Vladař s Tomášem Sladkým s reprezentaci do Finska

20. dubna 2005, ČFbU

První elitní soupeř od loňského MS ve Švýcarsku prověří v závěru týdne českou reprezentaci florbalistů. Po podzimním dvojutkání s Itálií a únorovém Turnaji čtyř zemí v Rakousku čekají český národní tým ve Finsku dvě přátelská utkání s domácí reprezentací Suomi.

První elitní soupeř od loňského MS ve Švýcarsku prověří v závěru týdne českou reprezentaci florbalistů. Po podzimním dvojutkání s Itálií a únorovém Turnaji čtyř zemí v Rakousku čekají český národní tým ve Finsku dvě přátelská utkání s domácí reprezentací Suomi.
Česká výprava odlétá do Finska ve čtvrtek krátce po poledni, tentýž den má již v Helsinkách na programu úvodní trénink. Na stejném místě proběhne další příprava i v pátek dopoledne, pak už následuje autobusový přesun do Turku, kde v pátek od 19:30 proběhně první zápas. Po jeho skončení se český tým vrací zpět do Helsinek, kde v sobotní odvetě nastoupí proti Finům ve 14 hodin v domovském stánku SSV Helsinky hale Pasila. „Čtvrteční trénink bude spíše seznamovací a regenerační po příletu, před páteční tréninkovou jednotkou pak musíme s hráči znovu teoreticky probrat herní systém 1-2-2, jehož vyzkoušení proti silnému soupeři je hlavním cílem finského pobytu. Zatím jsme ho v akci vyzkoušeli jen v utkáních s výkonnostně slabšími protivníky nebo v rámci tréninku, v Turku a Helsinkách tak v tomto směru čeká hráče první ostrý test. Navíc předpokládáme, že Finové budou hrát právě tímto systémem, takže to bude určitě zajímavá konfrontace," míní hlavní kouč Zdeněk Skružný. S asistenty Davidem Zlatníkem a Pasi Tilanderem museli na poslední chvíli udělat dvě změny v nominaci.
Ze studijních důvodů se bohužel pár dní před odletem omluvil Vojtěch Skalík, chvíli po něm kvůli nemoci i Martin Richter a musíme tak upustit od našeho původního záměru dát znovu šanci útoku Folta-Skalík-Richter, který si velmi rozuměl na turnaji v Rakousku. Místo Skalíka jsme povolali dalšího nadějného mladíka Petra Kadlece z Brna. Richtera nahradí ostravský Radomír Maleček. Budeme hrát na tři kompletní pětky, není vyloučena ani možnost stažení některého z útočníků na post obránce, kde máme přece jenom nedostatek kvalitních beků. Oba brankáři odchytají po jednom zápase, jasno máme předběžně o již osvědčených útocích Cepka s bratry Kožušníkovými a triu Sikora-Zálesný-Ostřanský. Kapitánem bude znovu Dan Folta," nastínil předpokádanou sestavu český kouč, který krátce okomentoval i nominaci Finů. „Finský kouč Petteri Nykky již předem avizoval, že tentokráte nepostaví některé hvězdy a v nominaci tak chybí například Vesa Punkari, Mika Kohonen, Mikael Järvi nebo Jakko Hintikka. Nechybí však další světoví hráči jako Esa Jusilla, Tero Karppanen či Hannes Öhman. V nominaci jsou už i tři juniorští mistři světa z Prahy 2003 - obránce Markus Bollström a útočníci Lauri Kapanen a Jani Kukkola. I Finové se tak stejně jako my snaží do týmu postupně zabudovávat úspěšně mladíky."
Finové jsou jediným týmem ze světové špičky, s nímž se čeští reprezentanti neutkali na loňském stříbrném MS ve Švýcarsku, naposledy došlo ke vzájemnému měření sil loni na jaře právě před MS 2004. Finové mezitím mimo jiné výrazně vylepšili svou bilanci s mistry světa ze Švédska, které po prohře v semifinále loňského MS už od té doby dvakrát porazili. Nové poznatky bude mít zřejmě tento týden i finský asistent české reprezentace Pasi Tilander, trenér Zdeněk Skružný se však těší na setkání nejen se svým zahraničním asistentem. „Máme naplánovanou schůzku se všemi finskými trenéry od mužské reprezentace, které od své předloňské stáže právě ve Finsku mohu myslím považovat za své kamarády. Třídenní finská mise tak bude určitě přínosem nejen pro hráče, ale i pro nás trenéry.

Nominace České republiky:
Brankáři:
Jakub Koráb (SSK Future), Vlastimil Šolc (FbŠ Praha).
Obránci: Marek Dvořák (TJ JM Chodov), Miroslav Hanzlík (Chur Unihockey), Aleš Jakůbek (Tatran Střešovice), Michal Kotlas (Bulldogs Brno), Pavel Machala (FBC Ostrava), Lukáš Nesměrák (Unihockey Sense Tafers), Martin Vladař (1.SC SSK Vítkovice).
Útočníci: Radim Cepek (HC Rychenberg), Daniel Folta (Jona Uznach-Flames), Petr Kadlec (Bulldogs Brno), Pavel Kožušník (Floorball Thurgau), Petr Kožušník (Ad Astra Sarnen), Radomír Maleček (FBC Ostrava), Martin Ostřanský (FBC Ostrava), Petr Salát (Bulldogs Brno), Radek Sikora (UHC Grünenmatt), Petr Skácel (FBC Ostrava), Tomáš Sladký (1.SC SSK Vítkovice), Aleš Zálesný (UHC Grünenmatt)