Ženy: Záblesk lepších časů

28. ledna 2008, Dona

Možná, že výsledek nedělního derby pomůže dostat se ženám z herní krize, do které se dostaly vinou série porážek.

 


    Na domácím hřišti na ,,Slečně Dubině“ překvapivě začaly lépe hostí. Nebezpečně vypadající akci musela hasit vítkovická brankářka Kubíčková.

    Ženám soupeře se dařilo velmi dobře napadat a z kraje první třetiny dělaly velký problém v rozehrávce domácích. Co se týče ladnosti hry, fanoušci v hledišti museli být zklamáni. První vážné ohrožení brankářky FBC Kateřiny Honkýšové přišlo v 9. minutě po volném úderu z rohu, nabíhající kapitánce Kuzmíkové však míček ve stěžejní chvíli odskočil vysoko nad branku. Na opačné straně dělala velké problémy mladičká Romana Polzerová. Ve 12. minutě jejímu zápisu do listiny střelců chyběla jen pořádná razance. Přesto bylo až k údivu, jak snadno prošla hostující hráčka za obranu, až do těsné blízkosti vítkovické svatyně. 
    První gól padl v 17. minutě, když domácí debutanka Tamara Hašová vybojovala zdánlivě ztracený míček, který naservírovala nabíhající Anně Niemcové doslova na stříbrném podnose. Pro tu už nebyl problém propálit hostující brankářku – 1:0. Vzápětí hostující zahodily šanci na vyrovnání. Obrana Vítkovic jakoby pořádala den otevřených dvěří. Na Kubíčkovou se řítily tři hráčky, reprezentační brankářka však první štiplavou střelu zkušeně zneškodnila a pro míček z dorážky si doslova dolétla.

    Do druhé třetiny vešly domácí mnohem lépe. Krásnou individuální akci vyšperkovala Adamová přesným zakončením do branky – 2:0. Radost na domácí lavičce netrvala ani celou minutu, nebezpečná Polzerová snižovala hned z následující akce na 2:1. Velmi zvláštní pocit musela mít hostující Sylva Kvochová, neboť v bulletinu utkání byla uvedena v obou družstvech. Bývalá hráčka Vítkovic putovala do FBC v rámci hráčské výměny za Vladimíru Skalíkovou. Derby je vyhecované, srovnávací gól nastartoval vlnu emocí. Psychickou odolnost, ale hlavně herní pohodu znovu prokázala hostující Polzerová, když se osamocena před brankou nemýlila a poslala míček za záda Kubíčkové – 2:2. Černou práci Novakovské, která míček až buldočí vůli kontrolovala před dorážejícím hráčkami FBC,zužitkovala krásnou střelou z dálky Adamová a ustanovila změnu stavu na 3:2.

stavu na 3:2.  Navýšení skóre zařídila Tereza Urbánková, asistenci si připsala Pastušková- 4:2. 
    Dvougólový náskok nastartoval na hřišti tvrdé souboje, ve kterých se hráčky obdarovávaly několika ranami a mnohdy i sprostými slovy. Krásnou kombinační akci dvojce Solková-Urbánková první jmenovaná zakončila do přesunující se brankářky Honkýšové. 

    Třetí třetina začla taktickou hrou Vítkovic, které se nikam nehnaly a výsledek si mínily pohlídat. Nevyvarovaly se však chybám v rozehrávce, jednu z nich v 6. minutě využila hostující hráčka k příblížení se na jeden gól – 4:3. Pokaždé, když se hráčky FBC dostaly na rozdíl jednoho gólu, začaly hrát úplně jiný florbal, který činil domácím veliké problémy. Především disfunkční spolupráci útoku s obranou. Naštěstí při mnohých zaváháních nedokázaly hostující překonat skvělou Kubíčkovou. V 52. minutě v závaru před Honkýšovou dolovala Alena Novákovská míček tak dlouho, až se dostal za záda brankářky – 5:3.  Vzápětí se na hřišti objevila ve výborné formě hrající Hašová a zvyšovala už na 6:3 po přihrávce zpoza brány z hole Šteifové. Pepino změnilo taktiku a to se hrubě nevyplatilo. Zatímco hostující Wirthová sondovala za obranou domácích, před Honkýšovou se děly věci. Přesnými přihrávkami vyšachovaly hráčky SSK obranu FBC, poslední slovo měla Rumíšková zakončující do odkryté branky – 7:3. Herní převahu ve třetí třetině ještě zvýraznila Jana Solková trefou na 8:3.

    Přestože v obranné fázi mají Vítkovické velké problémy, obrana alespoň umí střílet důležité góly. V derby zařídily čtyři z osmi branek domácích.

Foto: Roša