Ostravské derby juniorů

07. ledna 2007, Tomáš Kohút, Vít Schulmeister

Junioři porazili v nervydrásajícím utkání Pepino, když dokázali zvrátit výsledek ze stavu 1:3 na 4:3.

 

V zápase 15. kola juniorské extraligy přivítaly v derby domácí Vítkovice tým FBC Pepino Ostrava. Začátek utkání byl  rozpačitý, ovšem objevovaly se i ojedinělé šance na obou stranách. Tým Vítkovic vytáhl svou zónovou obranu za půlku hřiště, tým Pepina si postupně rozebíral hráče do osobní obrany, s občasným napadáním. Gólově jako první udeřili hosté, když se z levého křídla trefou nad nohu prosadil Tomáš Vojtíšek. Za stavu 0:1 skončila i první třetina s mírnou herní převahou hostů.

Do druhé třetiny nastoupily týmy v nezměněných sestavách. Styl hry se podobal prvnímu dějství... Jako první opět udeřili hosté, když se po hrubé chybě obrany chladnokrevně prosadil Jan Daniš kličkou do forhandu. Pepino dosud hrálo bez výraznějších chyb a bylo obtížné se proti jeho osobní obraně prosadit. Tým Vítkovic začal mírně napadat, což vyústilo v chybu obránce Pepina. Jeho rozehrávku vystihl agilní Martin Tokoš a jednoruč poprvé překonal hostujícího brankáře Ogrockého. Tento okamžik nastartoval náš tým, který si začínal budovat mírnou převahu. Začali se objevovat i vážnější šance, které však nebyly dovedeny do úspěšného konce. Udeřili naopak hosté, když náskok svého týmu navýšil Patrik Posselt střelou ze střední vzdálenosti do pravého horního rohu. Vítkovice však tento úder nepoložil na kolena. Důkazem byla trefa Michala Smetany, který nastřelení Radka Dohnala „uklidil“ do soupeřovy branky. Druhá třetina tak skončila 2:3 z pohledu domácích.

Výhry chtiví vítkovičtí se do třetí třeniny vrhli s odhodláním zvrátit dosavadní nepříznivý průběh utkání. I po přestávce zůstala mírná herní převaha na vítkovické straně. Hra v některých pasážích nabírala na obrátkách, ale gólmani Schulmeister a Ogrocki nejednou podrželi svůj tým. Po několika šancích na obou stranách se ujala až střela Milana Tomašíka, který se trefil nad nohu brankáře a vyrovnal tak skóre utkání na 3:3. Atmosféra houstla s koncem utkání, protože si oba týmy byly vědomy, že jakákoli chyba je může stát vítězství. Vítkovice stáhly sestavu na dvě formace, aby si vynutily ještě větší tlak. Ovoce to přineslo hned záhy, když Milan Tomašík získal míček úspěšným napadáním a kapitán Michal Deus se dobře mířenou střelou do levého horního rohu postaral o vedení 4:3. Pepino poté zkusilo hru bez brankáře, která se jim mohla vymstít po střele Tomašíka, ale jindy neomylný střelec bránu netrefil. Sekundu před koncem byl na pomezí malého brankoviště domácích smeten k zemi Dominik Hanic, který po ostrém zákroku skončil v brance SSK Vítkovic. Nehezky vypadající střet rozhodčí potrestal „dvouminutovým“ trestem. Hosty čekal nelehký úkol,prostřelit z hranice velkého brankoviště vítkovickou zeď. Poslední střela zápasu však skončila zblokována.

"Kluci hráli perfektně. Obětavě. Vítězství si zasloužili, musím všechny za bojovnost opravdu pochválit." zhodnotil zápas vedoucí týmu Petr Jäger.

Utkání bylo velmi vyrovnané, svědčí o tom i poměr střel na bránu 21:25.  Městské derby sledovala i nevídaně slušně zaplněná hala MSH Dubina. Vítkovice tak vydřely důležité body pro boje v playoff.