T.Sladký: Vítkovice si drží vysoký standard stránek!

07. února 2014, CD

Sérii rozhovorů s vítkovickými legionáři začínáme u toho nejzkušenějšího. Tomáš Sladký, Jönköping IK.

Ahoj Tome, jak se daří?
Zdravím celé Vítkovice!
Mám se fajn, díky. Po kvalifikaci, kterou jsem si fakt užil, jsem se vrátil zpátky do své švédské rutiny, takže pracuji na sto80% :), trénuji juniory a užívám si poslední týdny v Jönköpingu v SSL.


Tvá v pořadí čtvrtá zahraniční štace tě zavedla do nejlepší světové ligy. Potvrdíš, že je kvalitnější než česká, finská či švýcarská?
Jsem rád, že jsem stihl poznat skoro vše, co florbal může nabídnout. Ještě mi chybí Norsko, ale to už asi hrotit nebudu :)
Švédsko je úplně někde jinde, než všechny ostatní soutěže (možná i dohromady). Úroveň ligy, která se tady určitě taky musela vyvíjet, je momentálně na extrémně vysovké úrovni a to celoročně!
Všechny týmy tady hrají top zápasy od září do března a pak si to jen osm nejlepších rozdá o titul. V ostatní zemích se úroveň zvedá až právě v playoff a to je největší škoda a brzda zároveň.


Letos to co do týmového úspěchu nedopadlo vůbec dobře. Co se pokazilo?
Pár velmi dobře rozehraných a smolně nedotažených zápasů do vítězného konce a necitelná změna trenéra v první polovině sezony. Byl to až příliš razantní krok vedení klubu, který se vzhledem k dalším výsledkům a atmosféře v týmu vůbec nevyplatil.


Jönköping čeká posledních šest zápasů, situace je již prakticky beznadějná. Proběhly nějaké odchody, trenérské rošády... O co ještě Jönköping hraje?
Prodaly se opory, kterým končila smlouva, takže klub ušetří a vyinkasoval nějaké finanční prostředky, k A-týmu se připojilo asi 10 juniorů, takže tréninky jsou trochu divočejší:)
Sezona se již jen dohraje, samozřejmě je to ale stále SSL, každý zápas je tady prostě úžasný, takže já osobně si to chci maximálně užít až do konce!


Přesto výsledkové nezdary, naplnila sezona alespoň z části tvá očekávání?
Naplnila a to vrchovatě! Poznal jsem neskutečné množství nových věcí okolo florbalu, dalši skvělé lidi, prožil další nové sportovní situace, které prověřily mou psychickou i fyzickou odolnost.
Mimo jiné jsem se také nadosmrti utvrdil v jedné taktické věci. Nikdy už nechci hrát a nikdy nikoho nebudu nutit hrát "tatranský" beton, 2-1-2! Tento systém absolutně zabíjí hráčskou kreativitu, omezuje herní dovednosti a znechucuje florbal jak týmu, tak fanouškům! Na vlastní kůži jsem si to tady vyzkoušel a musím říct, že to chvílemi bylo "na kýbl"...:) Na druhou stranu jsem za to nesmírně rád, i taková sezona je pro mě obrovskou zkušeností, kterou náležitě využiji jak v hráčské, tak určitě také v trenérské budoucnosti.


Poznals sílu všech švédských týmů. Kdo se podle tebe stane letošním šampionem Švédska?
To je opravdu tězké posoudit. Kandidátů na titul je tady docela hodně. Letošní sezona se zatím vyvíjí dobře hlavně pro AIK Stockholm, ale tipuji, že do superfinále se opět podívá Falun, kde narazí na Storvretu.


Ve Švédsku, Finsku i Švýcarsku jsi trénoval mládežnické týmy. Samozřejmě i kdysi v Česku, tvými rukami prošli třeba Patrik Suchánek, Martin Tokoš, Vít Hrubý... V čem se liší mentalita náctiletých hráčů v zemích světové top čtyřky?
Nijak extrémně se mentalita neliší. Samozřejmě je tady určitý rozkol v technických dovednostech, ale nijak dramaticky bych to nekuchal. Na mezinárodních juniorských turnajích se Švédové již celkem pravidelně setkávají s českými týmy a mluví o nich s velkým respektem! Rozdíl je tady ale v kvantitě těch hráčů, kteří už v juniorském věku jasně vědí, proč florbal dělají a že chtějí ve florbale něčeho velkého dosáhnout. Tady ve Švédsku je takových hráčů poměrově nejvíce. Konkrétně v mém týmu dorostenců se dá takto pracovat přibližně s 13 hráči z cekových 20. Navíc, veškerá komunikace tady probíhá výhradně v anglictine, se kterou nemají vůbec problém a nebojí se ji používat, respekt!


Už se ví, kde bude působit legionář Tomáš Sladký v příští sezoně?
Ještě se to neví. Oficiálně chci mít jasno do konce dubna. Momentálně se soustředím na důstojné dokončení sezony ve Švédsku a na individuální připravu pro reprezentaci. Visí tady spousta otazníků, do jednání jsem již s několika týmy vstoupil, takže uvidíme, jak to všechno dopadne. Mimo jiné jsem se doptával prezidenta unie Filipa Šumana, kdy hodlají přesunout Superfinále do ČEZ Arény ;)


Kterých letních turnajů se letos zúčastníš? Poskládá se opět International Company?
To je hodně vzdálená budoucnost, ale pravděpodobně na žádném, jelikož celý květen a červen budu s největší pravděpodobností mimo Evropu. V červenci se pak už budu připravovat na další sezonu. International company je pro mě letní srdeční záležitostí, ale letos budu asi jen fandit a sledovat výsledky na internetu."


Co říkáš na nový vítkovický web?
Vítkovice si drží vysoký standard stránek! Je to taková vizitka toho, jak klub funguje a jak se snaží navázat spojení se svými fanoušky. Moc se mi libí především youtube kanál a přímý odkaz na facebook. Takže za mě deset bodů z deseti!


Díky za rozhovor a ať se daří!
Díky! Ještě jednou zdravím všechny Vítkovičáky a v playoff přeju pořádný LAUF!:)