Jiří Mojžíšek: Každé střídání jsem si snažil užít!

02. dubna 2013, CD

Hodně nečekaný manévr předvedl trenér Radomír Mrázek. Do boje s Mladou Boleslaví povolal časem zavátého vítkovického mohykána Jiřího Mojžíška. Ten již téměř dva roky za A-tým nenastupuje, teď se vrátil do hodně těžkého zápasu a rozhodně uspěl. Přinášíme příjemný rozhovor, ne nadarmo si loni Jiří Mojžíšek osvojil anketu Sympaťák Vítkovic.

Ahoj Jirko, naskočil jsi po necelých dvou letech zpět do extraligy a ještě do takhle důležitého zápasu. Nebyl jsi nervózní?
Ahoj Romane. Je pravda, že jsem hodně dlouho nehrál takhle důležitý zápas. Lehká nervozita na mě dolehla ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že mám na zápasy dorazit. Měl jsem obavu z toho, jestli na to po tak dlouhé době ještě mám a aby jsem to klukům místo pomoci, spíše nepokazil. Ale ve chvíli, kdy jsem se dostal poprvé na hřiště už na nervozitu nebyl čas a já jsem se snažil každé střídání užít a vydat maximum, protože to taky mohlo být moje poslední střídání.

 

Překvapil tě tah Radka Mrázka nasadit tě na semifinále s Boleslaví? Proč se tak vůbec stalo?
Nabídkou Mrázy, abych šel na střídačku, jsem byl mile překvapen a zaskočen. Zmínil se o tom už po čtvrtfinále s Brnem, že jsou někteří kluci zranění, doléčují šrámy a pokud by to s nimi nebylo dobré, tak by mě vzal na střídačku. Potom to utichlo, tak už jsem ani nečekal, že by jsem se tam opravdu objevil. Až den před prvním zápasem mi napsal, že mám dorazit.

 

Jak se ti hrálo? Přeci jen z MS ligy jsi zvyklý na úplně jiný level. Bylo těžké chytnout zase extraligové tempo?
Abych byl upřímný, tak jsem měl obavu už z rozcvičky před zápasem . Tempo a délka rozcvičky se dá skoro srovnat s jedním zápasem MS ligy. Byl jsem překvapený sám ze sebe, že jsem na tom i po tak dlouhé době fyzicky celkem dobře. Tréninky s béčkem mě připravily výborně. Nedá se úplně říct, že by se mi podařilo chytit extraligové tempo, spíše tempo chytlo mě. Člověk musí řešit všechno daleko rychleji, pokud ne, tak přijde o míček nebo mu soupeř uteče a je problém, který pak musí řešit spoluhráči.

 

Měl jsi v zápase dvě nebezpečné střely. Bylo by asi hezké při tvém come-backu skórovat. Co tomu chybělo?
Do pár slibných šancí jsem se dostal, ale přece jenom já jsem nikdy žádný ostrostřelec nebyl, od toho jsou tam jiní, takže kdyby se mi podařilo skórovat, byla by to třešnička na dortu. Pro mě osobně už jenom to, že jsem měl možnost zahrát si takový zápas něco, v co jsem už nedoufal a ani mě nenapadlo, že se mi ještě někdy poštěstí.

 

Pojedeš s týmem i na venkovní zápasy nebo to byla jen jednorázová výpomoc?
To je otázka položená špatné osobě. Já jsem rád, že jsem pomohl týmu k výhře a vyrovnání série a pokud se trenéři rozhodnou, že mě chtějí vzít i do Boleslavi, budu rád. Pokud ne, nevadí, s Mustangem nás čekají v sobotu důležité zápasy o udržení ligy, které musíme vyhrát. A doufám, že se kluci na včerejší zápas dívali, protože ten, kdo nebude mít nasazení minimálně jako já, toho posadím :-) . (Jiří Mojžíšek od nedávna působí i jako jeden z dvojice hrajících trenérů B-týmu, Mustangu, pozn. red.)

 

Co kluci v kabině, neprobíhalo nějaké špičkování, jestli jsi velký florbal ještě nezapomněl?
Přivítání od kluků bylo parádní, chvílemi mi až přišlo, jako by jsem s nimi absolvoval celou sezónu. Tímto jim chci za podporu poděkovat.

 

Semifinále s Ml.Boleslaví má zatím velký říz a je jedním z vrcholů celé sezony. Jak jsi to viděl z pozice hráče?
Vzhledem k tomu, že se finále hraje pouze na jeden zápas, bývá více svázano taktikou a nikdo nechce udělat chybu. Zápasu potom chybí to, co je právě vidět v zápasech semifinálových sérií. Množství tvrdých soubojů, občas hra nahoru dolů, přesilovky a z toho vyplývající větší počty branek, emoce, které si každý hráč, ať chce nebo nechce bere sebou do dalšího zápasu. A pokud tyto emoce dokáže správně využít, může mu to v dalším zápase jenom pomoct. Takže i pro diváka je to daleko zajímavější, než se koukat na dva týmy, které čekají, až ten druhý udělá chybu.

 

Jak myslíš, že se série bude dále vyvíjet? Uspějí Vítkovice na horké mladoboleslavské půdě o nadcházejícím víkendu?
Podle dosavadního průběhu si myslím, že zápasy budou opět vyrovnané. Pokud chceme uspět a odjíždět domů za stavu 3:1 pro nás, budeme muset spoustu věcí zlepšit. Především v nasazení v obranné fázi máme velké rezervy. Dostali jsme několik gólů jenom proto, že jejich útočníci měli spoustu času a prostoru vymyslet, kam střelu umístí nebo kde najdou volného spoluhráče. Ale věřím, že se nám to podaří a poslední vítězný zápas si zahrajeme příští týden v domácí hale.

 

Díky za rozhovor a přeji hodně florbalového štěstí!
Díky Romane, hodně štěstí celému vítkovickému florbalu!

 

Rozhovor s Jiřím Mojžíškem: Roman Sladký
Foto: Roša