Po vstřelené brance se musíme koncentrovat a držet míček, říká Rýpar. Fanoušky zve na Dubinu!

09. března 2016, Michal Dannhofer

Superligový debutant zařídil výhru s Tatranem.

Josef Rýpar je produktem vítkovického scoutingu. Odchovanec hranického florbalu se přes Hranice a Rožnov dostal až do Superligy a zažívá své první play off v nejvyšší soutěži. Klíčovou roli sehrál při druhém čtvrtfinále, právě jeho branka rozhodla o srovnání série na 1:1.

Pro Josefa Rýpara je tato sezona premiérou mezi smetánkou. „V superligovém play off jsem nováčkem, takže je to pro mě super zkušenost a zážitek,“ usmívá se. „Pro oko diváka určitě líbivý florbal, ve kterém diktujeme tempo hry,“ hodnotí úvodní dvě čtvrtfinále.

Čtvrtfinále je vyrovnané, byť Vítkovice do něj nevstupovaly v roli favorita. „Mírně se asi favorizoval Tatran, ale jak už bylo několikrát napsáno a řečeno, tak oba týmy prošly před sezonou obměnou, tudíž se dalo čekat, že série bude vyrovnaná,“ myslí si Josef Rýpar. „Jestli nám to pomohlo, to nevím, do každého zápasu jdeme s jediným cílem – vyhrát,“ hecuje.

Základ favorizování Tatranu je v jeho výhře 6:1 ze 20. kola základní části nejvyšší soutěže. „To utkání nás posadilo zpátky na zem,“ přiznává šikovný útočník. „Pro čtvrtfinále jsme se z něj poučili a těžili z chyb, kterých byly v daném zápase mraky,“ zpytuje svědomí celého týmu. „Rozdíl je určitě v tom, že teď hrajeme play off a základní část je minulostí,“ hodnotí.

Už v sobotu byly Vítkovice blízko, o majiteli prvního body rozhodovaly až nájezdy. „Neřekl bych, že to byl v sobotu nezdar, nájezdy jsou loterie, ve které měl více štěstí Tatran,“ nedělá si Rýpar těžkou hlavu. „Chtěli jsme hlavně navázat na sobotní třetí třetinu a začít tak v neděli, což se povedlo,“ pochvaluje si.

Nikdo tak ani nekonejšil brankáře Součka, který neuspěl v nájezdovém souboji s Rebrem. „Souča chytal celý víkend výborně a potvrdil famózní formu,“ naopak chválí Josef Rýpar. „V týmu patří mezi staré mazáky, takže spíše pomáhal on nám,“ směje se.

Jeden neduh byl ale přeci jen výrazný: Vítkovice nedokázaly v obou utkáních udržet slibné vedení. „Musíme se soustředit na držení míčku po vstřeleném či obdrženém míčku, koncentrovat se a zklidnit hru,“ nabádá Josef Rýpar, který závěrem zve všechny fanoušky florbalu na Dubinu. „Fanouškům bych chtěl vzkázat, ať nás určitě dorazí podpořit na víkendové zápasy, budou se mít na co dívat,“ slibuje za družinu kapitána Marka Matejčíka.