Muži jedou do Liberce

18. února 2015, CD

Muži hrají o špici. Do play-off zbývají poslední dvě kola!

Mužům Vítkovic zbývá odehrát poslední dva zápasy základní části Autocont extraligy. A oba sehrají na venkovních hřištích přibližně ve stejné části naší republiky. Tuto sobotu zavítají do Liberce a o týden později se utkají ve šlágru posledního kola s Mladou Boleslaví.


Vítkovice-Liberec

doma 17 15-2-0-0-0 109:48

venku 16 12-1-1-0-2 93:47

Vítkovice budou na hřišti Liberce jistě favoritem, ovšem za poslední léta se stalo praxí, že největší formu hráči Liberce časují právě na závěr základní části a především pak na play-down, které zvládají na jedničku. Tři poslední ročníky v něm uspěli, ikdyž do něj vstupovali z jedenácté pozice. Letos jsou zatím desátí s tříbodovým náskokem na jedenácté Otrokovice. Desáté místo budou chtít jistě uhájit, už pro výhodu domácího prostředí v prvním kole play-down.


Dvě kola před koncem již mají Vítkovice jistotu účasti v první čtyřce. Definitivní razítko na tento fakt dala úterní vysoká televizní porážka Chodova s Mladou Boleslaví (3:8). A vlastně stvrdila kompletní složení elitní čtveřice, jelikož pátý Chodov má na čtvrté Bohemians tříbodovou trátu, zbývá mu odehrát poslední zápas základní části a má s Bohemians horší vzájemné zápasy.


Špice Autocont extraligy

1. Mladá Boleslav 49 /21

2. Tatran 44 /20

3. Vítkovice 44 /20

4. Bohemians 41 /20

Jde tedy o to, v jakém pořadí si týmy budou své soupeře na 5. - 8. místě vybírat. Nejlepší výchozí pozici má Mladá Boleslav, která má na dotírající duo Tatran-Vítkovice pětibodový náskok a zbývá mu odehrát poslední zápas, právě doma s Vítkovicemi. V něm mu bude zřejmě stačit k jistotě prvenství po základní části získat dva body. Mohl by je ještě předstihnout Tatran, se kterým má tým Jana Jelínka a Petra Kološe pěti bodovou ztrátu a horší bilanci vzájemných zápasů (1:3, 7:6).
Tatran, pakliže chce být po základní části ještě první, musí určitě vyhrát poslední dvě utkání se Spartou a v Brně a spoléhat na Vítkovice, že oberou v posledním kole Mladou Boleslav alespoň o bod.
Vítkovice prvenství v základní části nemají ve svých rukou. Když porazí Liberec i Mladou Boleslav za tři body, musí spoléhat na další klopýtnutí Tatranu, jelikož s ním mají horší vzájemné zápasy (6:5ts, 2:8). A že se Tatran v posledních dvou kolech naklopýtal! S Bohemians prohrál 5:7 a pak dokonce doma s Pardubicemi 7:8 po prodloužení.


Do výběru můžou ještě promluvit hráči Bohemians. První již být sice nemůžou, ale i na pro ně senzační druhou příčku by dosáhnout mohli. Ovšem to by, kromě nezbytné podmínky zisku šesti bodů pro Bohemians ze zápasů s Pardrubicemi a Spartou, musely Vítkovice i Tatran přijít v posledních dvou kolech minimálně o čtyři body. S oběma soupeři má totiž Bohemka horší bilanci (Tatran 3:6, 7:5, Vítkovice 3:10, 5:2).


No a koho si první čtyřka bude vybírat?


5. - 9. místo

5. Chodov 38 /21

6. Brno 34 /20

7. Sparta 29 /20

8. Pardubice 26 /20

-------------------

9. FBC Ostrava 25 /20

Chodov a Brno již v nehrají tabulkově o nic. Sedmé Spartě stačí k jistotě účasti v play-off získat v posledních dvou zápasech s Tatranem a Bohemians dva body. A to nebude zrovna lehké. Na druhou stranu nemusí získat ani jeden a při zaváhání FBC Ostrava se do play-off dostane tak jako tak.
Na osmé Pardubice notně dotírá FBC Ostrava a je jim už na dostřel jednoho bodu. Pakliže Pardubice svému soupeři neodskočí v předposledním kole (Pardubice hrají venku s Bohemians, FBC doma s Brnem), tak vzájemný souboj Pardubice-FBC Ostrava v posledním kole bude mít náboj sedmého duelu play-off! Půjde o všechno.


Liberec, Otrokovice a Královské Vinohrady se již delší dobu připravují na nevyzpytatelné play-down.