Rytířky vyhrály základní část. Přinášíme 10 momentů jejich zlaté cesty

28. února 2017, Michal Dannhofer

Vydejte se s námi na cestu základní částí

17. 9. 2016 - 1. kolo: Nové posily se uvedly výhrou 13:0!
Do ročníku 2016/2017 nastupovaly Vítkovice v pořádně vybroušené sestavě! Do branky se z Mory vrátila Lenka Kubíčková, švýcarský Burgdorf dodal slovenskou dvojici Ďuríková – Klapitová a z Finska přišla zpět Denisa Ratajová. Cesta za primátem v základní části mohla začít. A na Dubině to jako první odneslo ELITE poměrem 13:0.

15. 10. 2016 – 6. kolo: (4. utkání): Skvělá série bez inkasované branky
Na florbalové poměry se rytířkám povedlo něco nečekaného: bez obdržené branky odehrály přesně 227 minut a 30 sekund. Přesně tolik času totiž uplynulo od doby, kdy ještě v Superfinále 2016 překonala Laumu Visnevskou Martina Řepková a následně olomoucká Alena Sklenářová Dagmar Velčovskou. Série je unikátní také v tom, že se o její držení zasloužily hned čtyři brankářky: Lauma Visnevska, Lenka Kubíčková, Šárka Vávrová a Dagmar Velčovská.

22. 10. 2016 – 7. kolo: Vysoká výhra nad Chodovem je prvním klíčem k prvnímu místu
O týden později se rytířky vydaly na Chodov a čekala se velká bitva. Parta okolo slovenské kapitánky Denisy Ferenčíkové ale proměnila utkání v exhibici a Chodov porazila 11:3. Tak vysokou výhrou byl překvapen asi každý, nicméně základní kámen k prvnímu místu byl položen právě tehdy na Jižním Městě.

13. 11. 2016 – 9. kolo: Není všechno zlato, co se třpytí
Podobně šokující výsledek jakým byla vysoká výhra nad Chodovem se zrodil také v Brně. Tamní Židenice se trápily, Vítkovice ale dokázaly senzačně porazit 5:1 a kdo ví, jestli by se bez těchto bodů vůbec podívaly do play off. Rytířky ale ukázaly charakter, z brněnské facky se dokázaly oklepat a do konce ročníku už neztratily ani bod.

29. 11. 2016 - 4. 12. 2016: Televizních šest bodů a první místo ještě blíže
Odpovědí na židenický lapsus se totiž staly dvě výhry za týden nad Herbadentem. Těchto šest bodů, které se navíc z poloviny povedlo získat před televizními kamerami, prakticky rozhodlo o tom, že Vítkovice skončí v konečné tabulce – porovnáme-li sílu ostatních týmů – v konečné tabulce před tímto pražským soupeřem také na konci základní části.

17. 12. 2016 – 15. kolo: Historická kanonáda u lesa Řáholce
Dvanáct branek je vysoký počet za celé utkání. Rytířky ale dokázaly vstřelit dvanáct branek Jičínu za jedinou třetinu, celkově pak zvítězily 19:1. Z historicky doložených zápasů se nepodařilo najít třetinu, ve které by nějaký tým prokázal větší gólový apetit, je tak dost možné, že se jedná o rekord nejvyšší ženské soutěže. Musíme ale brát v potaz, že určitá část statistických dat je nedohledatelná.

31. 12. 2016: Ať se daří, legionářky!
Sportovní život už takové okamžiky přináší, spolu se slastmi přicházejí také strasti. Na konci roku tak Vítkovice opouštějí Denisa Ratajová s Veronikou Enenkelovou. Ratajová se vrací do finského SB-Pro, Enenkelová zase vyzkouší nejlepší soutěž světa v dresu Linköpingu. Vítkovice o těchto záměrech ale věděly a dokázaly se zařídit.

15. 1. 2017 – 17. kolo: Madde je v dresu Vítkovic první na světě
Do Ostravy totiž zamířila švédská světoběžnice s finskými kořeny Madeleine Ellilä. Florbalistka, která si všechny získala svým profesionálním přístupem a od trenéra Dušana Dudeška okamžitě vyfasovala přezdívku „Madla“ sice vynechala kvůli nemoci utkání s Olomoucí, ale proti ELITE se stala první florbalistkou, která okusila všechny čtyři elitní soutěže. Svému primátu pak dodala punc v podobě jedné branky a dvou asistencí.

21. 1. 2017 – 18. kolo: Už je to jen o rytířkách samotných
Uplynul další týden a rytířky se na domácí půdě postavily Chodovu. Tentokráte se žádná kanonáda už nekonala, zápas naopak splnil očekávání o tvrdém boji. Vítězství 3:2 vystřelila hraničním nájezdem Denisa Ferenčíková a začalo být jasné, že rytířky zřejmě o první místo nic nepřipraví.

12. 2. 2017 – 19. kolo (20. utkání): Pražský import tří bodů a prvního místa
Před posledními třemi zápasy základní části měly Vítkovice jasně dáno: jakýmkoliv způsobem potřebují získat tři z devíti možných bodů, aby vyhrály základní část. Povedlo se jim to hned na první pokus, když na Děkance zdolaly Bohemians poměrem 5:1.