Jan Vavrečka: Pokud chcete úspěšný tým, musí hráči pochopit definici kolektivního sportu

16. září 2015, Vlaďka Zoubková

Po dvou letech se vrací na lavičku mužů Jan Vavrečka. Jakými změnami prošel tým po loňské sezóně a s jakou vizí jde do nového ročníku extraligy?

Ahoj Honzo, koncem června změnilo vedení klubu složení realizačního týmu u mužského áčka. Usedl jsi na lavičku spolu s Petrem Šmerdou a Pavlem Brusem. Jak jsi vnímal tuhle změnu?

Zdravím všechny příznivce vítkovického florbalu. Po loňské sezóně došlo ve Vítkovicích k více změnám a změna na trenérských postech byla jednou z nich. Tudíž hlavní změnou je v podstatě celý nový trenérský tým, já tedy nevnímám změnu v obsazení Pavla a Petra jako zásadní, ale jako součást celé obměny. Chci tím říct, že trénovat tak talentovaný tým plný osobností musí být bráno jako zodpovědnost a čest a tak k tomu přistupujeme.

Působení u A týmu nebude pro tebe premiéra, kluky jsi vedl společně s Radomírem Mrázkem v období 2010-2013, poslední sezóna byla korunovaná mistrovským titulem. Jak na tu dobu, včetně vítězného Superfinále vzpomínáš?

Máš pravdu, ve Vítkovicích jsem působil 3 sezóny jako asistent Radka Mrázka. Troufám si říct, že být na střídačce s takovou trenérskou kapacitou jako je Radek, je bezesporu obrovským benefitem pro mé letošní působení u A týmu. Na vítězné Superfinále vzpomínám moc rád, obzvláště pak na cestu „po schodech“ pro převzetí poháru pro mistra ČR. Tehdy byl tým úplně jiný, plný individualit – Tokoš, Suchánek, Sladký, Kološ, Hrubý, Ciompa. Největší devízou týmu bylo neuvěřitelné sebevědomí.

Vracíš se po dvou letech. Během této doby tým v čele s Michalem Deusem zlato obhájil, loni získali muži stejně jako ženy bronzové medaile. S jakými ambicemi přicházíš k týmu?

Ambice? TITUL! Ve florbale se pohybuji od roku 1993, a během této doby vím, že ještě nikdy a to neplatí jen pro florbal, ale pro všechny kolektivní sporty, nevyhrál jakoukoliv soutěž, ligu, turnaj, pohár, mistrovství světa tým, kde individuality hráčů byly nadřazeny nad týmem. Chci tím říct, pokud chcete mít úspěšný tým, musí si hráči tzv. sednout a pochopit definici kolektivního sportu. Nezajímají mě osobní statistiky hráčů, zajímá mě tým a tomu i my – trenéři podřizujeme vše.

Na lavičku sis jako asistenty přizval bývalého kolegu a spoluhráče Petra Šmerdu a hrajícího Pavla Bruse, který má ve svém věku zkušenosti na rozdávání. Proč tato volba? Jaká bude jejich funkce na lavičce?

Pro Petra Šmerdu rozhodl fakt, že se ve vítkovickém florbale pohybuje v podstatě od skončení své hráčské kariéry a důležitým faktorem bylo i to, že zná tamější prostředí a je to pravý vítkovický patriot. Nechtěl bych, aby v trenérském týmu působili lidé, kteří k Vítkovicím nemají žádný vztah a dělali by to jen pro peníze. Vím, že v současné době je to neobvyklé a zní to jako klišé, ale tuto filozofii udržujeme ve Vítkovicích odjakživa. Dalším důvodem pro výběr Petra byly jeho letité zkušenosti v oblasti dietologie a nutriční výživy.

Co se Pavla týče, musím konstatovat, že jsem rád za vzájemnou spolupráci na této úrovni. Odehráli jsme spolu dvě společné sezóny jako spoluhráči a kromě toho, že jsme dobří kamarádi, máme hodně podobné názory na florbal a vzájemně se doplňujeme. V našem vztahu jsem já ten impulzivnější a proto jsem rád, že Pavel je spíš taková klidná síla a ví jak na mě :-). Co se mé volby týče, důležitým faktorem bylo bezesporu Pavlovo civilní zaměstnání – fyzioterapeut. Toto rozhodnutí mi schválila i moje žena Eva, která jednou týdně ráda podstupuje sérií terapeutických zákroku majících ošálit smrt na další týden.

