Ženy po víkendu prohrávají

02. dubna 2012, redakce

Semifinálová série extraligy žen s účastí vítkovických probíhá více než dramaticky, zatím však pouze co do průběhu jednotlivých utkání. Výsledky byly prozatím totožné a soupeřky z Bohemians se tak po pražských utkáních ujaly vedení v sérii 2:0.

Úvodní utkání začalo mírným náporem Bohemky, ze kterého se Vítkovice otřepaly tím nejlepším možným způsobem a sice brankou Zuzany Macurové po vystihnutí rozehrávky soupeřek. Následovala přesilovka domácích, ve které několikrát výborně podržela Vítkovice zákroky Hana Ranochová. I v druhém dějství se hrál výborný florbal nahoru a dolů s množstvím šancí a nutno podotknout, že více jich měly na hokejkách Vítkovice. Z jejich tlaku pramenily i vyloučení a dvě přesilovky, v té první trefila Niemcová tyč, ani další šance nebyly využity a následoval trest, když závar před brankou využily domácí k vyrovnání. Vítkovice znervózněly a zbytek třetiny patřil domácím, jejichž útočnice opět prokázaly, že na rozdíl od modrobílých na vstřelení branek nepotřebují takovou kopu brankových příležitostí. Přísné vyloučení Novakovské potrestala střelou do odkryté branky přímo pod víko Křížová a v 36. minutě po chybě Vítkovic ve střídání tatáž hráčka otočila skóre. Vítkovice mohly dvacet vteřin na to snížit, když nejprve jely trestné střílení v něm si Mandátová sice položila domácí brankářku, ale trefila pouze tyč. V následné přesilovce se ale v jejím závěru dokázala prosadit Tamara Hašová a bylo sníženo.

      Do třetí třetiny ale vlétly Vítkovice a existovalo prakticky pouze jedno družstvo. Nápor odstartovala krásnou individuální akcí Tamara Hašová, která předložila snižující gól jako na zlatém podnose pro Zuzanu Macurovou. Za další tři minuty bylo skóre znovu pro Vítkovice, když Voláková přiťukla při standartce Zuzaně Macurové a ta prostřelila zeď. A mohlo být ještě veseleji, a to hned několikrát, když nejprve Šrotová trefila tyčku, poté Kociánová tváří v tvář domácí gólmance také neuspěla. Od padesáté minuty však začaly utkání režírovat jiné postavičky než hráčky na hřišti. Nejprve velice přísně vyloučily domácí hráčku, přičemž v přesilovce mohly Vítkovice vedení zvýšit, ale své šance nevyužily, aby následně vyloučily opět poměrně nesmyslně na straně Vítkovic a pak již začalo před brankou Vítkovic rodeo, během 20 vteřin následovala dvě trestná střílení za údajný výskok a údajnou hru v brankovišti. První Adéla Bočanová proměnila, druhé Hana Ranochová chytila. Vítkovice ustály i oslabení ve třech, ale v závěru dlouhých táhnoucích se oslabení přeci jen inkasovaly rozhodující branku z hole Křížové necelé tři minuty před koncem. V poslední minutě se i pokusily o power-play nicméně již nic kloudného se Vítkovicím podařit nevymyslelo. Kdo z vítkovických fanoušků poslední desetiminutovku na hřišti viděl, tak ví, že komentář publikovatelný není a kdo neviděl, tak ať je rád.



Do nedělního utkání nevstoupily Vítkovice nejlépe. Už ve 13. vteřině přišlo pro domácí trestné střílení, tentokrát o něm pochybů nebylo, ovšem Hana Ranochová Adélu Bočanovou vychytala a Vítkovice ubránily i následnou přesilovku a převzaly do rukou otěže utkání. Ve čtvrté minutě šly do vedení, když střelu Macurové dotlačily na brankovišti do sítě Tamara Hašová. Ve třinácté minutě zahrály pěknou akci Gaidová se Zuzanou Macurovou a elitní vítkovická střelkyně zavěsila pod břevno. Druhou třetinu začaly domácí náporem, vítkovická obrana však ze začátku odolávala a nasadila i nadstavbu, když z brejku se trefila pěkně k tyči Veronika Enenkelová a bylo to 3:0. Zbytek třetiny však byly Vítkovice zbytečně pasivní a domácí to potrestaly. Nejprve se prosadily v početní výhodě a poté po nedůslednosti na brankovišti a do třetího dějství se tak šlo za vedení Vítkovic 3:2 a to byly modrobílé ještě hodně rády.
       A ani třetí dějství nezačalo nejlépe. Vítkovickou obranou propadl míček a Vojnarová musela být faulována. Čtvrté trestné střílení proti Vítkovicím za víkend proměnila tentokrát nová exekutorka Hyršlová a bylo srovnáno. Za chvilku bylo horko znovu, když při vyloučení Niemcové se Vítkovice horko těžko bránily domácí přesilovce, to se jim nakonec s vypětím všech sil povedlo a rytířky se zvedly. Zavelela k tomu individuální akcí a perfektní střelou kapitánka Andrea Pastušková a sedm minut před koncem to bylo 4:3 pro Vítkovice. Následně otřesené domácí vyrobily několik chyb, které mohly Vítkovice potrestat a měly i výhodu přesilové hry. S tou ale naložily špatně a místo aby se pokusily vedení pojistit, pouze držely míček a tak trochu rozhodily neaktivitou samy sebe. Soupeř totiž hned s koncem oslabení přešel do power-play. I v něm to měly Vítkovice ve svých rukou, ale trefily pouze tyč prázdné domácí branky a z následného protiútoku neskutečně hloupou chybou v obraně Vítkovice propadly a Adéla Bočanová minutu před koncem srovnala a poslala infarktový zápas do prodloužení . I přes tuto nepřízeň vítkovické hráčky opět obdivuhodně vstaly z popela a do prodloužení znovu vlétly a zasypaly soupeře střelami. Enenkelová trefila v dobré šanci pouze brankovou spojnici, po ní Ferenčíková netrefila prázdnou branku snad v tisíciprocentní pozici a přišel trest, kdy domácí střelkyně nebyla důsledně pokrytá při její oblíbené střele tahem z výjezdu a bylo rozhodnuto.

       Vítkovické ženy tak prohrávají v semifinálové sérii 2:0, ikdyž dvakrát byly velmi blízko vítězství. Své zbraně v sérii na čtyři vítězná utkání však nezvádají a věří, že za podpory domácích fanoušků se jim utkání série povedou zlomit konečně na svou stranu.

Utkání se z důvodů konání mezinárodního turnaje v basketbale odehrají na netradičním místě, v hale SOU Dopravní. A to v sobotu od 17:00 a v neděli od 14:00. Všechny fanoušky srdečně zveme. Že se rozhodně bude na co dívat potvrdila už obě utkání v Praze, která přinesla oboustranně skvělý florbal!


Foto: Roša