prázdnou branku Pavel Kožušník.

   Úvod druhé třetiny našemu týmu vyšel skvěle, ale výsledkem naší snahy bylo jen břevno (Petr Kožušník), tyč (Sikora) a nevyužitá přesilovka. V této části hry jsme byli skutečně lepším týmem. Pak nás začali švédští sudí trestat za drobné fauly. V 33.minutě byl vyloučen kapitán Folta (kterého polští komentátoři na Eurosportu2 naprosto samozřejmě a zarytě celý zápas nazývali Flota, pozn. red.). Paradoxně až v oslabení jsme se přeci jen dočkali branky. Skvělou práci odvedl Cepek, předložil pas do brejku Pavlu Kožušníkovi a ten brilantní kličkou do forhendu dostal Česko poprvé do vedení. Za čtyři vteřiny nás ale rozhodčí poslali do tří za nepříliš jasnou Freundovu hru na zemi. Hru 5 na 3 zužitkoval velmi rychle nechytatelnou dělovkou Mika Kohonen. Nadějný výsledek 3:3 se nám bohužel nepodařilo udržet do druhé přestávky. Hrubou chybu Zálesného z 39.minuty potrestal Salminen a další úder zasadil ještě před sirénou při dalším českém oslabení z dálky Tero Tiitu.

   Do třetí třetiny nastoupili Finové daleko jistěji než do prostřední části. Ztratili jsme jiskru, Finové nás již téměř k ničemu nepustili. V 50.minutě jsme měli možnost přesilovky, ale tu jsme zahodili. V 55.minutě se šikovně tlačil do šance Cepek, byl faulován a bylo nařízeno trestné střílení. Exekutorem byl sám faulovaný Cepek, ale možnost vrátit Čechy do zápasu zahodil pomalou kličkou do bekhendu, kterou mu finský brankář vykryl. Navíc přesilovku nám po půl minutě zmařil hloupě Zálesný svým zbytečným vyloučením za hru vysokou holí. Ve hře 4 na 4 se navíc překvapil Kafku z dálky znovu Tero Tiitu a bylo rozhodnuto. Kafka od Tiita dostal nejeden podobný gól i na nedávném turnaji čtyř.
 

Pavel KOŽUŠNÍK
Dvě branky vstřelil, na jednu přihrál Hanzlíkovi. Skvěle si rozuměl s Cepkem, připravil mu několik slibných střeleckých pozic. Patřil k nejlepším hráčům našeho výběru.

Aleš ZÁLESNÝ
Zápas mu nevyšel. Nedařily se mu přihrávky, navíc hrubě chyboval při čtvrtém finském gólu. Nechal se zbytečně vyloučit v naší přesilovce 5 minut před koncem zápasu.

Pavel BRUS
Vedle Folty působil jistým dojmem, nechyboval, skvěle si pokrýval míček. Bohužel se ve svém zatím největším mezinárodním zápase příliš netlačil do útoku, bál se střílet.

Česko - Finsko   3:6  (2:2,1:3,0:1)

Česko: Kafka- Jakůbek, Hanzlík, Machala, Garčar, Folta, Brus-Kožušník Pe., Cepek, Kožušník Pa.- Ostřanský, Sikora, Zálesný- Skalík, Richter, Freund.

Branky a nahrávky: 6.Salminen (Laine)-0:1, 12.Laine (Lehtonen)-0:2, 14.Hanzlík (Kožušník Pa.)-1:2, 17.Kožušník Pa. (Ostřanský)-2:2, 33.Kožušník Pa. (Cepek)-3:2, 34.Kohonen (Hintikka)-3:3, 39.Salminen (Väänänen)-3:4, 40.Tiitu (Kohonen)-3:5, 56.Tiitu (Isomäki)-3:6

Vyloučení: 5:5
Využití: 1:3
Oslabení: 1:0
Střely: 17:23
Rozhodčí: Magnus Nordahl, Ulf Rehnfeldt (oba Švédsko)
Diváků: 804
hráno v Solně.

   Češi prohráli pravděpodobně souboj o první místo ve skupině a půjde-li vše podle papírových předpokladů, v semifinále narazí na vítěze skupiny A. Tím bude zřejmě domácí Švédsko, které dnes zesměšnilo ambiciózní Nory 17:2.

   Další program českého týmu:
    středa 24.5. 19:00 ČESKO-Lotyšsko
    čtvrtek 25.5. 16:00 ČESKO-Rusko