Na Dubině zkolaboval i mistr

17. února 2008, Jiří Kroupa

Ve 20. kole Fortuna Extraligy se na vítkovické Dubině utkali doposud jediní korunovaní mistři ČR ve florbale. Střešovice dlouhodobě potvrzují svůj prim na domácí scéně, ale tentokráte tato výsostní loď českého florbalu neodolala náporu mladých vítkovických kanónů a její členové si odvezli krutou prohru 8:3.

      Radomír Mrázek, vrchní generalisimo vítkovické palebné flotily, poslal do zápasu obměněné trojice útočných spoluhráčů a vedle Tomašíka a Ťopka se tak například objevil Pavel Jankulár. Obvyklou trojici bratří Hrubých a Vladaře doplnila první formace Plaček, Tokoš, Mojžíšek, budoucí to hrdina utkání.

      Na sklonku 5. a 6. minuty vybojovali Tomašík s Jankulárem míček v rohu, který se vzápětí dostal před branku na volného Karla Ťopka a ten bekhendem vsítil první branku utkání. Střešovická první formace pak několikrát ohrozila pozorného Ciompu, vyrovnat se ale podařilo až formaci druhé. Noha se trefil z úhlu přesně pod horní tyčku a v 8. minutě to bylo 1:1. Všudybyl Jedlička pak našel volného Fridricha, jeho bekhend Ciompa ještě vyrazil. Špatné střídání domácích dalo hostům možnost přesilové hry a speciální komando zásluhou Fridrichovy dorážky trestalo. Vyrovnání na sebe nedalo čekat a postaral se o něj Milan Tomašík. Na půlce zachytil Klimešovu špatnou rozehrávku, naběhl si na střed a trefil přesně.

      Ťopkův gól z 25. minuty druhé třetiny nebyl uznán kvůli hře vysokou holí, ale branka Víta Hrubého z počátku 27. minuty již platila. Mladý forvard využil vyraženého míčku a střelu Vladaře dorazil za Zicha. Brusova rána od půlky také nadělala brankáři hostí plno starostí. První útok Tatranu ale donutil domácí k opakovaným přestupkům a po druhé si vyzkoušel přesilovou hru. Vávra netrefil z úhlu prázdnou branku a další šance už domácí hostům svou aktivitou nepovolili. Po nenápadné rozehrávce Plačka se prosadil tradiční střelec proti Tatranu Jiří Mojžíšek, když bekhendem překonal dnes nevýrazného Zicha. Hosté dokázali rychle odpovědět. Špatnou rozehrávku Bruse zachytil Fridrich, nahrál Richterovi a jeho krátký švih si srazil Ciompa do branky. Na konci 37. minuty se prezentovalo vítkovické mládí, jmenovitě Vít Hrubý a Suchánek. Jejich střely skončily podobně jako Tomašíkova bomba mimo tyče nebo na Zichovi. No pokud Zich dnes něco nechytal, tak to byly bekhendy a na ty mají Vítkovice specialistu. Karel Ťopek se ze středu trefil k tyči. A další gólový specialista Jiří Mojžíšek dokonce dvě vteřiny před koncem druhého dějství poslal domácí do tříbrankového vedení, když se opět ocitl volný na středu.

      Gólový nástup hostů do třetího dějství odmítl Roman Ciompa, když z brankové čáry vyrazil míček směřující do sítě. Zicha se vstupem do třetí třetiny nahradil v brance Střešovic Bobisud. První šanci domácích měl Suchánek po drzém průniku z rohu. Ten samý hráč poté pokazil rozehrávku, ale volného Slámu dokázal fantasticky Ciompa vychytat rybičkou ala Petr Čech. Při další šanci Fridricha pomohlo ostravskému mágu břevno. Pomoct mohla hostům přesilovka po faulu Vladaře, ale domácí své oslabení sehráli výborně. Po průniku Suchánka střílel Tokoš v 54. minutě vedle, na druhé straně elitní formace hostů zavřela domácí před jejich brankou, ale Ciompa čaroval. Zaváhání Bobisuda div že Tomašík nevyužil, ale stav byl v 56. minutě stále 6:3 pro domácí. Ne na dlouho. Mladý Hrubý dobře potáhl míček, jeho přihrávku prodloužil Jelínek na Martina Vladaře a ten ze vzduchu vsítil sedmou branku domácích. Osmou vzápětí přidal Patrik Suchánek, po tom co napálil odražený míček zpět do Bobisudovy sítě. Po chybě Kološe musel tentýž hráč hasit situaci faulem a rozhodčí nařídili trestné střílení. Ciompa si na Jedličku počkal a jeho kličku vychytal. Závěrečné minuty si domácí za potlesku diváků pohlídali a vystřelili se svým výkonem směr první místo.

Foto, video: René Horkel