Další Vítkovická paráda - bronzová radost juniorek!

05. května 2015, Tomáš Martiník

O víkendu se v Praze uskutečnilo závěrečné play-off 1. ligy juniorek o mistra ČR. Vítkovické juniorky se ho zúčastnily po loňské odmlce a vybojovaly cenný bronz!

Naše juniorky se nepasovaly do role favoritek na mety nejvyšší. Zvlášť, když ve čtvrtfinále proti nim stály obhájkyně loňského titulu, hráčky Tatranu Střešovice. Od nepaměti ovšem platí, že „rytíři a rytířky“ se jen tak něčeho neleknou a v tomto historickém tónu se rozhodly fungovat i ty s modro-bílým erbem. Čtvrtfinálové zápasy se odehrávaly v hale na Třebešíně, teprve až na medailové souboje se turnaj stěhoval do domovské haly Tatranu Střešovice. Suchá poznámka jedné z hráček na před turnajové přípravě: „Na Tatranu bez Tatranu“, se stala motivačním heslem na cestě k vysněným medailovým cílům.

ČF č.1: 1.SC VÍTKOVICE OXDOG - TATRAN STŘEŠOVICE 2:1

První čtvrtfinálový zápas se ze začátku vyvíjel v opatrném duchu, týmy se vzájemně okoukávaly. Lépe jsme se s touto části zápasu vyrovnali my a už v první třetině jsme dvakrát udeřili. Nejprve si už ve 3. minutě vzala u vlastní branky míček Petra Hložanková, namířila si to suverénně středem až k bráně soupeřek a bylo to 1:0. Ve 12. minutě pak vysoké nahození Denisy Kotzurové doslova „zametla“ do brány Tatranek Lucka Miksová2:0. Ačkoliv jsme se dostali do dvoubrankového vedení a mohli hrát klidněji, nervozita tomu bránila. Soupeřky sice trošku přidaly na důrazu a rychlosti, nicméně nebylo to nic, z čeho bychom se měli „podělat“. Bohužel v závěru 2. třetiny soupeřky snížily a od té doby ještě více nahlodaly naši herní jistotu. Třetí třetina pokračovala v duchu toho, že soupeřky chtěly vyrovnat, ale i vzhledem k tomu, že oba týmy čekala odveta, nešlo se do rizika a nakonec zápas skončil naší těsnou výhrou.

ČF č.2: 1.SC VÍTKOVICE OXDOG - TATRAN STŘEŠOVICE 3:3

Odveta, to už bylo jiné florbalové kafe, oba týmy věděly co je ve hře a co musí pro postup udělat. Tempo zápasu bylo o mnoho větší než v prvním zápase, zvlášť když už ve třetí minutě soupeřky udeřily a začínalo se od nuly. Naše holky pochopily, že samo to nepůjde a od té doby začaly hrát přesně tak, jak se zápasy play-off hrají. Důrazně, aktivně, s tlakem do brány a výsledkem toho bylo otočení zápasu ještě v 1. třetině. Nejprve se po nahrávce Petry Hložankové trefila Tereza Hanzlíková a chvíli na to, proměnila svůj sólový nájezd Eva Pišteková. Druhá třetina to byl vyrovnaný boj se spoustou šancí na obou stranách, prosadit se nakonec podařilo pouze soupeřkám a do závěrečné třetiny byly šance obou týmu na postup stále otevřené. Lépe k semifinálovým bojům jsme vykročily my, Naty Martináková využila práci Denisy Kotzurové a skrytou tečovanou střelou nás opět poslala do náskoku. Od té doby neměly soupeřky co ztratit, začaly hrát vabank a svůj tlak vystupňovávaly. V tuto chvíli stál náš osud i na brankářce Tereze Tománkové. Tento benjamínek týmu ovšem ukázal svou velkou kvalitu a florbalovou budoucnost. Jistými a místy i neskutečnými zákroky držela Terka naše postupové šance. Soupeřkám se ji podařilo překonat pouze jednou, ustáli jsme i závěrečnou power-play a tak se závěrečný hvizd rozhodčích stal impulsem pro pištění, vřeštění, jásání a podobné „holčičiny“!!! :-)

SEMIFINÁLE: 1.SC VÍTKOVICE OXDOG - BOHEMIANS PRAHA 4:6

Zápas začaly oba týmy aktivně, nicméně větší jistotou oplývaly hráčky soupeřek. Tlak na naše obránkyně zužitkovaly už ve 4. minutě a ujaly se vedení. Naše odpověď byla rychlá, když z první vážnější šance se prosadila střelou z křídla Denisa Kotzurová, asistovala Lucka Miksová. Soupeřky ovšem stále více diktovaly tempo hry, nutily naši obranu k chybám neustálým pohybem a v 9. minutě se opět prosadily – 1:2. Na konci třetiny jsme šli do oslabení a Bohemka přesilovku využila. Křižná nahrávka se odrazila od boty Lucky Martiníkové a zaplula do sítě – 1:3. Přestávkové pokyny k naší aktivnější hře a snaze o jednodušší hru směrem k bráně soupeřek si vzala za své právě Lucka Martiníková a pod heslem –„když vy o mě, tak já můžu o vás“, poslala pěkné táhlé nahození a zeleno-bílé stehno obránkyně práci dokončilo – 2:3. Nicméně obraz hry se zas tak moc nezměnil, soupeřky hrály útočně, neustále vyjížděly oblouky od mantinelu a tlačily vše na bránu. Tohle nám dělalo velké problémy a nakonec to i rozhodlo. Do konce 2. třetiny se tímhle způsobem soupeřky dvakrát prosadily a brankářka Míša Ranochová, která dostala v tomto zápase příležitost, byla na přesné střely krátká.

