Muži vezou z Liberce tři body

17. ledna 2010, CD

Vítkovice uhájily v hektickém závěru tři body a po vítězství 8:6 se radují z prvního vítězství roku 2010. Hattrickem k tomu přispěl Tomašík, konečně se trefil i Fin Lehtinen.aktualizováno.

      I přes hlášenou nepřízeň počasí dorazili florbalisté Vítkovic do Liberce včas a s dostatečnou rezervou. V 15 hodin pak začala extraligová bitva. Vítkovice, hrající na tři útoky, nechaly na lavičce Mustakallia, na zápas vůbec nedorazil nemocný Kološ.

      Hned v první minutě se ocitl tváří v tvář Ponomarevovi Tokoš, ale nedal. Na druhé straně zazněla za M.Suchánkem tyč. Hra měla od začátku velmi slušné tempo. V 9.minutě se z dálky trefil přesně tentokrát v obráně hrající Jan Jelínek. Vítkovice pak přežily vyloučení Juhaňáka a krátce poté pak podruhé udeřily, když se nechytatelnou střelou připomněl Lukáš Hrubý. Surově hrající Uglanov putoval v 18.minutě poprvé v utkání na trestnou lavici, ale přesilovku ukončil Tomašík. Nikoli však brankou, ale vyloučením za sekání.

      Krátce po změně stran domácí snížili brankou V.Krupičky . Snížení vlelo do domácích hráčů novou sílu a Marcel Suchánek se měl v brance Vítkovic co ohánět. Navíc ve 24.minutě byl opět vyloučen Tomašík, tentokrát za bránění ve hře. Vítkovice se ubránily a na začátku 27.minutě je uklidnil přesnou střelou z otočky Karel Ťopek. Liberec se poté svou už tak tvrdou hru ještě připepřil, mnohdy daleko za hranici pravidel. Ve 31.minutě se po Tokošově práci prosadil Milan Tomašík. Krátce poté musel po dalším ataku jednoho z libereckých hráčů ze hry na čas odstoupit Vít Hrubý. Na sklonku prostřední části hry nejdříve hosté nevyužili přesilovku, ale pak byl v samostatném úniku faulován Tokoš. Milan Tomašík nařízené trestné střílení bekhendovou kličkou využil a po dvou třetinách tak Vítkovice vedly již 5:1.

      Liberec se ale třemi brankami na začátku třetí třetiny dostal plnohodnotně zpátky do zápasu. Trenér Mrázek si musel vzít oddechový čas, aby své svěřence uklidnil. A udělal dobře. Po půlminutě zkompletoval po spolupráci s Patrikem Suchánkem hattrick Milan Tomašík. Za další minutu to ale po brance V.Krupičky bylo opět o gól. Diváci se v těchto pasážích rozhodně nenudili. K jejich nelibosti se ale za další minutu měnilo skóre a to po trefě Jiřího Mojžíška. V závěru utkání nabírala surovost domácích hráčů na intenzitě. V 52.minutě byl ale vyloučen za nedovolenou vzdálenost Ťopek. Vítkovice se však ubránily a pak se konečně poprvé v extraligové sezoně trefil Turkka Lehtinen. A nutno říct, že si svou branku nechal na tu správnou chvíli. Pět minut před koncem zvyšoval na rozdíl tří branek. V 58.minutě za signalizovaného vyloučení L.Hrubého nesmyslně sestřelil po odpískání Uglanov Mustakallia. Fin ve služnách Vítkovic si to ale nenechal líbit. Nakonec putovali "za katr" všichni tři a byla z toho přesilovka Liberce 4 na 3, kterou domácí ještě umocnili odvoláním brankáře. Za 16 vteřin výhodu dvou mužů v poli využil kapitán Nesměrák. Rozhodčí pak nabídli Liberci stejnou výhodu, když ohodnotili protesty pro změnu vítkovického kapitána Bruse dvanácti trestnými minutami. Dvouminutový trest šel odsedět Janečka a když v čase 58:52 po minutovém klinči pěti proti třem z posledních sil zmařil šanci domácích dvouminutovým faulem Jelínek, naskytl se všem v hale úsměvný pohled na přeplněnou trestnou lavici Vítkovic. V jedné chvíli se tam těsnili Mustakallio, Brus, Janečka a Jelínek. Za Jelínkův faul bylo navíc nařízeno trestné střílení. Důležitý okamžik utkání, který lépe než Vojtěch Krupička zvládl vítkovický brankář Marcel Suchánek, které domácímu střelci kličku vystihl. Kdyby Krupička proměnil, měl by Liberec ještě minutu na to, aby (při odvolání brankáře) využil další pokračující přesilovku 5 na 3. Marcel Suchánek ale vše ustál. Poslední minutový zámek tři stateční vítkovičtí hráči v poli zvládli, Vítkovice si vezou z drsného Liberce tři body za divoké vítězství 8:6!

Zápas lze shlédnout na
http://liga.tvcom.cz/video/3877-ge-tra-floorball-club-liberec-1-sc-woow-vitkovice-fortuna-extraliga.htm

Teď čeká Vítkovice velké ostravské derby s FBC.
To se odehraje ve středu 20.1.2010 v 19:30 v domácím florbalovém chrámu Vítkovic na Dubině.

Text: CD, Emdžej