Vítkovice mají stříbro

22. dubna 2012, CD

Superfinále rozhodl přesilovkový gól Fridricha ve třetí minutě nastavení. Vítkovice tahaly celý zápas za delší konec provazu, Tatran za celý zápas vedl pouze dvanáct vteřin, přesto po výhře 5:4 po prodloužení bere zlato. Vítkovicím patří stříbrné medaile. aktualizováno.

Vítkovice odcestovaly na velký zápas již v pátek, aby se mohly v klidu soustředit na jediný rozhodující zápas sezony. Nejel s nimi ale zraněný Radim Polášek a tak se místo něj do útoku opět vysunul Petr Kološ.

      Na superfinále bylo vyprodáno téměř všech 8 000 lístků, počet diváků se nakonec oficiálně uvádí s číslem 7 877! Vítkovické barvy se soustředily do sektoru 105 za jednou z branek.

      Utkání začalo pro Vítkovické skvěle, již ve třetí minutě vyslal Jelínek kolmici na Kološe, ten sice tvrdou ranou branku minul, ale odražený míček napálil za Kafku Lukáš Hrubý! Ostravané hráli svůj divácky oblíbený celoplošný presing, naopak Tatran neupustil od svého defenzivního stylu bránění. V 16.minutě byl vyloučen Heczko, Tatran ale přesilovku nevyužil.
      Druhou přesilovku hrál Tatran ve druhé třetině, ale ani faul Jankulára nepotrestal. Ve 32.minutě se přihrávka Ondruška odrazila od nohy Suchánka k Fridrichovi na brankoviště, ten se šikovně obtočil kolem Kološe a těžko chytatelnou střelou k tyči vyrovnal. Za minutu už ale vítkovický kotel jásal znovu, to když se po jednoduchém signálu z trestného úderu z nebezpečné vzdálenosti od Kafkovy branky trefil Petr Kološ! Ihned na to trefil Tokoš tyč, Vítkovice se mohly trhnout do dvougólového trháku, konstrukce branky byla však proti. A tak zahřmělo na druhé straně. Rychlý brejk po ose Olšiak-Ondrušek-Fridrich již nestihl zachránit ani vracející se Žák, ani brankář Souček. Fridrichova střela byla tvrdá a přesná.
      Ve 44.minutě šel Tatran poprvé do vedení, z neurovnané pasaáže hry vystřelil tahem Garčar a Souček míček maskou dokázal vytěsnit pouze na tyč, od které se pak Garčarův projektil odrazil do sítě. Vítkovice ale prohrávaly pouze dvanáct vteřin. Ihned po buly se chytrou střelou k tyči prosadil David Matúš! A v 49.minutě bylo ještě veseleji, to když se po skvělé souhře Matúše a Jankulára výborně na velkém brankovišti zorientoval slovenský legionář v barvách Vítkovic Lukáš Řezanina! Za další minutu dostaly Vítkovice poprvé v utkání možnost si přesilovku. Nenaložily s ní ale nijak valně. A tak přišel trest. Pět minutě před koncem se rychle a efektivně uvolnil zpoza branky náhradník Natov a vyrovnal na 4:4. Hubálek přistoupil pozdě.
      Prodloužení trvalo necelé tři minuty. První rozhodující moment utkání přišel po 68 vteřinách, kdy rozhodčí vyloučili Heczka za sekání. Faul, o kterém se bude ještě hodně mluvit. Heczko se v rohu hřiště otáčel a hokejkou sekl jednoho z domácích hráčů. Faul si uvědomil, zvednutím ruky se ihned omluvil, to už ovšem svištěla nahoru i ruka rozhodčího Janouška, který vítkovického beka bez milosti vyloučil. Třetí přesilovku v utkání již Tatran využil. Třicet sekund před plánovaným návratem Heczka našel Podhráský na brankovišti volného Fridricha, který skompletoval finálový hattrick.

      Zdrcení vítkovičtí hráči pak museli sebrat zbytky psychických sil a dojít si pro stříbrné medaile. Proběhla i posmutnělá děkovačka hráčů a věrných fanoušků. Vítkovice v prvním českém superfinále nepropadly, tahaly výsledkově celý zápas za delší konec, v superfinále nad svým soupeřem vedly přesně 41 minut a 53 vteřin a prohrávaly přesně 12 vteřin.

      Dvousečné superfinále. Na jednu stranu opravdu fantastická kulisa, velká show a reklama na flobal, na druhé straně fakt, že celou dlouhou sezonu rozhodne přísné vyloučení v prodloužení jediného zápasu a následná využitá přesilovka...

      Vítkovice mají za sebou povedenou sezonu. Stříbro z Czech Openu, zlato s Berlin Cupu, zlato z domácího poháru a stříbro z extraligy. To by před sezonou očekával málokdo.

Tatran Omlux Střešovice - 1. SC WOOW Vítkovice 5:4p
branky:  32. Milan Fridrich, 39. Milan Fridrich, 44. Milan Garčar, 56. Jan Natov, 63. Milan Fridrich - 3. Lukáš Hrubý, 33. Petr Kološ, 45. David Matúš, 49. Lukáš Řezanina; rozhodčí: Petr Černý - Jiří Janoušek; vyloučení: 1:3; využití: 0:0; diváků: 7877; zásahy brankářů: Tomáš Kafka 14 - Lukáš Souček 16; po třetinách:  0:1, 2:1, 2:2, 1:0

Foto: Jiří Zerzoň