Vítkovice jsou ve finále Fortuna Extraligy!!!

28. března 2010, CD

Nejvyhrocenější série play-off v historii florbalu skončila. Vítkovice proměnily druhý pokus na hřišti Mladé Boleslavi a staly se tak druhým finalistou letošní Fortuna Extraligy.

 

      Do sestavy Mladé Boleslavi se vrátil po jednozápasovém distancu Petr Novotný, ale ani on neodvrátil vyřazení svého týmu. Vítkovice dokázaly na hřiště soupeře nastřílet ve čtvrtém semifinále devět branek a postoupit do finále! Marcel Suchánek kryl v utkání dvě trestná střílení!

      Domácí šli do vedení brankou Kadlece, který si naběhl z pozice obránce za obranu Vítkovic a bekhendem po zemi zasunul míček za M.Suchánka. Bylo to ale naposledy, co Mladá Boleslav v utkání vedla. V 10.minutě vyrovnal Milan Tomašík a v pak poslal Vítkovice poprvé do vedení přesilovkovou ranou Jan Jelínek. Domácí ještě naposledy vyrovnali, když na začátku druhé třetiny vyrovnal překrásnou tečí Kadlecovy nabídky P.Veselý. Dobře hrající třetí útok mladíků ve vítkovických barvách zaúřadoval v minutě 24. Jankulár se uvolnil z brankou, našel Víta Hrubého a ten zasunul míček za přesouvajícího se Korába. Pak hrály Vítkovice opět přesilovku. Na ty po vzoru loňského kapitána Folty chodí pravidelně nedoléčený letošní kapitán Pavel Brus. A jako dával v přesilovkách důležité branky Folta, teď je sází Brus. Ve 29.minutě si počkal na správný okamžik a střelou švihem zvýšil na 4:2 pro Vítkovice. V čase 31:00 si vybral domácí trenér Stožický trošku překvapivě oddechový čas. Kdyby věděl, že tím dodá Vítkovicím takovou sílu, že do 12 vteřin už to bude 6:2, zřejmě by to nedělal. Nejprve přetavil rychlý brejk a přihrávku Tomašíka nekompromisní ranou v gól Tuomas Mustakallio a hned po bully putoval po překrásné kombinaci trojice L.Hrubý, Vladař a zakončujícího Martina Tokoše míček za Korába pošesté! Pak se několikrát hodně zapotil Marcel Suchánek v brance Vítkovic. Ve 36.minutě natáhl Slaný a jeho ránu nešťastně tečoval za vlastního brankáře Kološ. A ještě než zazněla siréna ukončující druhou část, mohlo být ještě hůř. Kološ fauloval a Marcel Suchánek se musel poprvé vytáhnout v disciplíně zvané trestné střílení. Fojtu vychytal. Mladá Boleslav hrála tedy v úvodu poslední třetiny přesilovku. Tu nevyužila, ale novou šanci dostala hned ve 43.minutě. A teď již přesilovou hru využil v další branku Slaný. Pak měly Vítkovice několik skvělých šancí, ale na místě byl výborný Koráb. Podcenil ale střelu Patrika Suchánka ze 45.minuty. Vítkovice opět odskočily. Pak hrály přesilovku a v akci byl opět kapitán Brus. Jeho střela ovšem jen poskákala horní konstrukci branky. V 50.minutě putoval za katr opět vítkovický hráč (Vladař) a krátce po jeho návratu další (Kološ). Za jeho faul se dokonce jelo druhé trestné střílení. K míčku se postavil Novotný, ani on ale na vítkovického brankáře Suchánka nevyzrál. Vítkovice se pak  zuby nehty ubránily. A naopak v plném počtu pak udeřily po osmé! V 56.minutě utekl Martin Tokoš a lišácky lehce přehodil míček do protipohybu Korába do sítě. Rozhodčí pak vyloučili dalšího vítkovického hráče (Jankulár) a tuto přesilovku opět využil domácí Slaný. A když pak ještě snížil 86 vteřin před koncem Ekl na rozdíl dvou branek, svitla domácím ještě jiskřička naděje. Tu ovšem zhasl třetí brankou v utkání Martin Tokoš, tentokrát měl hodně usnadněnou pozici, protože zasouval míček pohodlně do prázné branky.

      Vítkovice postoupily potřetí v řadě do finále Fortuna Extraligy. V roce 2008 potvrdily roli favorita Střešovice, loni již však florbalovou korunu přebraly Vítkovice. Nechají si ji i letos?

Finálová série začíná již v pátek 2.4. v Praze!

detail zápasu: http://sskvitkovice.cz/zapasy.php?idz=2483&tym=1
video ze zápasu: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210471291130013-florbal/

Foto: J.Zerzoň