Do třetí třetiny šly holky s velkou snahou ještě s výsledkem něco udělat a o postup se poprat, no a na hřišti to bylo vidět. Soupeřky jsme najednou přehrávali, už jsme je nepouštěli do šancí a po gólech Jany Pokludové a Lilly Gregorové ze třetí a páté minuty bylo najednou zase o co hrát. Touha byla velká a nechybělo mnoho k vyrovnání, Terka Zemanová sama před bránou netrefila přesně a v další šanci úplně volný míček před prázdnou bránou nikdo za čáru nedotlačil. Sáhli jsme k power-play, bohužel velká šance nepřišla a soupeřky 5 sekund před koncem pečetily postup do naší prázdné branky.

O 3. MÍSTO: 1.SC VÍTKOVICE OXDOG - FAT PIPE CHODOV JM 4:3

Zápas o bronz pojaly oba týmy velmi prestižně a od první minuty byla k vidění pěkná hra z obou stran. Vítkovické holky se snažily o aktivnější napadání, ty Chodovské se zase soustředily na zataženější obranu v bloku. Šance se střídaly, brankářky odolávaly. Až minutu před koncem 1.třetiny utekla po levém křídle neúnavná „motorová myš“ Petra Hložanková a levé víko už lépe trefit nešlo - 1:0. Od druhé třetiny soupeřky zareagovaly na naše napadání úpravou rozehrávky a čím dál častěji využívaly většího prostoru ve středu hřiště k individuálním průnikům a z jednoho takového se v polovině utkání i prosadily – 1:1. Zápas pokračoval ve velkém tempu a misku vah se podařilo opět překlopit na naši stranu v pravý čas, 4 sekundy před koncem 2. třetiny Jana Pokludová švihem kolem nohou obránkyně trefila přesně i mezi nohy brankářky soupeřek – 2:1. Ve třetí třetině vše vrcholilo, oba týmy šly za vítězstvím, co to šlo. Při hře 4 na 4 soupeřky využily naši zmatenější hru a bylo opět srovnáno – 2:2. Rozhodnutí zápasu na sebe nenechalo čekat dlouho a do rukou si ho vzala opět Jana Pokludová – zpoza brány chytře nastřelila nohu nebo tělo (ono to je vlastně úplně jedno) brankářky chodovských a míček zaparkoval tam, kde Jana i my všichni chtěli – 3:2. Samozřejmě, že se soupeřky nevzdaly a neustále útočily s touhou vyrovnat. Velké šance měly, to ano, ale my jsme zase měly v brance Terku Tománkovou a ta čarovala. Jistými zákroky, spolu s obětavou hrou všech před ní jsme odolávali. Soupeřky 2. minuty před koncem sáhly k power-play, ovšem 40 sekund před koncem trefila prázdnou bránu trefou přes tři čtvrtě hřiště Lilly Gregorová a bylo hotovo! Tedy skoro! Soupeřky pokračovaly ve hře vabank a v tu chvíli si vybrala jedinou „slabší chvilku“ hrdinka Terka Tománková a po jejím nepovedeném výhozu Chodov v čase 44:56 snížil – 4:3. Ovšem za 4 sekundy později, už ji všechny hráčky Vítkovic skákaly na záda – bronzová paráda byla skutečností!!!

Sestava „bronzových“ juniorských Vítkovic:

Brankářky: Terka Tománková , Míša Ranochová, Míša Hanzesová, Klára Kodedová

Obránkyně: Petra Hložanková, Lucka Martiníková, Denisa Kotzurová, Terka Mikulová, Karla Holušová

Útočnice: Lucka Miksová, Tereza Slavíková, Natka Martináková, Eva Pišteková, Terka Hanzlíková, Kača Peterková, Jana Pokludová, Lilly Gregorová a Terka Zemanová

(členkami týmu jsou i útočnice Simona Kolínková a brankářka Hanka Ranochová)

trenéři: Tomáš Martiník a Petra Mandátová

(dík i medaile patří i trenérce Monice Adamové, která u týmu působila na začátku sezóny)

Velký, vlastně obrovský DÍK patří našim fanouškům – rodičům, kteří nás po celou sezónu povzbuzovali a doprovodili nás i na play-off do Prahy. Tam vytvořily tak báječný modro-bílý kotel, že získat medaili jsme chtěli i pro ně. D Ě K U J E M E !!!

Konečné pořadí play off juniorek:

1) Bohemians Praha ( ve finále vyhrála 3:2 v prodl.)

2) Herbadent Praha

3) 1. SC Vítkovice Oxdog

4) TJ JM Fat pipe Chodov

5.– 8 místo) Remedicum Ostrava

Tempish Olomouc

Tatran Střešovice

FA Mladá Boleslav

Všem svým hráčkám, svým trenérským spolupracovnicím i všem fanouškům a rodičům – DÍKY!

Autoři fotek: Otakar Prášek, archiv rodičů hráček