Vítkovice do čela

27. ledna 2008, Jiří Kroupa

Fotbalovým vítězstvím 1:0 nad Mladou Boleslaví se Vítkovice posunuly do čela neúplné tabulky tři body před Pepino. To má však dva zápasy k dobru.

      Počátečních třináct minut bylo ve znamení oťukávání a kroužení kolem středové čáry. První velkou šanci dvojice Tomašík -  Plaček lapil hostující Pajer a hned vzápětí se provinil druhý jmenovaný blokováním hole. V oslabení běžel sám na brankáře Martin Vladař, ale ani jeho sólo ani dorážka Lukáše Hrubého domácí do vedení neposlaly. Hosté hrozili střelami Slaného a Fojty z úhlu.

      Vstup do druhé třetiny obstarala jedovatá střela z hole Jiřího Boušky. Hosté měli další možnost přesilové hry po menším zkratu Patrika Suchánka, který zbytečně atakoval soupeře u mantinelu. Novotný v ní pálil z ideální pozice nad. Tentýž hráč o pár minut později po rychlé rozehrávce standardní situace trefil břevno. Vítkovice ale dnes vstřelily branku jako první i poslední. Vít Hrubý přenesl hru z rohu na naběhnutého bratra Lukáše a ten nekompromisně trestal. I domácí měli možnost hrát v početní výhodě. Dvakrát nebezpečně střílel Lukáš Hrubý. Tuto příležitost ale ani Vítkovice nevyužily. Při klasickém počtu hráčů se řítil Fojta sám na branku a po kličce do bekhendu trefil pouze tyč. Se závěrem třetiny faulovali opět hosté, jmenovitě Slaný a další přesilovka pro Vítkovice byla na světě. Střeleckých možností domácích ale v ní bylo jako šafránu a i po jejím skončení byl stav stále 1:0.

      V závěru sedmé minuty třetí třetiny měli hosté sérii šancí, hlavně střely Fojty a Slaného donutily Romana Ciompu ke stavu nejvyšší pohotovosti. Hra nepostrádala náboj ani agresivitu, ale  šance, natož góly, nikde v dohlednu. Hosté byli ale dopředu prokazatelně aktivnější. Bekhend Ťopka v úplném závěru byl možná ukvapený. Boleslav odvolala brankáře a snažila se vyrovnat. To mohl odmítnout Plaček, ale netrefil z pěti metrů prázdnou branku! Domácím se nakonec podařilo uhájit nestandardní výsledek 1:0 a v neúplné tabulce Fortuna Extraligy momentálně okupují post nejvyšší.

Komentář trenéra Mrázka: "Zápas s Boleslaví byl jako den a noc oproti derby. Zápas postrádal náboj a byl pouze taktickou bitvou o body. My jsme se mohli opět spolehnout na naše osvědčené zbraně. Zápas sice pro diváka asi nebyl příliš poutavý, ale pro mě bylo nejdůležitější a nejcennější, že jsme hráče jako jsou Novotný, Fojta nebo bratři Bouškové dokázali díky výbornému týmovému výkonu po celých 60 minut víceméně úspěšně eliminovat. Děkuji soupeři za fér vedený zápas."