Zásah ,,Boží ruky“ bez bodů…

24. září 2008, Dona

První výjezd znamenal nejdelší možný výlet v rámci extraligy. Cesta do Liberce je zdlouhavá a únavná. A přesně tak vypadal i vstup do sobotního utkání.

 

      Hned na úvod čekal ženy velmi těžký soupeř. Liberecké "crazyny" je soubor mladých dravých hráček. A právě ta dravost byl velký rozdíl v prvních dvou třetinách. Po úvodním buly se přes celou halu chtělo zakřičet: "Dobré ráno!!" a doufat, že právě to vítkovické hráčky donutí k větší aktivitě. Žel Bohu (na kterého se po neděli mohly odvolávat hráčky FbŠ), nikdo nezavolal a tak se vlastně unyle čekalo na první inkasovaný gól. Lenka Kubíčková si odbyla první otáčení se pro míček v čase 1:39, neb v závaru před brankou se nejlépe zorientovala Dáša Surá a míček poslala nechytatelně přímo k horní tyčce. Liberec měl většinu času míček na svých hokejkách a kontroloval hru. Z každého osobního souboje vycházely domácí hráčky jako vítězky. A staly se jimi vlastně už po první třetině, ve které ještě v závěru dopravily míček do branky Penzová  (18:51) a vzápětí Urbanovou (19:50) našla úplně osamocenou před brankou původně myšlená rozehrávka vítkovické obránkyně Silvie Kovalské.

      Do druhé třetiny se vstupovalo jinak. S hlavou nahoru a odhodláním něco s výsledkem provést, soustředit se více na obranu a především důkladněji prověřovat pozornost domácí brankářky Aleny Vokaté. Pár střel bylo na obou stranách, šancí na skórování pár bylo. Jenže ve druhé třetino bylo oběma stranám zapovězeno měnit čísla na světelné tabuli.

      V čase 48:40 zcela propadla obrana a pro libereckou debutantku Pavlu Vacínovou nebyl problém proměnit nádherný pas za obranu od Ely Piotrowské. O necelé dvě minuty později se konečně prosadily i bílomodré barvy. A nebyl to nikdo jiný než kapitánka Zuzana Macurová. Výstavní a zcela typická "pepkovská" střela do prostoru mezi rukou a nohou hostující brankářky. Sláva! První extraligová trefa Vítkovic však přišla pozdě a chce se říct, že se jedno spíše o gól z nutnosti. Liberec byl jednoduše ve všem napřed. Organizovaná obrana, nebezpečné a rychlé útoky. Kombinace a chytré přihrávky. A především mnohem větší koncentrace na utkání. Ne, body se v Podještědí nerozdávájí. Je třeba udělat něco navíc…

 

      EVVA FbŠ Bohemians hostilo v neděli Vítkovice. Očekávání, že se bude jednat o velkou bitvu, se potvrdila. Mohutná přetahovaná o body trvala až do samotného závěru vypjatého utkání. Vítkovice vstupovaly do nedělního utkání bez dvou zraněných hráček ze sobotního duelu v Liberci. Zranění kolene postihlo Hanku Urbánkovou, potíže se svalem se projevily u Nikoly Černé. Oproti sobotě bylo na hráčkách Vítkovic znát mnohem větší odhodlání. Do utkání vstupovaly mnohem koncentrovaněji s cílem urvat body. První signál, že to nebude tak úplně jednoduché, přišel s trefou Ivety Hyršlové, která využila velkého zaváhání bránící pětky a zcela osamocená skórovala ze středu hřiště. Srovnání přišlo po skvělé přihrávce Moniky Adamové, jejíž přihrávka přesně našla osamocenou Soňu Schaffnerovou, která z otočky chladnokrevně zakončovala za záda Daniely Kreisingerové. Nová posila Vítkovic se předvedla jako chladnokrevný zabiják, s výborným citem pro kombinaci zejména se Zuzkou Macurovou. V zelenobílých dresech však také řádí dvě "dvojčata". Znamení, že je dvojce Kohutová - Vojnarová obzvášť nebezpečná, přišlo v čase 15:26, kdy druhá jmenovaná zvyšovala na 2:1 pro FbŠ.

      Opět špatná kooperace v obranné činnosti vyústila v rychlý gól Jany Vojáčkové v úvodu druhé třetiny (20:32, 3:1). O sedm minut později poprvé pořádně zaúřadovala také vítkovická spolupráce v útoku a Zuzana Macurová z přihrávky Soni Schaffnerové poslala míček do branky (27:07, 3:2). A někdy v této chvíli přišla náhlá změna obrazu hry. Ten, kdo se více tlačil do zakončení byly, Vítkovice. Vytěžily z toho hezkou řádku šancí a také jednu, která řádně nadzvedla celou hostující střídačku. Netřeba polemizovat nad rozhodnutím rozhodčích, přesto se normálně smyšlejícímu člověku těžko vysvětluje, proč za zákrok v opačném gardu připomínající Maradonův "zásah Boží ruky" přišel pouze dvouminutový trest. S tímto rozhodnutím se změnilo pojetí hry. Mírná křivda byla na hráčkách Vítkovic víceméně znát. Přitvrdilo se však na obou stranách. Blízkost palubovky mohla z příčiny hodně nízko umístěného ramena poznat Tereza Urbánková, ale díky které části těla se na zemi ocitla Eliška Křížová nebo Diana Brennerová, to zůstavá autorce tohoto článku záhadou. Atmosféru utkání řádně vyšperkovala srovnávací trefa Terezy Urbánkové po nahrávce Aleny Novákovské (31:05, 3:3). Radost z vyrovnání netrvala dlouho, neb se znovu předvedla moravská spolupráce v dresu pražského Bohemians. Andrea Kohutová (32:06, 4:3) poslala Bohemians znovu do vedení, když přihrávka nepřišla od nikoho jiného než Andy Vojnarové.

      Úvod třetí třetiny začal lépe pro Vítkovice. Po přiťuknutí Anny Niemcové poslala míček za záda Daniely Kreisingerové produktivní Zuzana Macurová. Pokud se některá utkání mohou pyšnit velkým nábojem, tak tohle bylo jedno z nich. Hra se přelévala ze strany na strany. Vládla nervozita a tu hráčky na hřišti převedly i na oba rozhodčí, kteří kupili jednu chybu za druhou. Například necitlivě posouzené bylo vyloučení Lucie Šteifové a to samé přišlo i v případě "na revanš" tedy odchod na trestnou lavici v podání hráčky Bohemians. V závěru bohužel přišla těžko uvěřitelná chyba obrany, která nechala utéct Diana Brennerovou, pro níž nebyl problém prostřelit Lenku Kubíčkovou (58:51, 5:4). A v samotném konci utkání do zdeptané obrany naposledy udeřila dvojce Vojnarová – Kohutová a definitivně pohřbila naděje na body alespoň za remízu (59:29,6:4). S ohledem na historii je nutné podotknout, že tentokrát jsou vítkovické ženy po úvodních dvou kolech bez bodů, zato s přesvědčením, že si zápasy prohrály samy nedůslednou obranou.