Statistika: Vítkovické ženy v základní části

01. března 2011, Redakce

Skončila základní část extraligy žen. Chystá se play-off, v jehož čtvrtfinále vlítnout vítkovické rytířky na ostravské FBC. O tom, jak statisticky vypadala základní část ženské extraligy v podání našich hráček přinášíme krátký článeček.




Ženy se umístily na třetím místě tabulky po základní části se ziskem krásných 50 bodů ve 20 zápasech. Tyto byly vytvořeny 16 výhrami, 1 výhrou v prodloužení a 3 porážkami. Jedná se o nejvyšší počet získaných bodů v základní části v historii vítkovických žen.

      V konečné tabulce na čtvrtý tým získaly luxusních 12 bodů náskok. Od místa druhého je pak dělil pouhopouhý jeden bod. Každopádně jim toto umístění zajistilo účast v elitní kategorii prestižního turnaje Czech Open.

      Celkem nastřílely vítkovické ženy 127 branek, obdržely 60 a výsledný rozdíl branek je pak plus 67. V extralize tak byly Vítkovice druhým nejlépe střílejícím a třetím nejlépe bránícím týmem. Nejvyšší výhru o 15 branek zaznamenaly Vítkovice proti Trutnovu, nejvyšší prohru o 12 branek pak proti Herbadentu.

      Vítkovická obrana dokázala udržet v soutěži třikrát čisté konto, přičemž dvakrát ho vychytala brankářka Lenka Kubíčková, potřetí se o tento úspěch podělila s kolegyní Annou Meichsnerovou.

      Extraligu si ve vítkovickém dresu v základní části zahrálo 29 hráček. Nestorkami, které byly přítomny všech extraligových zápasů byly gólmanka Lenka Kubíčková a hráčky Andrea Pastušková, Zuzana Macurová, Monika Léblová, Michaela Kuzmíková, Anna Niemcová a Alena Novakovská.

      Nejproduktivnější vítkovickou hráčkou se stala Andrea Pastušková, která vstřelila 13 branek a u 20 asistovala. Nejlepší střelkyní se s 18 góly stala Sylva Gaidová. V průměru přes jeden kanadský bod na utkání se dostaly Andrea Pastušková, Zuzana Macurová, Sylva Gaidová, Tamara Hašová, Veronika Enenkelová, Denisa Ferenčíková a do svého zranění Hana Sládečková.

      Celkem obdržely Vítkovice 50 trestných minut za 25 dvouminutových trestů. Největší v uvozovkách hříšnicí v modrobílém dresu se stala s dvanácti trestnými minutami Anna Niemcová.

       Vítkovice si zahrály 20 přesilovek a úspěšnost jejich využití je poloviční, tedy rovných 50%. Což je řadí na druhé místo v extralize. Horší už je to s úspěšností oslabení. S pouhými 58% ubráněných oslabení unikly Vítkovice jen těsně vůbec nejhoršímu projevu v oslabení z celé extraligy. Horší už byl pouze ligový outsider Trutnov s 57%.

      Během základní části nakoukly do reprezentačních výběrů České republiky dospělých Lenka Kubíčková, Tamara Hašová, Anna Niemcová, Zuzana Macurová a Andrea Pastušková. Do výběru juniorek Anna Meichsnerová, Edita Hendrychová, Hana Hendrychová, Veronika Enenkelová, Lucie Šrotová a Klára Kociánová. Do slovenské reprezentace žen pak Denisa Ferenčíková.


       Na domácí půdě vyhrály Vítkovice 8 utkání, 1 utkání v prodloužení a 1 prohrály. Na venkovních hřištích pak zaznamenaly 8 výher a 2 prohry. Co se brankového vyjádření to šlo Vítkovicím výrazně lépe doma, když v domácích zápasech vstřelily 72 a obdržely 27 branek. Ve venkovních vstřelily 55 a obdržely 33 branek.

      Zajímavou statistiku nabídly vítkovické ženy co se týče jednotlivých pasáží utkání. Velmi dobře jim svědčily úvody a závěry zápasů. V prvních třetinách zaznamenaly 14 výher, 3 remízy a 3 prohry se skóre 47:19, ve třetích třetinách pak 12 výher, 4 remízy a 4 prohry se skóre 41:17. Přičemž jak v úvodním, tak závěrečném dějství vždy v 10 případech, tedy polovině zápasů základní části, neinkasovaly ani jeden gól. Slabší pak byla dějství prostřední, ve druhých třetinách zaznamenaly Vítkovice 9 výher, 6 remíz a 5 proher se skóre 38:25.

      Celkově shlédlo Vítkovice v základní části 1117 diváků a staly se  nejnavštěvovanějším týmem extraligy! Domácí utkání shlédlo v hale na Dubině 625 diváků, což činí průměr 63 diváků na jedno utkání.

       A právě podpora fanoušků bude v play-off určitě potřebná a věříme, že si jich na zápasy vítkovických žen v cestě za medailí najde cestu co největší počet.

ČTVRTFINÁLE EXTRALIGY ŽEN:
 (3-7) 1. SC WOOW Vítkovice - FBC Remedicum Ostrava
    1.zápas: 5.3.2011 19:15, SC Dubina
    2.zápas: 6.3.2011 14:00, SC Dubina
    3.zápas: ???
    případný 4.zápas: ???
    případný 5.zápas: ???