Ženy Vítkovic vyhrály zářijový Fat Pipe Cup!

05. září 2011, Redakce

Nepovedeným Czech Openem pošramocenou reputaci si ženský tým Vítkovic se vším všudy napravil na Woman Fat Pipe Cupu, který se stal jejo kořistí. Po loňském triumfu B-týmu tak letos vyhrály opět Vítkovice!


Vítkovice jako jeden ze spolufavoritů turnaje začaly hned úvodním zápasem a jak se nakonec ukázalo, odehrály i zápas poslední a navíc s vítěznou tečkou. Pohár pro vítězky tak zůstává opět na Dubině.

Na úvod se v základní skupině utkaly Vítkovice s týmem Šumperka. Soupeř na turnaji zaznamenal nejeden velmi dobrý výsledek a aktivní obranou ztrpčil utkání i Vítkovicím. Ty sice vedly díky pohotovosti Mandátové, druhou branku už však nepřidaly a naopak soupeř vyrovnal na konečnou remízu 1:1. Jak se později ukázalo, byla to jediná ztráta bodů v turnaji. V dalším skupinovém zápase si Vítkovice v pátek smlsly na pražském Elite v poměru 5:2 a během večera si pak poradily i s týmem Pruského 2:0.

Sobotní ráno uzavřelo základní skupinu nadílkou pro pražské juniorky Bohemians v poměru 6:0. Vítkovice tak základní skupinu vyhrály a do osmifinálové si nesly pohodlné čtyři body. O svém postupu do bojů play-off pak rozhodly prakticky hned v úvodním souboji osmifinálové skupiny, kdy jim sice aktivní obrana Olomouce nadělala místy až nečekané problémy, nakonec ale k vítězství 2:1 dokráčely. V dalším sobotním programu narazily na ambiciozního nováčka z Jihlavy, kterého porazily 3:1 a na závěr skupiny si v nočním boji o nejlepší výchozí pozici do play-off poradili s Libercem po přesvědčivém výkonu 2:0.
 
Neděle byla ve znamení bojů play-off. V raním čtvrtfinále nastoupily Vítkovice proti Židenicím. Soupeř se prezentoval úpornou obranou v brance podpořenou dobře chytající Ondrejkovou a Vítkovicím po ránu nesloužila zejména technika a pozornost v některých situacích, zejména při vlastním střídání, kdy jeho špatným provedením nabídly soupeři obě vstřelené branky. Židenice dvakrát vedly, vždy dokázaly Vítkovice vedení srovnat a nakonec deset minut před koncem díky důrazu Hašové i utkání zvrátit ve svůj prospěch.
 
V semifinále čekalo na Vítkovice derby proti FBC na čele s exvítkovickou gólmankou Kubíčkovou a střelkyní Léblovou. Utkání začaly náporem Vítkovice, dlouho se však nemohly střelecky prosadit, až Enenkelová nakonec protrhla střelecké trápení. FBC však z nenápadné situace vyrovnalo, trefila se právě Léblová. Nakonec však Vítkovice i přes houževnatý odpor soupeřek dokráčely v utkání k vítězství, když důraz uplatnila Hašová a vstřelila vítěznou branku.
 
Finále nabídlo souboj s Libercem, který je pro Vítkovice prvním soupeřem i v novém ročníku extraligy žen. Do utkání vstoupily Vítkovice lépe a s větším nasazením. Odměnou jim za to byl krásně sehraný protiútok a branka Kociánové a prakticky vzápětí skvělý individuální průnik Hašové. Liberec se však nevzdal a důrazem na brankovišti snížil. Úvod do druhého dějství však měly Vítkovice bleskový. Hašová vypíchla rozehrávku a Macurová pohodlně skórovala, to vše už po devíti vteřinách druhé části. Ale Liberec opět uplatnil důraz v předbrankovém prostoru a znovu se dotáhl na rozdíl jedné branky. Jedenáct vteřin před závěrečnou sirénou však Vítkovice znovu odskočily, když z dálky nahazovala Vobořilová a přes teče chumlu těl doplachtil míček až do branky. Úvod třetí třetiny byl naopak ve znamení nástupu Liberce a střelecky se prosadila důrazem Leierová a bylo to opět o gól. Závěrečné drama se však nekonalo. Dvakrát se totiž do přečíslení dostala vypíchnutím rozehrávky soupeřek Vašíčková a poprvé ideálně uvolnila Enenkelovou, podruhé Šrotovou a pro obě již bylo snadné skórovat. Do toho se ještě ujal dalekonosný pokus Novakovské a utkání tak skončilo vítězstvím 7:3.

 Vítkovické ženy tak turnaj ovládly a radují se z vítězství, které rok předtím při jejich neúčasti získalo Vítkovické béčko, které se letos umístilo v turnaji na konečné třinácté pozici.

 Nejlepší hráčkou turnaje byla vyhlášena vítkovická Tamara Hašová. Do all-stars turnaje se pak za Vítkovice dostala obránkyně Alena Novakovská a útočnice Veronika Enenkelová.

Zápasy Vítkovic:
 
Vítkovice – Šumperk 1:1
Branky a nahrávky: Mandátová (Novakovská)

Vítkovice – Elite Praha 5:2
Branky a nahrávky: Kociánová (Enenkelová), Enenkelová (Pastušková), Enenkelová (Pastušková), Ferenčíková, Skalíková (Pastušková)

Vítkovice – Pruské (Slov.) 2:0
Branky a nahrávky: Enenkelová (Kociánová), Niemcová (Šrotová)

Vítkovice – FBŠ Bohemians juniorky 6:0
Branky a nahrávky: Hašová (Quittková), E.Sládečková (Hubáčková), Ferenčíková (Hubáčková), Hašová (Macurová), Hašová (Quittková), Hašová (Quittková)

Vítkovice – Olomouc 2:1
Branky a nahrávky: Hašová (E.Sládečková), Macurová (Hašová)

Vítkovice – Jihlava 3:1
Branky a nahrávky: Niemcová, Šrotová, Ferenčíková (Kovalská)

Vítkovice – Liberec 2:0
Branky a nahrávky: Šrotová (Hašová), Hašová (Quittková)

Vítkovice – Židenice 3:2
Branky a nahrávky: Novakovská (Šrotová), Šrotová (Ferenčíková), Hašová

Vítkovice – FBC Ostrava 2:1
Branky a nahrávky: Enenkelová, Hašová (Novakovská)

Vítkovice – Liberec 7:3
Branky a nahrávky: Kociánová (Enenkelová), Hašová, Macurová (Hašová), Vobořilová (Hašová), Enenkelová (Vašíčková), Novakovská, Šrotová (Vašíčková)

Sestava Vítkovic na turnaji:
Brankářky: Lucie Kluzová, Anna Meichsnerová
Obránkyně: Veronika Vobořilová, Alena Novakovská, Tereza Voláková, Silvie Kovalská, Zuzana Vašíčková, Anna Niemcová, Vlaďka Skalíková
Útočnice: Eva Sládečková, Zuzana Macurová, Tamara Hašová, Jana Zamastilová, Zuzana Hubáčková, Lucie Šrotová, Klára Kociánová, Petra Mandátová, Andrea Pastušková, Veronika Enenkelová, Denisa Ferenčíková, Kateřina Quittková
Trenéři: Tomáš Martiník, Jiří Velecký

Foto: marsalek.paskov.cz