Čtvrtfinále s Chodovem nerozhodně

09. března 2015, Vlaďka Zoubková

Čtvrtfinále play-off má za sebou úvodní duely, vítězství si poctivě rozdělila obě družstva. Stav série 1:1.

Play-off je tady! Na Dubinu zavítali florbalisté Chodova, kteří v předchozí sezóně skončili již ve čtvrtfinále na hokejkách výborně hrajících Otrokovic. Pátý tým tabulky přijel do Ostravy s cílem odčinit loňské zaváhání. Zvučná jména reprezentantů na obou střídačkách byla předzvěstí atraktivního florbalu.

Úvodní zápas čtvrtfinále začal v rychlém tempu, v němž oba týmy vyslali pár testovacích ran na oba gólmany. Byl to ale soupeř s Chodova, kdo otevřel skóre brankou Filipa Chmelíčka, 0:1. Od 17. minuty museli domácí postrádat na hřišti obránce Robina Žydela, který si odpykával trest 2+10 za faul na chodovského Klápu. Následně k menšímu trestu přibyla desítka za nesportovní chování. Vítkovice se dočkaly vyrovnání ve 22. minutě, když se po přihrávce Jana Šebesty nemýlil Lukáš Hájek. Ve druhé třetině si vytvářely jednu šanci za druhou, jmenovitě Delong, Heczko, Hájek, ale gólem skončila až Veltšmídova trefa z 36. minuty při početní převaze po faulu na Bräuera. Sám postižený o minutu později zvýšil náskok Vítkovic na 3:1. Za začátku poslední části hry přišla chvíle Julia Jousiho, když se mu vyplatil důraz před brankou, 4:1! Sympatický Fin už umí pár českých slovíček, ale na hřišti se během sezóny trápil. Jeho premiérový gól přišel v pravý čas, v play-off! Chodov se v poslední desetiminutovce nadechl k náporu a dvěma rychlými góly Ondruška s Pražanem stahují náskok Vítkovic. Oba týmy na konci zápasu nechávají v gólových šancích vyniknout gólmany Lukáše Součka a Martina Zicha. Skóre se již ale nemění, první vítězství zůstává na Dubině. (4:3)

Vyjádření trenéra hostů Davida Podhráského: Dnes jsme měli problém s hrou dopředu a strašně těžko jsme se prosazovali. Zítra musíme mít daleko větší tah na branku. Přijeli jsme si pro jedno vítězství a pevně věřím, že si ho z Dubiny odvezeme.

Vyjádření trenéra domácích Michala Deuse: Důležitý první bod v sérii, který se nerodil lehce ale je zcela zasloužený. V zápase jsme byli lepší ale už teď víme, že zítra musíme podat ještě lepší výkon. Děkujeme fanouškům za podporu a těšíme se na zítra.

Začátek nedělního čtvrtfinále měl podobný scénář, jako sobotní. Úvodní gól vstřelil opět soupeř, v 5. minutě se trefil Tomáš Vojtíšek. O tři minuty bylo srovnáno, když kapitán Brus zužitkoval přihrávku Jakuba Hubálka. Do přestávky ale Chodov brankově odskočil, opět z hole Vojtíška. Stejný kousek, jaký se v sobotním zápase povedl Vítkovicím, dokázal také Chodov. Druhou třetinu vyhrál 3:0, do střelecké listiny se zapsal Bouša a dvakrát Pražák, 1:5. Vítkovice zahazovaly jednu šanci za druhou a během prostřední dvacetiminutovky vyšly naprázdno. V závěrečné třetině dostal chodovský Martin Pražan pětiminutový trest za zásah holí Veltšmídova obličeje. Vítkovičtí křesají jiskru naděje po gólech Hájka s Veltšmídem, 3:5! Domácí jsou v neustálém tlaku, ale skóre se nemění. Tři minuty před koncem navyšuje vedení Chodova Tom Ondrušek (3:6), domácí korigují výsledek při power-play Lukášem Hájkem. Čas je neúprosný, chodovští spolehlivě brání cenné vítězství. Jediné, co se v posledních sekundách zápasu stihlo, je tvrdý atak Michala Kotlase na Marka Matejčíka. Před Zichovou brankou se strhla mela, kterou museli uklidnit trenéři Deus s Cepkem.

Vyjádření trenéra hostů Davida Podhráského: Do zápasu jsme šli s podobnými pokyny jako v sobotu, jen jsme chtěli udržet laťku po celý zápas, což se nám v sobotu nepodařilo. Vzhledem k sobotní prohře jsme s jedním bodem spokojeni. Na Dubině se vyhrává složitě a my věříme, že doma, i s podporu našich diváků, budeme ještě lepší. Jak chodovský kouč hodnotí vyhrocený konec zápasu? Je to play off a to prostě přináší tyhle emocionální situace. Nechtěl bych se pouštět do nějakých slovních přestřelek. Myslím, že úplně objektivně nemůže podíl jednotlivých viníků rozsoudit nikdo a máslo na hlavě mají všichni aktéři.

Vyjádření trenéra domácích Michala Deuse: První třetina nás možná stála celý zápas. Kdybychom v ní byli důslednější a zodpovědnější, nemuseli jsme soupeře dotahovat. Do třetí třetiny jsme šli zdravě odhodlaní výsledek otočit a na hřišti jsme dominovali. Vytvořili jsme si několik vyložených šancí a soupeři se muselo těžko dýchat. Byly tam Vítkovice ve své plné síle. Jsem přesvědčen o tom, že tyto Vítkovice dorazí i do Prahy. K situaci na konci zápasu bych se chtěl moc rád vyjádřit, ale vzhledem k tomu, co všechno je možné v českém florbale, se budu držet zkrátka a nechám jednat v této záležitosti vedení našeho klubu. Obecně řeknu jen to, že absolutně nechápu, jak může utkání dospět do takového závěru. Jak může tým plný reprezentantů klesnout na takovou úroveň? Jak vůbec může někdo na hřišti jednat s úmyslem a cílem zranit? Nemám vztek, necítím ani nějakou frustraci, jsem ale nesmírně zklamaný. Do Prahy pojedeme odhodlaní a s maximálním úsilím vyhrát. Máme týden na to se uklidnit, probrat některé nepovedené pasáže a dobře se připravit. Jsme ve válce a budeme se bít! Naší zbraní ale bude totální florbal. Na závěr chci poděkovat fanouškům, atmosféra byla strhující, fanoušci nás hnali dopředu a i ve chvílích, kdy se nedařilo, stáli za námi. Vážíme si jejich podpory.

Po dvou zápasech je série vyrovnaná - 1:1. O víkendu se kolotoč čtvrtfinále opět roztočí, a to na Jižním Městě. Třetí zápas bude k vidění na ČT Sport, ale pozor, doporučujeme po pátečním večeru nastavit budík na 11.00. Nedělní souboj je pak na programu v 17:00.