Tomáš Sladký: Věřím, že Ostrava všem ukáže, jak se má na takovém zápase fandit!

17. dubna 2018, redakce

Další pohled na playoff a blížící se Superfinále přidává kapitán mužů z Vítkovic, Tomáš Sladký...

Zájem o Superfinále je enormní, nemůže vám to svázat ruce?

Nemyslím si to. Tohle bereme jen jako pozitivní přidanou hodnotu finále. Většina kluků až na pár výjimek podobný zápas už hrála. To, že se poslední zápas v sezóně odehraje v Ostravě, nám jen možná trochu motivačně pomohlo v semifinále. Chtěli se porazit velkého favorita na titul, dvojnásobného šampióna z posledních dvou sezón, který nám stál v cestě do domácího finále a to se povedlo.

Kde se lámala semifinálová série s pražským Chodovem?

Myslím si, že strašně důležité byly první dva zápasy na Chodově. Tehdy si asi tak jedno procento lidí myslelo, že bychom mohli uhrát oba zápasy, někteří říkali, že se nám povede vyhrát jeden zápas… Po prvním víkendu jsme vedli 2:0 a to byl asi ten zlom. Doma jsme pak sice uhráli jen jedno vítězství, ale to už jsme si na Chodov opravdu věřili.

V play-off jste porazili mnohonásobné mistry ze Střešovic, porazili jste i úřadující dvojnásobné mistry z Chodova a teď budete bojovat s Mladou Boleslaví, která na titul ještě čeká…

Tenhle soupeř má samozřejmě velkou motivaci titul vyhrát, vždyť už mnoho let je pasován na velkého kandidáta na titul. Pro některé jejich hráče to bude hodně speciální zápas, protože jsou odchovanci Vítkovic a rodáci z Ostravy. My to ale bereme tak, že během play-off zkompletujeme souboje s top týmy superligy a to nám dá skoro více než polovina základní části. Máme za sebou velmi kvalitní zápasy a jsme perfektně rozjetí.

Vy sám jste dlouholetým kritikem modelu odehrání finále florbalové ligy na jediný zápas. Neupravíte názor ani teď, před ostravským Superfinále?

Neupravím. Český florbal přichází o čtyři až sedm zápasů, které zkrátka v sezoně nejsou. Ano, marketingový tah je to skvělý, zviditelňujeme florbal jediným dnem, který opravdu patří jen florbalu, ale pro hráče je to ze sportovního hlediska špatný model. Ve Švédsku si to mohou dovolit, tam je úroveň a kvalita ligy úplně jinde! Samozřejmě jsem strašně rád, že se na takový florbalový svátek mohou přijít podívat ostravští fanoušci, kteří jsou prostě nejlepší! Věřím, že Ostrava všem ukáže, jak se má na takovém zápase fandit!

K tomu, abyste zvládli rozhodující zápas sezony k vaší vlastní spokojenosti, bude potřeba i zkušených hráčů, kteří budou schopni tým ukočírovat. Co podle vás, jednoho z nich, bude nejdůležitější k tomu, aby vám to 21. dubna vyšlo?

V první řadě po těch náročných semifinálových bojích šlo o to, abychom si trochu dobili baterky a užili si volný víkend. Týden před finále už ale bude klasický, tři kvalitní tréninky v maximálním tempu. A s motivací nebude mít nikdo žádný problém, o tom jsem přesvědčený.

Máte naplánované nějaké společné minisoustředění před samotným utkáním, jako tomu bývalo zvykem před pražskými Superfinále?

Tohle bylo jedno z témat na naší první poradě po semifinále, ale nakonec jsme dohodli, že se vyspíme každý doma ve vlastní posteli. Tým bude pohromadě, protože si v pátek zajdeme společně na večeři a sejdeme se zase hned v sobotu dopoledne. Čas bude strávený společně, akorát v noci bude každý ve své posteli.

Máte pocit, že jsou Vítkovice po dalším titulu hladové?

Jsou, protože loni Superfinále nehrály, v roce 2016 se jim podařilo porazit na dvě sedmizápasové série Tatran i Mladou Boleslav a pak ve finále prohrály s Chodovem. Ta chuť vrátit titul do těch správných rukou je veliká. Mám pocit, že hlava každého z hráčů na střídačce je nastavena opravdu dobře. Máme obrovský týmový morál, který jsme během playoff už několikrát ukázali.