Největší derby je opět tady!

02. února 2015, CD

Vítkovice versus FBC, po šestašedesáté! Laco Gál bude stát opět proti svému loňskému klubu.

Ostravské derby se i podruhé v letošní sezoně odehraje před kamerami ČT. První letošní souboj byl vyrovnaný od začátku až do konce a rozhodnout jej za stavu 4:4 musely až samostatné nájezdy.


Vítkovice - FBC Ostrava

základní část: 43 20-1-5-3-14 189:162

play-off 22 5-1-0-2-14 69:104

celkem: 65 25-2-5-5-28 158:266

Vítkovice budou v derby lehkým favoritem, ikdyž se říká, že derby favorita nemá. Současný mistr se po nedělní výhře na půdě silného Chodova drží na třetím místě tabulky a v případě bodového zisku se odpoutá od dotírajících Bohemians. To FBC Ostrava má jiné starosti. Po prohře s Tatranem vypadl tým trenérů Koutního a Skácela z osmičky pro play-off, kam se naopak prodraly Pardubice. Na Dubině bude chtít FBC jistě uspět.


Vítkovicím se mění sestava. Jakub Rataj odešel již před časem na střídavé hostování do Petrovic, na pozici stálé dvojky se vrací velezkušený Roman Ciompa, který předčasně ukončil tříměsíční stáž v prvoligovém Rožnově pod Radhoště. Ciompa v dresu sršňů nastoupil k šesti zápasům, z nichž ve čtyřech se radoval z vítězství. Poslední zápas ale v sobotu Rožnov i s Ciompou v brance doma s Litvínovem prohrál 5:9.


Na návrat Robina Žydela si budeme muset ještě chvíli počkat.
"Při individuálním tréninku si Robin obnovil zranění. Snad bude do play-off v pořádku.", doufá trenér Michal Deus a těší se na derby: "Pepino v televizi, těším se. Na tarkettu se nám hraje výborně," vzývá speciální florbalový povrch. Již proti Chodovu mohl vítkovický lodivod počítat s uzdravenými Veltšmídem, Gálem a brankářem Součkem.


Útočníci Lukáš Hájek s Lukášem Řezaninou jsou momenátálně na dovolené ve Spojených státech a po absenci na Chodově ještě nebudou k dispozici ani na derby.
I proto byla proti Chodovu roztrhána třetí řada mladíků Bräuer-Pešat-Delong a Vítkovice hrály převážnou část zápasu jen na dvě pětky. Třetí útok Gál-Jousi-Pešat do hry zasahoval nepravidelně.
Evergreenem zůstává čekání na gól finského dlouhána Jula Jousiho, ikdyž jeho herní standart se v poslední době zvedá.


Ještě jsou tu další hráči, zkušení hráči, kteří ale budou mít návrat do sestavy těžký. Lukáš Hrubý se z hostování v Rožnově vrátí v průběhu února, velkou otázkou zůstává návrat Zdeňka Žáka či Pavla Jankulára, který pobýval poslední měsíce v zahraničí. Především pro poslední dva je základní sestava letos zřejmě již nereálným cílem.


Šestašedesáté ostravské derby mezi Vítkovicemi a FBC Ostrava začíná již zítra, tj. v úterý 3.2.2015, v 16:45 na hale SC Dubina. Přijďte podpořit Vítkovice v důležitém zápase!!!