Stupava cup 2011 – Dorostenci vybojovali stříbrné medaile!

21. září 2011, Dorostenec

Stejně jako loni si i letos dorostenci 1. SC WOOW Vítkovice zpestřili začátek školního roku účastí na největším mezinárodním mládežnickém florbalovém turnaji na Slovensku. Turnaj Stupava cup, konaný ve městě Stupava nedaleko Bratislavy, loni dorostenci bez jediné porážky ovládli a přivezli si zlaté medaile. Letos opět došli až do finále. Obhájit zlato ovšem nedokázali.

      V základní skupině tým dorostenců odehrál celkem pět utkání, z nichž vyšel jako vítěz hned čtyřikrát. Jen jednou skončilo utkání remízou. A to hned to první. Zřejmě fakt, že dorostenci v tomto složení hráli vůbec svůj první soutěžní zápas, způsobil nečekanou remízu na úvod turnaje se Snipers Bratislava. Zápas skončil 1:1. Za Vítkovice se trefil Lukáš Kasinec.

      V dalších zápasech si již Vítkovice počínaly na jedničku, tedy co se alespoň výsledku týče. Možná tomu napomohlo i několik změn v sestavě.  V ostravském derby porazili dorostenci 1. MVIL Ostrava hlavně díky dobře odehranému druhému poločasu (zápasy se hrály 2x15min – pozn autora) 5:2. V Dalším zápase narazily Vítkovice na polský tým USLK Jozefína. Zápas skončil očekávaným vítězstvím Vítkovic a to v poměru 9:1. Velice obdobný zápas čekal Vítkovice ještě ten den večer. A to sice s Gymnáziem Čadca. Dorostenci si stabilním výkonem došli pro vítězství 6:1. Hattrickem se blýskl Marcel Jakubec!

      Nejtěžší zápas skupiny odehráli dorostenci proti svému soupeři z dorostenecké ligy a svému severomoravskému rivalu – Horní Suché. V tomto zápase se bojovalo zejména o konečné první místo v základní skupině. Utkání bylo velice vyrovnané, ale misky vah se nakonec naklonily na vítkovickou stranu. Zápas vyhrály Vítkovice 3:2 po dvou gólech Marka Bräuera  a dorážce Martina Vaňhary. Tímto vítězstvím si Vítkovice zajistily důležité první místo ve skupině.

      Ve čtvrtfinále se Vítkovice postavily proti místnímu týmu Bogdau Stupava. Obavy z neférového až zákeřného florbalu místních hráčů se nakonec více méně nenaplnily. Místo toho bylo k vidění velké drama. Vedení v zápase se po gólech novice v dorosteneckém dresu Víta Gattnara a Štěpána Kostolányho ujaly Vítkovice. Nadějně rozehraný zápas se ovšem změnil po dvou gólech domácích v drama. Naštěstí pro Vítkovice se šťastným koncem. Tři minuty před koncem druhého poločasu vrátil vedení Vítkovicím svým sedmým gólem na turnaji Marcel Jakubec a vítězství našich dorostenců potvrdil Lukáš Pešat, který přišel před sezónou do Vítkovic z Kopřivnice. Vítkovice tak vyhrály 4:2 a postoupily do semifinále.

     Zde se jim postavil do cesty houževnatý tým DDM Jemnice. Pětice, možná sedmice hrajících kluků s neuvěřitelným fyzickým fondem nadělala obrovské problémy také Vítkovicím. Po gólech Marka Bräuera a Dominika Botka vedly Vítkovice již 2:0, Jemnice ovšem svou šanci na finále nepustili až do konce utkání a snížili na 2:1. Skvělý výkon předvedl gólman Matěj Číčela. Také díky němu se Vítkovice po závěrečném hvizdu mohly radovat z postupu do vytouženého finále. 

      Z druhého semifinále, kde se střetla Horní Suchá a Nižná (SK), vyšla jako vítěz právě Nižná. Finále se hrálo v sobotu 17. 9. 2011 v hale základní školy ve Stupavě, kde Vítkovice odehrály kromě semifinále všechna utkání. Finálový zápas si zasloužil také sympatickou diváckou kulisu. Až tak sympatická už nebyla vůči našim dorostencům, všichni totiž fandili borcům z Nižné. Finále, hrané již na 3x15min., přineslo velice vyrovnaný zápas se vším všudy - šance na obou stranách, osobní souboje i skvělé zákroky gólmanů a nervy až do posledních sekund. První třetinu ovládly po gólu Marka Bräuera Vítkovice. Hned ze startu druhé třetiny ovšem hráči Nižné stav utkání vyrovnali. Druhá třetina se nesla ve znamení tuhého boje, žádný defenzivní florbal na programu nebyl. Spíše naopak. Oba dva týmy chtěly zápas vyhrát, to se ovšem vždy může povést jen jednomu týmu. Za stavu 1:1 ve třetí třetině stáhl trenér Jiří Gurkovský hru na dvě lajny. Bohužel pro Vítkovice byla ve finále tím šťastnějším týmem Nižná. Šest minut před koncem třetí třetiny vstřelila Nižná gól z ,,prostoru mezi kruhy“ a následný čas byl již pro vítkovické dorostence velice krátký. Finále skončilo vítězstvím Nižné 2:1 a putovní pohár tedy zůstává pro tento rok na Slovensku.

Nejlepším hráčem vítkovického týmu byl vyhlášen sedmi gólový střelec Marcel Jakubec!

Celý turnaj odehráli hráči Vítkovic s černými páskami na dresu. Uctili tímto sympatickým gestem úctu nedávno tragicky zemřelých (nejen) českých hokejistů z týmu Jaroslavl.

 

 

Sestava Vítkovic:

Gólmani:

Lupták Dominik, Číčela Matěj

 

Obránci:

David Martiník (C), Dominik Pieter

 Vít Gattnar, Dominik Botek

 Radim Bulhart, Martin Čépe

 

Útočníci:

Marek Bräuer, Lukáš Kasinec, Robin Družkovský

Lukáš Pešat, Štěpán Kostolány, Marcel Jakubec

 Martin Vaňhara, Antonín Garlík, Michal Raška

 

Trenér: Jiří Gurkovský

 

Konečné pořadí Stupava cupu 2011 (kategorie B95):

1) SŠSZČ Nižná

2) 1. SC WOOW Vítkovice

3) DDM Jemnice

4) FBK Horní Suchá

 

 

Za tým dorostenců Martin Vaňhara

(fotografie V. Parobeková)