Daniel Folta svůj jubilejní dvoustý zápas ukradl pro sebe

21. února 2009, CD

Vítkovický kapitán nastoupil do zápasu až v 50.minutě za stavu 1:3. Nejdříve Vítkovice vyrovnaly brankami Hrubého a Sladkého a poté Folta dvěmi trefami v 59.minutě v rozmezí šesti vteřin fenomenálním způsobem zlomil zápas ve prospěch svých Vítkovic. Vítkovice touto výhrou již v předposledním kole vyhrály základní část Fortuna extraligy!

 

      Utkání mělo slavnostní začátek. Daniel Folta obdržel od vedení klubu ke svému jubilejnímu dvoustému zápasu v dresu Vítkovic v nejvyšší souteži památeční dres s číslem 200. Usedl však jen na lavičku náhradníků, protože ještě stále není zdravotně zcela fit. Do zápasu však přesto více než významným způsobem později zasáhl.

      Aktivní Vítkovice ovládly utkání již od samého začátku, ale narozdíl od posledního zápasu v Liberci neměly přesnou mušku. A když už ano, jejich šance pochytal skvělý brankář Chodova Barák. Chodov hrozil z nebezpečných brejků, ale povětšinu první třetiny, a vlastně i celého zápasu, sledovalo téměř tři sta díváků na MH Dubině dobývání hostující branky. Ve 14.minutě byl nejblíž gólu Tokoš, ale zazvonil pouze na tyč. V 16.minutě Chodov špatně střídal a v nabídnuté početní převaze po nádherné souhře celé přesilovkové pětice napálil Sladký břevno. Po návratu z trestné lavice se hned do několika vyložených šancí dostal Podhráský, ale Sekaninu v brance Vítkovic nepřekonal.

      O první přestávce proběhl ceremoniál poděkování vítkovickým florbalovým legendám, tedy hráčům, kteří pro Vítkovice obětovali po mnoho let nejen florbalový um. (o tomto budeme psát podrobněji později v jiném článku).

      I druhá třetina se nesla ve znamení velkého tlaku Vítkovic, ale po několika dalších zmařených šancích udeřili hosté. Po standartní situaci se prosadil tahoun Zozulák. Poté se Chodov ještě více stáhl do defenzivy a Vítkovice do ní opět bušily. Marně. Šance zůstávaly nevyužity i po střele Ťopka z 33.minuty, která skončila opět jen na tyči. A tak se prosadili znovu hosté. A nebyl to nikdo jiný než Zozulák. Jeho střela bekhendem našla svůj cíl a Vítkovice tak od 34.minuty prohrávaly již o dvě branky.

      A mohlo být ještě hůř, kdyby nejlepší hráč Chodova v poli Zozulák mířil na začátku třetího dějství o chlup lépe a nestrefil pouze další tyč. Ve 44.minutě se konečně diváci dočkali. Tomáš Sladký obkroužil celou třetinu a ač byl během své cesty několikrát faulován, přesto ještě našel sílu a překonal hostujícího Baráka! Místo snahy o vyrovnání ale byli po snížení překvapivě aktivnější florbalisté z Prahy. Jakoby se báli silných vítkovických třetích třetin, začali také vystrkovat růžky. A vyplatilo se. Zozulákovu přihrávku potáhl kapitán Schwan a zvýšil na 3:1 z pohledu hostí. Ve 49.minutě se opět zranil nešťastník Brus, který po střetu zůstal ležet za mantinelem a z tohoto prostoru po chvilce ošetřování, do kterého se sportovně zapojil i blízko stojící člen hostujícího realizačního týmu, byl vítkovický obránce odnesen rovnou do šatny. Místo něj do hry naskočil jubilant Folta. V 51.minutě Vítkovice snížily, když míček dotlačil do branky Lukáš Hrubý. Vyrovnat se pak podařilo v minutě 54. velmi agilnímu Tomáši Sladkému a začínalo se znovu. V 56.minutě po již několikátém hrubém faulu Podhráského oplácel právě střelec vyrovnávající branky Sladký a svůj tým oslabil. Přesilovku sice Vítkovice přečkaly bez úhony, ale ihned po ní přeci jen mohly inkasovat. Brodík ale bekhendem trefil pouze další tyč! Pak přišly velké chvíle Daniela Folty. Něco málo přes minutu před koncem základní hrací doby si naběhl přes celou třetinou před branku, kde ho nádherně našel Martin Vladař a vítkovický kapitán rozjásal početné publikum! A když za dalších několik vteřin vymetl Folta šibenici Barákovy branky střelou z poloviny hřiště znova, euforie nebrala konce! Vítkovice si pak již vítězství pohlídaly i přes další dvouminutový faul Sladkého.

      Tímto vítězstvím si Vítkovice zajistily první místo v tabulce Fortuna extraligy po základní části. Nic by na tom nezměnil ani případný neúspěch v posledním kole ve Znojmě. V tomto zápase půjde ale o jinou věc. Vítkovice mají momentálně 55 bodů. Maximum bodů, které kdy některý klub po základní části ligy získal, je 57. Pokud tedy Vítkovice za týden ve Znojmě uspějí a vyhrají v základní hrací době, přepíší historické tabulky.

Foto: Jiří Zerzoň