Jiří Velecký: Titul jsme si prostě už zasloužili

20. dubna 2011, CD

Juniorky vybojovaly pro Vítkovice v letošní sezoně již druhé zlaté medaile. K rozhovoru svolil patron ženského vítkovického florbalu Jiří Velecký.

Dobrý den, pane trenére. Gratuluji k velkému úspěchu s juniorkami v této sezóně! 
Ahoj, díky za sebe i holky ke gratulaci! Je báječný pocit mít titul!

V prvním čtvrtfinále jste zničili Litvínov 11:1 a prakticky si zajistili postup. Čím to, že druhý zápas skončil prohrou? Bylo to šetření sil na další boje v play-off?
První čtvrtfinále proběhlo výborně, holky ho všechny zvládly s maximálním nasazením a potvrdily roli favorita. Do odvetného zápasu jsme také chtěli jít odhodlaně a rozhodně nebylo cílem se nějak přehnaně šetřit, ale hlava už při náskoku o deset gólů nezafungovala tak, jak by měla. Na druhou stranu, ikdyž už neměl zápas z naší strany tak kvalitní úroveň jako první semifinále, měli jsme jej celkem pod kontrolou a až na mírně zpackaný závěr, kdy měl soupeř více chuti po vítězství, to nebyl vyloženě špatný zápas. A v lecčems nám i pomohl. Jednak jsme vyzkoušeli nějaké varianty, která nám pak pomohly finálně zformovat sestavu na neděli a i holky po snadném úvodním vítězství si potvrdily, že v play-off nedostanou nic zadarmo za jakéhokoli stavu.

Bylo těžší porazit Herbadent nebo ve finále Chodov?
Těžko říci, obě utkání byla těžká a holky se s nimi vypořádaly na jedničku. Na psychiku bylo asi těžší porazit Herbadent. Působil suverénněji a i holky z předchozích zkušeností s tímto soupeřem byly ustrašenější a v úvodu zápasu se to projevilo. Soupeř nás hodně přehrával a to, že jsme odolali, bylo hlavně díky skvělému výkonu Hanky Ranochové v bráně. Postupně to ale z holek spadlo a od nějaké desáté minuty už jsme byli lepší a myslím, že i holky získaly herní jistotu a výhru si v klidu a zaslouženě pohlídaly. Ale z druhé strany, herně byl určitě těžší soupeř Chodov. Hrál lépe než Herbadent, dostával nás kombinací místy pod tlak, ale holky si šly sebevědomě za vítězstvím a ustály to.

Jak si prožíval poslední třetinu finále? Ta byla hodně divoká. Padlo šest branek, byly tam vyloučení, vypjaté momenty...
Je pravda, že ta třetina byla tak divoká a plná emocí, že to vydalo na několik zápasů dohromady. Neustále se řešily různé standardní situace, padaly branky, bylo tam hodně sporů ohledně výroků rozhodčích. Ale bylo to finále, patří to k tomu a holky šly za svým zlatým cílem soustředěně a odhodlaně a tak si to člověk svým způsobem nakonec i užil.

A navazující otázka. Co pocity bezprostředně po konečném hvizdu? Co ti první proletělo hlavou?
Vzhledem k tomu, jak vypjatá poslední třetina byla, tak se závěrečným hvizdem jsem si já, a myslím, že nejen já, v první chvíli ani neuvědomil, že už je konec a máme zlato. Ale pak první co mě napadlo bylo, že jsme si ten titul za přístup během celého letošního roku, ale vůbec i za nějakou delší etapu práce juniorek, prostě už zasloužili.

Jak hodnotíš turnaj globálně? Jsou slyšet vesměs velmi pozitivní ohlasy.
Určitě velice povedené play-off. Pořadatelé odvedli skvělou práci, dali si záležet na tom, aby mělo vrcholnou úroveň a z tohoto pohledu jednoznačně zůstanou perfektní vzpomínky.

Jak probíhaly oslavy ve vlaku? Byla/bude nějaká zlatá afterpárty v Ostravě?
Vlak i celé jeho osazenstvo do Ostravy dojelo, více komentovat raději nebudu :) A zlatá párty je rozhodně v plánu a nejspíše nejen ona, takže to bude určitě ještě krutopřísné :)

Je to první medaile juniorek v historii vítkovického klubu. Znamená to, že kvalitativně vyrostla ženám dobrá juniorská základna?
Tak ona juniorská základna tady byla už delší dobu více než dobrá. Když si vezmeme například současnou dospělou reprezentaci tak už jsou v ní hráčky jako Terka Urbánková, Nikola Černá, Andrea Pastušková nebo Tamara Hašová, které ve Vítkovicích juniorkami v posledních dvou letech prošly, akorát vlivem různých okolností se nikdy nepovedlo získat medaile. Letos všechno sedlo a mnohé holky z kádru čeká věřím, že podobná budoucnost jako výše zmíněné. Ale za sebe a ty tři roky u juniorek můžu říct, že letos ten kádr byl prostě zlatý a od prvního ligového zápasu v září, až do posledních vteřin finále si pro ten titul zdravě šel a po právu jej získal !

Ženy mají medaili, juniorky mají medaili. Blíží se premiérové play-off dorostenek. Získají Vítkovice medaili i v této ženské kategorii?
Dorostenkám zisk medailí samozřejmě přeji a budu jim fandit. Uvidíme kam to dotáhnou. Na druhou stranu, jsou to ještě hodně mladé holky a v jejich věku je hlavně třeba získat ze hry a sportu ten správný pocit a vybudovat si určitý charakter, aby to pak mohly jednou dotáhnout k těm opravdu velkým medailím.

Ještě jednou velká gratulace tobě, trenéru Veselému i všem holkám, které zlaté medaile vybojovaly!