Po vítězství v liberci jdou ženy do nadstavby ze třetího místa!

15. února 2010, Redakce

„Máte před sebou čtvrtfinálový zápas na mistrovství světa...!“ Takto motivoval trenér Tomáš Martiník své svěřenkyně před klíčovým duelem s Libercem.

Že o významu utkání nijak zvlášť nepřeháněl, svědčí fakt, že se v něm rozhodovalo o úspěchu či neúspěchu celé sezóny vítkovických žen. Jedině vítězství jim s určitostí zajišťovalo postup do nadstavbové části, naopak prohra by znamenala definitivní uzamčení medailových bran a odsunula Vítkovice do potupných bitev v play-down.
Po dlouhé cestě napříč republikou si ženy protáhly kosti krátkou procházkou a rozproudily krev menšími sněhovými hrátkami. Ačkoli střelecká muška nebyla v této disciplíně u většiny zúčastněných zrovna ideální, s hokejkou a míčkem jim to šlo o poznání lépe. I když z počátku tomu nic nenasvědčovalo. Také soupeřky si byly vědomy důležitosti zápasu a nervozita se projevovala právě v zakončování akcí. Kdo čekal opatrný florbal vycházející především ze zajištěných obran, nestačil se divit. Skóre se během první třetiny mohlo pohnout na obou stranách hned několikrát, kromě již zmíněného neklidu rukou útočnic ale byly proti buď gólmanky, nebo konstrukce jejich branek.
Do druhé třetiny vstoupily aktivněji domácí florbalistky a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy svůj tlak přetaví ve vedoucí gól. Jenže i Vítkovice dokázaly zahrozit. První varování, kdy míček sice doputoval za záda Chybové, ale s faulem, si Liberec k srdci nevzal. Z následného útoku nastřelil jen další tyč, a tak až Tamara Hašová protrhla střelecké trápení a v polovině zápasu propálila Chybovou. Během následujících čtyř minut se diváci dočkaly dalších tří branek. Bohužel pro domácí fandy ale jen jednu z nich vstřelila „Crazy Girl“, konkrétně Koníčková, když zaskočila Kubíčkovou střelou těsně nad zemí. Vyrovnaný stav se ale Hašové evidentně nelíbil, a tak i podruhé (a definitivně) strhla vedení na stranu Vítkovic. Necelou minutu na to navíc přidala třetí branku Zuzana Macurová, čímž otupila liberecký tlak a hra se vyrovnala. Velmi důležitým momentem se ukázalo být vyloučení domácí Němečkové necelou půlminutu před koncem druhé třetiny.
Větší část přesilovky se přehoupla do třetiny následující a kapitánce Michaele Kuzmíkové z ní stačilo pouhých 26 vteřin, aby přesnou nahrávku Macurové poslala z „voleje“ pod padající Chybovou. Ve 44. minutě vyslala Zuzana Vašíčková do brejku Hanku Sládečkovou a i ona si v generačním souboji s libereckou legendou v bráně vedla suverénně. Stav 1:5 přiměl domácí lavičku k time-outu a střídání gólmanek. Ale ani Skopková neuhlídala svoji svatyni zrovna dlouho, přesněji řečeno pouhých 32 vteřin, když jí náležitě uvítala Tereza Urbánková. Vítkovický účet pak uzavřela stylově Hašová překvapivou střelou na bližší tyč, čímž dovršila hattrick. Liberec zjevně špatně nastudoval rozměry svých branek, protože pokračoval v ostřelování tyčí a spalování šancí. Ujal se až pokus Suré z 54. minuty, jenže vítkovické florbalistky se nenechaly rozhodit a další změny skóre už nepřipustily. Vítězství 7:2 sice obrazu hry příliš neodpovídá a vůči Liberci je poněkud kruté, Vítkovicím však zajistilo nejen postup do nadstavby, ale v závislosti na dalších víkendových výsledcích i konečné třetí místo po základní části.
Takto vysoko figuroval tým žen naposledy v sezóně 2000/2001, ve které dokázal vybojovat bronz. První překážkou na cestě k zopakování tohoto úspěchu bude ženám BiX Ostrava, se kterým mají letos negativní bilanci v podobě dvou těsných proher. Dá se tedy očekávat další vyrovnané a vyhecované derby, které můžete sledovat v sobotu 20. 2. od 20:00 na Dubině, tedy po skončení zápasu mužů s Mladou Boleslaví.