Penaltovou loterii vyhrály Vítkovice!

23. března 2008, CD

Druhé semifinále s sebou přineslo obrovské drama, které musela vyřešit až devátá série samostatných nájezů. V ní nejdříve na Romana Ciompu nevyzrál mladoboleslavský kapitán Motejzík, naopak Pajer nestačil na rychlou forhendovou kličku Jana Jelínka!

      Když v úterý vyhrály Vítkovice páté čtvrtfinále s Brnem, byla to vůbec první výhra před televizními kamerami. Nyní měly Vítkovice možnost televizní komplex zcela vyvrátit.

      Do utkání sice vstoupili domácí aktivněji, ale s několika slabými střelami něměl Pajer, který po sobotě nahradil Korába, příliš práce. Naopak v 6.minutě se po Motejzíkově přihrávce řítil sám na Ciompu Pavel Bouška, ale trefil pouze dobře postaveného brankáře. Pak se dvakrát v dobré pozici ocitl Patrik Suchánek, který od začátku nahradil zraněného Ťopka, ale své šance neproměnil. Ve 14.minutě po nádherné kombinaci doputoval míček po ose Tomašík - Suchánek až ke Kološovi, ale ten stoprocentní šanci spálil. Utkání se do první třetiny přiostřilo, rozhodčí však nechávali svou píšťalku klidně spát. Minutu před koncem vytáhl ze svého zásobníku fantastický zákrok Roman Ciompa proti střele Jiřího Boušky, který už už zvedal ruce, ale vítkovický brankář stačil míček lapit ještě před brankovou čarou.

      Ve 24.minutě pálil tvrdě z první Suchánek, o minutu později z otočky Tokoš, ale Pajer obě střely kryl. Ve 26.minutě byl vyloučen Jan Jelínek za hru bez hole, přesilovku však hosté nevyužili. Ve 30.minutě našel Brus Plačka, který pálil nebezpečně z otočky, Pajer však chytil i tuto šanci. Pak se opět vzduchem proletěl Jiří Bouška a Martin Tokoš putoval na dvě minuty na trestnou lavici. V přesilovce odrazil Slaný míček ze záporného úhlu o Ciompu a Boleslav vedla. O chvíli později trefil pouze Ciompovu masku Fojta. Vyrovnat mohl Mojžíšek, ale chytrou tečí Vladařova nahození trefil pouze břevno! Za další tři minuty již ale po skrumáži mířil do černého Michal Plaček. Další z důležitých branek Plačka v play-off. Ve 39.minutě fauloval Slaný a své vyloučení za hrubost patřičně okomentoval, za což vyfasoval další dvouminutový trest za nesportovní chování. S přesilovkou ale Vítkovice nakládaly prachbídně a po dvaceti vteřinách dokonce inkasovaly z hole Jiřího Boušky. Tomašík již míček skákající do branky za překonaného Ciompu nedokázal přes vší snahu zastavit. Naštěstí pro Vítkovice za dalších dvacet vteřin propálil Pajera v přesilovce tahem Jan Jelínek a opět srovnal. Slaného trest za hrubost se tedy rušil a začala dvouminutová přesilovka za nesportovní chování. Z této početní výhody již ale Vítkovice nic nevytěžily. Hektický závěr druhé třetiny přinesl čtyři branky, po dvou na obou stranách.

      Třetí třetinu začaly Vítkovice tedy v početní výhodě, ale v ní se neprosadily. Ve 44.minutě byl vyloučen za zbytečný faul Plaček a přesilovku si zahráli pro změnu hosté. Ale ani oni touto výhodou pohrdli. Věci se začly dít zase až ve druhé polovině třetiny, stejně jako v té druhé. Protiútok 3 na 2 potáhl Brus, shodil do strany na Milana Tomašíka ten nadvakrát propasíroval míček za Pajerova záda. Za minutu se pak k velkému sólu nadechl Petr Kološ a po vynikající individuální akci a ještě lepší zakončení zvýšil na rozdíl dvou branek! Další, uklidňující, branku mohl zakrátko přidat Plaček, když mu míček do dobré pozice předložil po hrubce hostujících obránců Tomašík. Na zbytečné problémy si Vítkovice ale zadělaly samy. V 56.minutě hrály snad půlminutu nepochopitelně ve čtyřech, za ošetřovaného Jelínka nikdo nenaskočil a "přesilovku" po kombinaci s Fojtou využil Pavel Bouška. Rozhodnutí nabídl Vítkovicím zbytečným faulem Petr Novotný. Přesilovku ale Vítkovice nesehrály dobře. Naopak po vypršení Novotného trestu přišla diskutabilní situace. Tomašík po souboji s Motejzíkem, který rozhodčí posoudili jako nedovolený ze strany domácího hráče odehrál míček a obdržel v čase 58:12 menší trest za zdržování hry. Jedinečnou možností hráči Mladé Boleslavi nepohrdl. Po půlminutě se míček dostal na střed k Motejzíkovi a jím se štěstím trefený míček nakonec doklopýtal až za Ciompova záda. Vyrovnáno 4:4.

      Desetiminutovní prodloužení zahájily Vítkovice velmi aktivně, přesto dvě obrovské šance na zlatý gól měli hosté, ale Ciompa s vypětím všech sil zachránil. Z vítkovických šancí tu největší spálil Mojžíšek. V poslední minutě si hostující brankář Pajer pohrál s nervami všech v hale, míček si k překvapení všech na chvíli zatančil na brankové čáře, ale Mojžíšek jej dorazit do sítě nedokázal.
      Na řadu přišly samostatné nájezdy. Hned ten první proměnil Novotný. Na jeho branku ale odpověděl skvěle zahraným nájezdem Petr Kološ. Pak neproměnili Pavlové Bouška a Brus. Ve třetí sérii uspěl hostující kapitán Motejzík, kdežto Tomašíkovu pomalou kličku Pajer kryl! Brejk Boleslavi ale naštěstí nepotvrdil Fojta. Martin Tokoš na konci čtvrté sérii předvedl dlouhou kličku do forhendu a vyrovnal! V páté sérii gól nepadl. Slaný nedal a Jelínek svůj nájezd pokazil.
      Šestou sérii začal prve úspěšný Novotný, tentokrát si však na Ciompu nepřišel. Ale stejně tak se vedlo Petru Kološovi, jeho zvláštní otočku bekhendem Pajer vystihl. Pak nedal Pavel Bouška, rozhodnout mohl Tomašík. Ale ani napodruhé se mu klička nepovedla. V osmé sérii nejprve proměnil Fojta a Pavel Brus jel svůj nájezd "s nožem na krku". Severskými zkušenostmi ošlehaný bek ale prokázal ledový klid a po krátkém zamíchání s míčkem střelou nad levačku prodloužil velké drama. Deváté nájezdy začal Štěpán Motejzík, muž, který minutu před koncem základní hrací doby vyrovnával na 4:4, ale Roman Ciompa jeho nájezd chytil. Míček si pak postavil Jan Jelínek a rychlou forhendovou kličkou rozhodl o druhém vítězství Vítkovic před televizními kamerami za sebou a zároveň druhém vítězství Vítkovic v semifinálové sérii. Vítkovice jedou do Mladé Boleslavi s náskokem 2:0!

Ilustrační foto: Roša