Michal Deus: Je třeba zdokonalovat to, čemu věříme

04. ledna 2011, CD

Trenér juniorů se rozpovídal o letošním působení svého družstva v soutězi. Junioři letos míří znovu hodně vysoko.

 

Jak jsi spokojen s dosavadním průběhem sezony?
"Nejprve bych rád všem popřál pevné zdraví do nového roku.
Tady vždy rozlišuji dvě měřítka. Jedním jsou čísla, tedy jakýsi tabulkový všeobecný pohled, kde dosavadní 2. místo, nejlepší obrana a vysoce produktivní útok, mě relativně uspokojují. Ale potom je takové mé vlastní měřítko. Zde řadím odvedenou práci, především herní projev a mezilidské vztahy. Pro mě jsou tyto hodnoty daleko důležitější. Protože nejprve musí fungovat tyto hodnoty, abychom se mohli dívat na nějaké tabulky. Tabulka je sice naše vizitka, ale pořád je to jen soubor čísel. A právě ty čísla je třeba si nejprve zasloužit. Tvrdou prací, obětavostí a hlavně pokorou. Trénink není jen hokejka a míček. Je to i důvěra a spolupráce. Mám skvělý tým a vím, že společně jsme schopni dosáhnout velkých úspěchů. Polovina sezony nám ukázala, že jdeme správným směrem. Nesmíme se zastavit, musíme jít vpřed, učit se z chyb. Čeká nás ještě kus tvrdé práce."

Takže jde vidět postupné zlepšení nebo je třeba změnit pojetí hry?
"Určitě, pokud věříte své koncepci a koncepci klubu, a totéž se naučí i hráči, pak každým tréninkem, každým zápasem jde vidět zlepšení. Netřeba něco měnit. Jen zdokonalovat to, čemu věříme. Práci s míčkem, bez něho, zefektivnit napadání a kombinaci. A rozvíjet týmového ducha."

A jak se jeví letní posily?
"Tak juniorský tým letos zažil velkou obměnu. Museli jsme se vypořádat s odchody dvou ročníků, což bylo nějakých 7 - 8 lidí základní sestavy. Tedy značný zásah do sestavy. Naštěstí vedení se podařilo „zalepit“ tyto díry a letos tak můžeme opět disponovat širokým kádrem. Jedná se o mladé a o šikovné kluky.  Vím, co v nich je. Navíc jsme tým doplnili i o mladé dorostence, kteří si říkají o základ. Ale vše potřebuje svůj čas. Zvyknout si a zažít si nový styl hry nejde ze dne na den, je to koncepční, dlouhodobá práce. Na play-off bychom měli být v optimální a nejsilnější možné formě."

Byl nějaký „top“ zápas a zápas co vyloženě nesedl?
"Tak zápasy s Future jsou vždy hodně parádní. Oba týmy se vyznačují podobnými herními prvky. Hodně si tyto zápasy užíváme. Nejinak tomu bylo i v této sezoně v Praze. Oboustranný pressing, oba týmy chtějí míček. Hra nahoru – dolů. Dovolil bych si to nazvat totálním florbalem. Nepovadla se nám hra se Spartou, kde jsme chtěli „vyučovat“ a asi i derby, ale zápasy v týdnu bývají nevyzpytatelné. Ale ve středu si spravím chuť  :) "

A jaké jsou cíle do druhé části sezony?
"Titul. Děkuji za rozhovor a sportu zdar!"

Foto: Roša