S Petrem Šmerdou jsi toho odehrál hodně, nastupujete spolu také ve veteránské soutěži, takže se dlouho znáte, je to podle tebe výhoda?

Určitě je výhodou, že se známe delší dobu a odehráli jsme spolu několik sezón jako spoluhráči a víme, co od sebe můžeme navzájem čekat.

Nová sezóna klepe na dveře, na čem byla postavená letní příprava? Co konkrétně bylo její náplní a jak jsi s ní spokojený?

Naším hlavní myšlenkou bylo rozšířit co nejkvalitněji tým na všech postech, přivést dravé hráče, doplnit odchody a dát týmu impuls. I proto byla letošní příprava postavena jinak než v minulosti a dosavadní ohlasy jsou pozitivní. Kluci jsou spokojení a hladoví a to je pro mě jako pro trenéra základní kámen k tomu být úspěšný. Můžete mít tým plný individualit, ale pokud nebudou spokojeni, v herní pohodě a cílevědomí, jako trenér nezmůžete nic. Chceme intenzivně pracovat i na celkové alchymii a příprava byla jednou z prvních faktorů, kterou jsme dost pozměnili. Zde musím vyzdvihnout odborné vedení Davida Zahradníka, se kterým dlouhodobě spolupracujeme. Sleduje nejnovější trendy a aplikuje je na florbal - který nemá s kondiční přípravou empirické zkušenosti.

Jak by jsi zhodnotil vystoupení na Czech Open? Remíza s Bohemians, těsné porážky se zvučnými soupeři IBK Dalen a Wiler-Ersigen

Přijeli jsme s novým pojetím hry, s novými lajnami, s plno novými hráči. Neřešili jsem výsledky, ale obraz hry a vazby hráčů. Víme, co jsme dělali špatně a to je pro nás hodnotnější než slepá výhra a plácání se po prsou. Během léta jsme intenzivně pracovali a pracovat budeme i dále, kdy vše bude směřovat na play-off.

Prozraď více o kádru mužů před novou sezónou. Týmu se nevyhnuly odchody opor jako jsou Veltšmíd a Žydel, Hrubý, ale směrem do klubu také přišlo pár individualit....

Těch změn bylo na všech postech obrovské množství. Největší oslabení jsou rozhodně odchody Veltšmída a Žydela do Švýcarska. Zranění Heczka a Bruse, které byly neplánované a na které jsme museli také zareagovat. Dále nás opustili zkušený Hrubý, který ve Vítkovicích odehrál 13 sezón a taktéž Roman Ciompa. Přišli jsme tedy o obrovské množství zkušeností. Příchody tedy musely být početné. Na postu druhého gólmana dostane šanci talentovaný Dominik Lupták.

Z juniorského týmu se do týmu probojoval univerzál Marcel Jakubec a Jakub Vilím, který je kus chlapa a tyto kila určitě využijeme. Dále se v sestavě usazují střelec Lukáš Pešat a mozek Adam Delong, který je bohužel v současné době zraněný a my odpočítáváme dny, kdy se zapojí do týmu. Do obrany se vrátil z hostování Jiří Šebesta z MVIL, kde se dostatečně vyhrál. Velkými posilami do obranných řad vnímáme příchod Marka Švajného, Jana Jastřembského a Gabriela Merthy, kteří jsou jak fyzicky tak technicky výborní. Do útoku se podařilo získat individuálně skvěle připraveného a silového Josefa Rýpara z Rožnova a hotového útočníka Martina Neheru z Kopřivnice. Z juniorského týmu dostane prostor Štěpán Kostolány a dále jsme do mužstva zapojili juniorské reprezentanty Dana Krejčíře, Václava Jurdzina a Martina Ulmana, který je věkem dokonce ještě dorostenec.

V sobotu začíná nový ročník extraligy. Jaké jsou ambice Vítkovic a jak vidíš celkově kvalitu ostatních týmů? Kdo se bude podle tebe v letošní sezóně ucházet o titul?

Jsme si vědomi obrovského množství práce na našem týmu a soupeři nás budou zajímat pouze v den zápasu. Nemůžeme si dovolit jmenovat jediný tým, nebo naopak podcenit jiné. My máme cíl jasně stanoven a tím je TITUL, vše ostatní jsou jen řeči, na které si po sezóně stejně nikdo nevzpomene.

Děkuji za rozhovor a držím tobě i celému realizačnímu týmu palce! :-)

Také děkuji! Rád bych pozval na sobotní zápas všechny fanoušky, jejich podpory si velice vážíme, díky moc! :-)