Vítkovice poškozeny chybou v legislativě

04. února 2006, CD

Vypadá to, že Vítkovice přece jen prohrají s FbŠ neflorbalovým způsobem 0:5 kontumačně.

   O další florbalové aféře se mluví dnes téměř všude. Někdo je pro, někdo proti, každý má svoji pravdu. Jsou toho plné chaty, diskuze, fóra. Dříve, než celá záležitost na další tři měsíce opět "vyšumí", nebo bude předmětem dalších legislativních sporů, krátce ji shrneme.

   22.10. se měl odehrát zápas Fortuna Extraligy FbŠ Praha-Vítkovice. Vítkovice, kterou sužovala obrovská marodka, zranění hráčů, kladou, jak je všeobrecně známo, obrovský důraz na výchovu mládeže, tudíž trenéru Mrázkovi ani reprezentační povinnosti dalších 4 hráčů základní sestavy mužského A-týmu na MSJ v Lotyšsku příliš vrásek nevyhladily. 3 dny před konáním zápasu proto zaslaly LK žádost o odložení zápasu se všemi náležitostmi. Ta jim tuto žádost nepochopitelně zamítla, i když ze všech hráčů A-týmu i juniorů, kteří pravidelně za A-tým nastupují, byli schopni nastoupit pouze 2 brankáři a 4 hráči do pole. Rozhodnutí LK bylo o to zarážející, že samotné FbŠ s odložením zápasu souhlasilo. Vítkovice se samozřejmě proti tomuto rozhodnutí LK odvolaly k ORK ČFbU ještě v pátek, tedy den před zápasem. Do 15 dní od rozhodnutí se lze proti rozhodnutí LK odvolat. A k utkání přirozeně nepřicestovaly.
   A zde je celý kámen úrazu. Vítkovice podle legislativy měly k zápasu přicestovat, protože platilo rozhodnutí LK a stanovisko ORK ještě nebylo známo. Ale jak mohly přicestovat k extraligovému zápasu, když právě toto je předmět jejich odvolání? Jak je možné, že utkání "proběhlo", když věc ještě nebyla uzavřena a byla předmětěm ORK?
   O tři měsíce později ORK uznala odvolání Vítkovic a zrušila verdikt LK. Podle stanov ale zůstává v platnosti kontumační výsledek 5:0 ve prospěch FbŠ. Není tady něco "postavené na hlavu"?

   Jak se tedy měly podle LK Vítkovice zachovat? Stáhnout z reprezentace 4 hráče, aby mohly sehrát zápas proti FbŠ? Reprezentační vedení by si asi ukroutilo hlavy, kdyby Vítkovice takto jednaly. Měl poslechnout LK a přijet k zápasu s dvěma brankáři, dvěma hráči A-týmu a dvěma juniory hrající za A-tým? Bylo by toto utkání vůbec smysluplné? Verdikt LK byl chybný, Vítkovice se odvolaly a ORK chybný verdikt opravila. Nicméně Vítkovice stejně zápas kontumačně prohrály.

   Obě komise teď na sebe hledí a hledají nápovědu jako klučina před tabulí při zkoušení matiky po tvrdém tréniku a s vědomím, že místo učení usnul. Nesoulad materiálů? Ale kdepak...

  Nemělo se snad počkat na rozhodnutí ORK a pak jednat? Tak, jak tomu velí logika? Pokud by ORK i odvolání Vítkovic zamítla, Vítkovice by prohrály 5:0 kontumačně a vše by bylo v nejlepším pořádku. Ale ORK Vítkovicím vyhověla. A je tu problém. Vítkovice stejně zápas prohrávají 0:5...

   Celý spor ještě není definitivně vyřešen.