Delong s Pešatem mají světový bronz

04. května 2015, CD

Čeští junioři slaví na MSJ senzační bronz a jsou u toho i dva vítkovičtí hráči. Adam Delong a Lukáš Pešat.

Poprvé v historii se juniorský šampionát odehrál ve Švédsku a hned je z toho největší švédské fiasko! A to i zásluhou českého celku, který pořadatele mistrovství na osmý pokus porazil.
Do letoška odehrál český tým s týmem Tří korunek na MSJ šest zápasů a všechny prohrál. Prohrál i ten sedmý ve skupině, ale už v tomto zápase se schylovalo k historickému mezníku. Ten nakonec přišel až o dva dny později v zápase o bronz. Do něj se Švédové "propracovali" překvapivou semifinálovou prohrou se Švýcarskem (6:7sn), český tým nestačil v druhém semifinále na Finy (2:6).


Nabuzený český se tahal s domácími Švédy celý zápas a ani jeden tým nevedl o více než jednu branku. Na 6:6 vyrovnával v 57. minutě David Šimek a šlo se do prodloužení, v němž nesmyslně zahrál rukou Ingesson a nabídnutou přesilovku využil po Vítovcově nabídce Marek Beneš.
Historický neúspěch neunesl Gustav Widuss a vykoledoval jsi ještě od finských rozhodčích červenou kartu.


Vyřazovacích bojů si příliš neužil vítkovický Adam Delong, který si hned na začátku semifinále s Finy poranil koleno a do dalších bojů již nezasáhl. Do té doby nastřádal ve třech zápasech ve skupině úctyhodných sedm bodů za pět branek a dvě asistence. Druhým vítkovickým zástupcem v českém týmu byl Lukáš Pešat, který se na skvělém úspěchu českého florbalu podílel dvěmi brankami.


Bilance na MSJ

ČR-Švédsko

8 1-0-7 37:64

ČR-Finsko

8 1-0-7 31:49

ČR-Švýcarsko

3 1-0-2 10:15

ČR-Lotyšsko

6 4-0-2 40:21

Česko tak získalo třetí medaili v kategorii juniorů. Naopak Švédové vyšli poprvé za osm mistrovství medailově naprázdno. O to více fascinující je to, že se jim to "povedlo" na prvním domácím MSJ. Finále Finsko-Švýcarsko ovládli zcela jednoznačně mladí Finové, kteří svého soupeře rozstříleli 13:3.


První medaili získali čeští junioři na pražském MSJ v roce 2003 (bronz), kdy v souboji o třetí místo porazila Česká republika Švýcarsko 5:2, v roce 2007 přivedli trenéři Mrázek a Škubal mladé Čechy dokonce ke stříbru. Cesta do finále tenkrát vedla přes Finy a semifinálovou výhru 6:4. Kdysi Čechy zlobili junioři Lotyšska, kteří je dvakrát připravili o semifinále, a to v letech 2001 a 2005. V poslední době již ale naši získali navrch a Lotyše poráží, viz. poslední výsledky 12:4 (2011) a 9:1 (2013).

Medaile z MSJ

1. Švédsko 5 - 2 - 0
2. Finsko 3 - 2 - 3
3. Švýcarsko 0 - 3 - 3
4. ČR 0 - 1 - 2