Jan Vavrečka: Líbí se mi filozofie 'nebýt alibisté'

24. září 2011, CD

Asistent trenéra Vítkovic Jan Vavrečka o svém angažmá u A-týmu a jeho pohled na tuto sezónu. Jeho tým nastoupí v neděli k prvnímu letošnímu velkému derby. Zápas začíná v 17h na Sareze Hrušovské.

Ahoj Honzo, po pozici asistenta reprezentačního trenéra jsi se rozhodl pokračovat v trenérské činnosti a již loni v play-off ses připojil k A-týmu Vítkovic. Jak ses k pozici dostal a jak dlouho hodláš pokračovat?
"Ahoj. V průběhu loňské sezony mě kontakoval Radek a nabídl mi spolupráci. Dali jsme se dohromady ve známé čtvrtfinálové sérii s Brnem, kde jsme jako první tým v historii otočili nepříznivý stav 0:2 na zápasy na konečných 3:1. Tomu říkám majstrštyk :) "

S trenérem Vítkem se znáte ze společného působení v reprezentaci, mluvili jste o tom spolu pak?
"Samozřejmě jsem mu to připomněl. Sám byl překvapen, že se nám to povedlo :) Na druhé straně mi ho bylo líto, taková věc je hodně nepříjemná, ale pravidla jsou jasná."

Měl jsi po ukončení reprezentačního angažmá i nějaké další nabídky?
"Před touto sezonou mi nabídl spolupráci Martin Smeták. Vážím si toho, dokázal bych si s ním spolupráci představit, ale řekl jsem mu popravdě, že bych v Pepinu působit nechtěl. Tamní klima mi prostě nevyhovuje, jsem Vítkovičák. To je jako by Pavel Kuka dostal nabídku trénovat Spartu Praha."

Ale před lety jsi v Pepinu sám působil...
"Hrál jsem tam jednu sezonu v roce 1999, ale ve Vítkovicích mám odehráno podstatně více, celkem cca 13 sezon. Tady jsem doma. Je to i o mezilidských vztazích."

Pojďme k letošní sezoně. Nezúčastnil jsi se s týmem úspěšného Czech Openu. Proč?
"Práce. Byl jsem s Radkem domluvený, že spolu začneme až od ligy. Jsem na volné noze, učím angličtinu ve firmách a není pro mě jednoduché vzít si volno, mám závazky, které musím dodržovat."

Jak vzali tvé angažování na lavičku kluci z A-týmu?
"Je pravda, že jsem se s několika z nich setkal na hřišti ještě jako aktivní hráč, např. s L.Hrubým a T.Sladkým jsme tvořili jeden útok v bronzové sezoně 2004/05. Zatím jsem u týmu krátkou dobu, mám z toho ale dobrý pocit. Je vidět, že kluci jsou zdravě sebevědomí a slova o titulu mají své opodstatnění. Líbí se mi filozofie "nebýt alibisté". Chceme vysoko."

Letošní sezona začala překvapivou výhrou Brna nad Tatranem, Boleslav také u nás zrovna nepřesvědčila. Nicméně jak vidíš favority letošní sezony?
"Myslím si, že mezi aspiranty na titul budeme my a Chodov. Hrající trenér Cepek zajisté dokáže týmu předat hodně. Tatran mívá začátky sezony pomalejší, ale v play-off je to úplně jiný tým, se kterým se musí počítat."

Zopakuje loňský úspěch Remedicum?
"Těžko říct, je odehráno první kolo. Hodně napoví náš vzájemný zápas, ale myslím si, že nahradit Martina Smetáka bude velmi obtížné, odvedl tam kus dobré práce. Věřím, že my Remedicum porazíme, máme tři vyrovnané pětky. S odchodem Milana už to není jen o jednom tahounovi, což je vidět třeba na Martinu Tokošovi, který už na reprezentačním soustředění ukazoval svoji velmi dobrou formu. Hlavní zodpovědnost bude ležet na více hráčích a to je jen dobře."

Co posily? Zdeněk Žák, Lukáš Souček, Lukáš Řezanina?
"Jsme moc rádi, že se Zdeněk vrátil. Je typově jiný než Milan, v obraně velice platný, vybojuje spoustu míčků, vyniká přehledem. Souča je pro nás jasnou jedničkou, což prokázal na Czech Openu, charakterově dobrý kluk. Ví, co chce a pracuje na tom. "Žigi" Řezanina výborně zapadá mezi mladé kluky z třetí lajny. Je velice silný na míčku. Má výborný přehled. Možná bude chvíli trvat, než si zvykne na český level florbalu. S Mladou Boleslaví se předvedl ve velmi dobrém světle, a i když hrál po nemoci pouze třetí třetinu, dokázal skórovat a zvedl herně výkon třetí pětky. Má velký potenciál, záleží jen na něm."

Tvůj tip na výsledek nedělního derby?
"Nebudu tipovat. Věřím klukům, že uspějeme a budeme slavit tříbodové vítězství."

Honzo, děkuji za rozhovor.
"Není zač."

Foto: Roša