Radomír Mrázek: Jsem rád, že hrajeme se soupeřem, který nás zase posune o kus dál

26. března 2012, CD

Chystá se všemi velmi očekávané semifinále Fortuna extraligy mezi Vítkovicemi a Chodovem. Boj o Superfinále by si neměl nechat ujít žádný florbalový fajnšmekr. V play-off se se oba týmy naposledy potkaly před čtyřmi lety ve čtvrtfinále. Tenkrát za jiných podmínek a favorizované Vítkovice svou pouť zakončily až titulem. Nyní je situace o poznání vyrovnanější, ale podobný osud by si přál každý vítkovický fanoušek. O těžké semifinálové sérii jsme si povídali s hlavním trenérem Radomírem Mrázkem.

Ahoj Radku. Vítkovice svedou očekávanou ostrou bitvu o Superfinále s Chodovem. Vnímáš Chodov jako těžšího soupeře než Remedicum? Jak moc velkou výhodu získal Tatran výhrou základní části?
"FBC je jistě silný soupeř, ale Chodov má momentálně ve svém středu spoustu výborných zkušených individualit, takže je mnohem silnějším soupeřem. A jestli Tatran získal výhodu? Já jsem rád, že hrajeme se soupeřem, který nás zase posune o kus dál."

 

Lze očekávat i v semifinále tak strhující florbal jako v posledním vzájemném zápase v základní části na Dubině (8:7) ? Nebo to bude již přece jen z obou stran opatrnější?
"On i opatrný zápas může skončit přestřelkou, takže těžko předjímat. My na způsobu naší hry nic měnit nebudeme, jen chceme být ve všech směrech důslednější a přesnější."

 

Chodov disponuje velkým počtem individualit typu Jendrišák, Cepek, Curney... Je Chodov dle tvého názoru dobře poskládaným týmem?
"Souhlasím s tím, že je to dobře poskládaný tým, který ale nemá žádnou historii a rukopis. Mě, když se někdo zeptá co se mi vybaví, když se řekne florbalový Chodov, tak se mi vybaví Petr Harapát a Luděk Beneš. A ještě Roman Slavík."

 

Je známo, že Vítkovice mají zcela jinou filozofii a staví na vlastních odchovancích. Půjde tedy o přímou konfrontaci obou strategií. V čem bude výhoda či nevýhoda Vítkovic?
"Nemůžu tvrdit, že náš tým je poskládaný jen z odchovanců, to není pravda. Pravda je ta, že jich je v našem týmu větší polovina. Výhoda v tomto je jistě na naší straně, protože hráči, kteří u nás působí od mládežnických kategorií, mají ke klubu určitý vztah, což se může projevit. Z mnohem větší části ale rozhoduje kvalita a ta je asi vyrovnaná."

 

Před sezonou se hodně očekávalo i od jediného cizince v dresu Chodova Manuela Hartmana? Vnímals to také tak? Čím to, že se u nás švýcarský hráč zatím neprosadil?
"Tohle není otázka pro mě. Chodov ho bral s určitým záměrem, takže pouze trenér a vedení klubu ví, zda odvádí to, co očekávali. Mi se navenek nejeví jako zásadní posila."

 

Chodov disponuje momentálně vyrovnanými výbornými brankáři Binderem a Barákem. Jak na ně?
"S florbalkou a míčkem :-). To co platí na každého brankáře, přečíslení, clonění, dorážky, přesná střelba."

 

Oproti tomu Vítkovicím se vrátil Lukáš Souček a vrátil se ve výborné formě. V naší brance lze tedy očekávat jeho, že?
"Chytat bude Souča."

 

K obraně. K standartně výborně hrajícím Suchánkovi s Jelínkem se přidal nebývale produktivní Heczko a uzdravil se Hubálek. Nastoupí Petr Kološ opět na postu útočníka?
"Je to jedna z variant. Naštěstí teď byla pauza a nemocní a zranění se mohli doléčit, takže konečně zase budu mít více možností, jak to poskládat."

 

Budou mít Vítkovice k dispozici i slovenského útočníka Řezaninu, který brněnské zápasy pro nemoc neodehrál?
"Žigy už je zdravý, bude hrát."

 

Juniorské Vítkovice doma s přehledem o uplynulém víkendu přejely Future a míří do Pro postup do finále. Neuvažuješ o zařazení některých z mladíků do áčkové sestavy? Samozřejmě nepočítaje Matúše, který se již zabydlel na centru třetí formace.
"Kluci z áčka mužů jsou všichni zdraví, takže není potřeba. Navíc ta úroveň je úplně jinde, bylo by složité pro každého z juniorů jen tak naskočit, musí si postupně zvykat. Jediný, kterého jsem chtěl mít v týmu již před rokem, je Peťa Jankulár, ale pořád se trápí se zdravím. Je rozbitý jak Berlín. Snad se to zlepší."

 

Hodně štěstí! Snad se na Chodov pojede za stavu 2:0 pro Vítkovice!

 

Rozhovor s Radomírem Mrázkem: Roman Sladký
Foto: Roša