Parádní nájezd Hlavičky znamenal prohru v nájezdech

20. září 2009, Dannhofer M.

Hned na úvod mužské Extraligy mohli diváci v Praze vidět reprízu finále předchozího ročníku, duel Tatran – Vítkovice. Přinášíme reportáž z prvního extraligového zápasu mužů v nové sezoně.

 

Oba celky prošly v letní pauze výraznými změnami. Domácí Tatran vede nově Jan Zahálka, který přišel z Future, hrajícím asistentem se stal Johan von der Pahlen. V kolonce odchodů ční jméno Milana Garčara, ten odešel do švédského Falunu. Trojice Jendrišák, Noha a Adam Štegl zamířila na Chodov, Lukáš Brychca pak do Mladé Boleslavi. Trenér Zahálka si s sebou z Future přivedl  Michala Podhráského, jedná také o Vlastimilu Princovi. Z Košic přišel útočník Blaško.

Hostující Vítkovice, vedené Radomírem Mrázkem musí v nové sezóně oželet jeden z hlavních pilířů obrany, klubovou ikonu Daniela Foltu, který musel kvůli zdravotním problémům ukončit kariéru. Dalším výrazným odchodem byl návrat Tomáše Sladkého do Švýcarska. Dvojice hráčů odešla na hostování – Michal Plaček do Hrabové a Michal Smetana do Havířova. Pár dnů před startem soutěže opustil kádr také Michal Hanic a zamířil na Chodov. Do týmu se naopak vrátil Zdeněk Žák z hostování v Třinci. Dále pak přišel Jiří Juhaňák z Havířova a tým posílila také dvojice Turkka Lehtinen a Tuomas Mastakallio z Finska. 

LineUp Tatran: Kafka - Přívara, Deutsch, Vávra, Fridrich, Jedlička

LineUp Vítkovice:
Marcel Suchánek – Jelínek, Brus, Tokoš, Juhaňák, Tomašík

Rozhodčí: Martin a Ondřej Sýkorové


Hned v čase 0:36 musel být ošetřován po tvrdém souboji Lukáš Hrubý.
Utkání začal aktivněji Tatran, ve druhé minutě se zkoušel volejem prosadit Přívara, ale neuspěl. O dvě minuty později zase von der Pahlen nedokázal sám před Suchánkem dorazit míček za záda ostravského gólmana. Suchánek dobře zasáhl pravou nohou také v sedmé minutě proti Klimešově střele. Brankáře Kafku poprvé pořádně prověřil v osmé minutě Mustakallio, jehož střelu od mantinelu reprezentační gólman vyrazil. V čase 9:21 vyslal Pavel Brus z poloviny hřiště míček tahem na bránu a ten, díky zakrytému výhledu Kafky a možná i teči Přívary skončil v brance. V jedenácté minutě se  do akce 2 na 1 dostali Jedlička s Fridrichem, druhý jmenovaný pak tvrdou střelou prověřil Suchánka. Vyrovnáno bylo v čase 11:47, kdy Podhráský vyběhl od vlastní branky až na polovinu, přihrál Fridrichovi a ten z otočky trefil levý roh Suchánkovy branky. Po čtrnácti minutách poslal Fridrich  míček Vávrovi, ten zcela nekrytý na velkém brankovišti nedokázal i díky vyběhnutí Suchánka zakončit mezi tři tyče. Podhráský se snažil prosadit v 19. minutě, trefil ale břevno. 15 sekund před pauzou rozehrál standartní situaci Kološ na Tomašíka, ten našel efektní zadovkou před prázdnou brankou stojícího Martina Tokoše, který perfektně trefil skákající míček a určil tak skóre po první dvacetiminutovce.

 

Na začátku druhé třetiny trefil po kombinaci střelou z dálky Suchánka Přívara. Jinak se hra v prvních pěti minutách druhého dějství odehrávala převážně ve středu hřiště bez výrazných šancí. V čase 25:57 vyrovnal Tomáš Vávra poté, co na něj trestuhodně zapomněla obrana Vítkovic, se po Fridrichově pasu  zjevil sám před Suchánkem. Míček sice naporvé nedokázal trefit a nechal jej za sebou, napodruhé ale překonal vítkovického gólmana. Gól jako by byl impulsem pro útočnou aktivitu, nejprve se do šance dostal Žák, neuspěl ale proti Kafkovi, na druhé straně se dorážkou neprosadil von der Pahlen.  V 29. minutě skóroval Tokoš, ale díky předchozímu faulu na Kafku nemohl být gól uznán. Ve dvaatřicáté minutě se stal prvním vyloučeným hráčem utkání Karel Ťopek. Do šancí se ale v přesilovové hře nedostával Tatran, ale oslabené Vítkovice. Nejprve se do rychlého protiútkou  dostal Lukáš Hrubý, ale dobrým zákokem mu zabránil vstít gól Kafka. Zachvíli se Kafka otáčel znovu, tentokrát mu při střele Tokoše pomohlo břevno. Také ve druhé třetině padl gól pár sekund předtím, než byl odpískán  konec. Švéd von der Pahlen poslal z rohu míček naslepo před branku, kde jej ze vzduchu mezi dvěma hráči Vítkovic dokazal do sítě tečovat Fridrich. Před třetí třetinou tak Tatran vedl 3:2.

V čase 41:10 poslal míček do sítě von der Pahlen, dosáhl toho ale vysokou holí, takže gól nebyl uznán. Ve 45. minutě získal na půlce míček Kološ, jeho střelu po samostatném úniku perfektním zákrokem zneškodnil Kafka. Na 3:3 vyrovnal v čase 46:22 Lukáš Hrubý, který dostal míček do rohu hřiště, odkud se nepokrytý dostal na střed, jeho první střelu ještě Kafka vyrazil, proti dorážce ale již zasáhnout nedokázal. Po 49 minutách hry střílel po pěkné kombinaci Hlavička do Suchánka. Čas 50:19 na světelné tabuli a Vítkovice šly do vedení. Lukáš Hrubý obral o míček Jedličku, pak přihrál Ťopkovi, ten pak poslal míček Žákovi a ten skóroval střelou pad padajícího Kafku.. Po 44 vteřinách se Jedlička dostal díky hrubé chybě Jelínka do úniku a překonal Suchánka. Poslední minuty třetí třetiny se nesly ve znamení tlaku Tatranu. V 57. minutě trefil po kombinaci Hlavička břevno. Gól již nepadl a tak se šlo do prodloužení


V prodloužení se žádný tým nedostal k vážnějšímu ohrožení branky, o vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Začínaly Vítkovice.
Petr Kološ – rozhýbal gólmana, ale udělal pohyb dozadu.

Aleš Hlavička – parádně vymíchal gólmana a zavěsil do růžku – 1:0
Pavel Brus –
vystřelil mimo branku

Milan Fridrich – utekl mu míček a poté nechal vyniknout Suchánka

Milan Tomašík – položil si Kafku, ale nedokázal přehodit